• 1
  • 2
Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
Christo - майстор
Едва ли нещо ще се върне на старите цени, защото западняците(нашите нови и големи приятели), са в пъти по-богати от нас. Абсолютно тъпо и безотговорно си уредихме да се състезаваме на търгове с тях за каквото се сетите: пелети, ток, газ и т.н. Нашите производители ще продават всичко читаво на запад, защото така им е изгодно. За нас- каквото е артисало, или не е достатъчно качествено.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 15, 2022 10:32 amChristo написа:
Нашите производители ще продават всичко читаво на запад, защото така им е изгодно. За нас- каквото е артисало, или не е достатъчно качествено.
Че то преди да не би да е било различно? Напротив - даже преди пазарът на СИВ беше много по-непридирчив и гълташе много по-некачествена продукция, сега което остава за нас е много по-близо до стандарта :wink:
Christo - майстор
съб яну 15, 2022 10:48 amLazarGanev написа:
съб яну 15, 2022 10:32 amChristo написа:
Нашите производители ще продават всичко читаво на запад, защото така им е изгодно. За нас- каквото е артисало, или не е достатъчно качествено.
Че то преди да не би да е било различно? Напротив - даже преди пазарът на СИВ беше много по-непридирчив и гълташе много по-некачествена продукция, сега което остава за нас е много по-близо до стандарта :wink:
Лазаре, съжалявам, ценя мненията ти, но тука въобще не си прав! Преди държавата е контролирала абсолютно всичко, какво да се внесе, какво да се изнесе. Не обсъждам това добре ли е, или зле. Просто такъв е фактът. При соца нямаше как да имаме нещо на поносима цена, да го изнесем, пък за нас да няма и държавата да "чупи пръсти", че нямало какво да направи. То тогава пазар и пазарни цени въобще нямаше. Имаше някакъв комитет по цените и каквото кажеше държавата, толкова струваха нещата. Не съм спец по икономика, но докато не се изравним поне приблизително по покупателна способност, абсолютно свободен пазар, без ограничения, просто ни убива.
съб яну 15, 2022 12:11 pmChristo написа:
При соца нямаше как да имаме нещо на поносима цена, да го изнесем, пък за нас да няма и държавата да "чупи пръсти", че нямало какво да направи.
При соца нямаше как да консумираме нещо, което може да се изнесе и да донесе "твърда валута"! За вътрешна консумация оставаше това, което не може да се изнесе или е върнато от износ.
ESPACE - майстор
съб яну 15, 2022 12:11 pmChristo написа:
При соца нямаше как да имаме нещо на поносима цена, да го изнесем, пък за нас да няма и държавата да "чупи пръсти", че нямало какво да направи.
Aха, и затова бяхме заприличали на дискотека. Защото нямахме ток сигурно. Във всяко село имаше кравеферма, а в магазина караха по 3-4 каси кисело мляко и хората чакаха. И за колко други неща беше валидно.
infomar
Темата не е за соца... но ще мечтаете за реално безплатно образование, безплатна медицинска помощ, (с нулево доплащане) време когато хомосексуалността беше забранена, просяците бяха екзотика и много още неща. Няма да си спомняте какво е било състоянието в 1944-та година и какво 1980-та, след което започна да навлиза тихата цветна революция на НАТО, използвайки слабостта на соца, че нямаше БАНАНИ И ДЪНКИ.
Какво стана в БГ за 45 години СОЦ и какво стана в БГ за 40 години демокрация, колко язовири построиха тогава и колко за последните 40 години, колко ток се произвеждаше у нас 1944-та и колко 1989-та. Колко нови мощности ВЕЦ-ове, АЕЦ-а построихте сега, колко поливни площи имахме тогава и колко сега след 40 години демокрация... и т.н.т.? Има световни статистики, вижте ги и престанете да пишете глупости.
Сега сме страна сравнима с Украйна... Танзания, Уганда.
От страна износител на земеделска продукция, тежко машиностроене, корабостроене, в резултат на вашата демокрация сме последната страна в ЕС по всичко - по умрели, по бедни, по корупция и .... а бе по всичко.
Заслужавате цените на газта и тока.
София не е БЪЛГАРИЯ и дано да забранят всякакви помощи за всякакъв бизнес. Живеем в капитализъм, където който не се справя с бизнесът - фалира, а не чака да бъде спасяван от данъците на тези със средни и по-ниски заплати.
Ами да фалира тази държава и да започва наново.

Извинявам се за оф топика, но ми писна от всякакви комунисти - сега "демократи" в кавички, които скачаха на един крак и крещяха "Който не скача е комунист", които сега ми казват колко лош бил СОЦА и колко прекрасна сегашната ДЕМОКРАЦИЯ.........

Ако админа прецени, да ми изтрие мнението, инак след десетина часа сам ще го изтрия..
idealist - специалист
Имаше тема офтопик за цената на метана, но не я намирам. Добре ще е дискусията да се прехвърли там.
ESPACE - майстор
съб яну 15, 2022 1:10 pminfomar написа:
Темата не е за соца... но ще мечтаете за реално безплатно образование, безплатна медицинска помощ, (с нулево доплащане) време когато хомосексуалността беше забранена, просяците бяха екзотика и много още неща. Няма да си спомняте какво е било състоянието в 1944-та година и какво 1980-та, след което започна да навлиза тихата цветна революция на НАТО, използвайки слабостта на соца, че нямаше БАНАНИ И ДЪНКИ.
Какво стана в БГ за 45 години СОЦ и какво стана в БГ за 40 години демокрация, колко язовири построиха тогава и колко за последните 40 години, колко ток се произвеждаше у нас 1944-та и колко 1989-та. Колко нови мощности ВЕЦ-ове, АЕЦ-а построихте сега, колко поливни площи имахме тогава и колко сега след 40 години демокрация... и т.н.т.? Има световни статистики, вижте ги и престанете да пишете глупости.
Сега сме страна сравнима с Украйна... Танзания, Уганда.
От страна износител на земеделска продукция, тежко машиностроене, корабостроене, в резултат на вашата демокрация сме последната страна в ЕС по всичко - по умрели, по бедни, по корупция и .... а бе по всичко.
Заслужавате цените на газта и тока.
София не е БЪЛГАРИЯ и дано да забранят всякакви помощи за всякакъв бизнес. Живеем в капитализъм, където който не се справя с бизнесът - фалира, а не чака да бъде спасяван от данъците на тези със средни и по-ниски заплати.
Ами да фалира тази държава и да започва наново.

Извинявам се за оф топика, но ми писна от всякакви комунисти - сега "демократи" в кавички, които скачаха на един крак и крещяха "Който не скача е комунист", които сега ми казват колко лош бил СОЦА и колко прекрасна сегашната ДЕМОКРАЦИЯ.........

Ако админа прецени, да ми изтрие мнението, инак след десетина часа сам ще го изтрия..

Оф, аман от туй превъзнасяне на соца. Нищо не беше безплатно и тогава. Сякаш ако не бяхме останали под съветско влияние, като ти чета разсъжденията още щяхме да орем с воловете. Огледай се на юг от нас какво се случи. Живял съм и тогава, живея и сега - не ти ща "прекрасното" минало.
съб яну 15, 2022 1:10 pminfomar написа:
Какво стана в БГ за 45 години СОЦ и какво стана в БГ за 40 години демокрация,
Виж сега, аз не отричам хубавите неща на соца, ама не изпадам в крайности като тебе. Дай да сравняваме сравними неща, а не несравними? Що не сравняваш станалото в Бг за 45 години със станалото в Германия за същите години демокрация, а? Знам какво беше селското стопанство, защото родителите ми бяха уважавани селскостопански специалисти - агроном и зооинженер и това селско стопанство го направи точно тяхното поколение, знам какво направи Иван Костов с българското село. Последните години преди пенсия майка ми работеше в селекционен център, където се следяха всички животни в целия окръг и се знаеше техния произход до девето коляно, колко мляко е давала майка им, баба им, крави, овце, свине... Накрая майка ми получи като дялов капитал половин юница от най-добрата порода. Племенните стада за милиони левове, създавани десетки години се изклаха за броени дни директно в стопанския двор и се раздадоха като дялов капитал! Ама това не е от демокрацията, а от тъпата ни администрация
Lutchezar - майстор
Да спомена за токовата дискотека по времето на соца. Тогава замръзна Черно Море и руските кораби с въглища не можаха да тръгнат от пристанищата. Паралелно руснаците пуснаха някакво гориво /не помня какво и не искам да лъжа/ по тръбопровод, който минаваше през Румъния. Но румънците врътнаха кранчето и си го прибраха. Имаше много производства тогава които не можеха да се спрат, затова се наложи режимът на тока. Сигурно са летяли глави ако някой е пропуснал да зареди някой склад с необходимото предварително, а може просто майката природа да е изпратила продължителен студ и така да се е стигнало до това. Но със сигурност не беше икономическа причината за първата токова дискотека. Виж резултатът беше че трябваше да се икономисва ток...
  • 1
  • 2

Тема "Offtopic - соц, чистене на комини и други" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: