Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
Didaktil - напреднал
Здравейте . Отдавна не съм влизал в този реномиран форум, но ето, че човек и добре да живее пумийната му яма се пълни. Така стана и със мен. Имам една стара селска къща, която доскоро никой не обитаваше . Преди година като вдигнах капака на ямата , лайна не се виждаха, но беше затрупана с пръст до към 1 метър от нивото на земята. Тогава още мислех да я разкопая и поизчистя , но ме домързя и така почнахме да серем в нея. Ето , че ямата почти се напълни. Зная, че има специални лайнарки , които изсмукват фекалната маса , но в случая има и доста пръст и лайнарката може и да не смогне, все пак едно е да смучеш лайна, а съвсем друго е да дърпа жълта пръст и кал. Моля за съвет как да изчистя ямата. За пояснение, те е зидана навремето с камъни. Благодаря предварително за вашите идеи.
Последна промяна от Didaktil на вт фев 25, 2025 5:37 pm, променено общо 2 пъти.
ivanovbg - майстор
Викай лайнярката, те ще ти кажат най добре.
ivanovbg - майстор
Незнам какво още очакваш да ти се каже. Викай ги и с което не можеш да се справят го почваш на ръка или с минибагер. Ще мирише, но сам си си виновен.

Другия вариант е да заровиш тази и до нея да си изкопаеш нова, може и някоя модерна да сложиш.
chapara - майстор
Помисли за нещата по отговорно и модерно. Не е реклама.
https://ecowalburg.bg/
И зарини това недоразумение😉
Djack - специалист
Импровизирай и хвърли някаква бомба вътре, ще изкара горния полутечен слой, а после пртъстта ще си я изгребеш! :) :? :lol:
Didaktil - напреднал
да така е . хубави са тези купешките ями, слагат ти ги хората ама искат 2000 лв. А лайнярките нямат да имат толкова дълъг маркуч за моят двор , че ние сме малко по нагоре към дивото. Май ми дойде една идея как да ппоизпразня ямата. Ще си купя една помпа за септични ями с перка отпред, ще изкопая 5 огромни дупки за засаждане на дръвчета, ще изсипя по 200 литра фекална маса във всяка, ще смеся с пръстта и ще посея дръвчетата. Ще станат вековни. Според вас бива ли я тая идея!
Didaktil - напреднал
вт фев 25, 2025 8:13 pmDjack написа:
Импровизирай и хвърли някаква бомба вътре, ще изкара горния полутечен слой, а после пртъстта ще си я изгребеш! :) :? :lol:
да, благодаря ви. съветът ви е БОМБА
Djack - специалист
Ще изгорят дръвчетата с такова количество тор.
Защо не долеете с вода и да сложите някакви дрожди, които първо да преработят мат'риала? Има такива специални за септични ями.
chapara - майстор
Не си проучил въпроса в детайли!!!
Здраве да е👍

Тема "Почистване на септична яма след активно ср@не в нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: