• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Мечтата на всяка домакиня
niki_sap - специалист
Цената на един продукт никога не е елементарен сбор от цена на материалите и печалба.
Типичен пример за мен е кухнята, която направих (или по-точно още правя). След събиране на оферти, с точно зададени от мен параметри (панти Блум, цвят, размери и т.н.) предложената ми цена беше около 1600 лв. Все още не съм приключил, но по груби сметки на мен ще ми излезе около 600 лв. Това е цена само на материалите, рязане и кантиране, винтове и планки и транспорт. Ако обаче знаех предварително колко усилия и лично време щеше да ми отнеме не съм сигурен, че отново щах да започна сам да я правя. Имам предвид, че от една страна е приятно да направиш нещо сам, но когато като цяло имаш страшно ограничено време, по-добре да изчислиш колко струва свободното ти време и спокойствието ти и тогава да си мислиш колко ли те дере майстора. Защото фирмите, които ми предлагаха двойната и тройна цена са вложили в нея материалите, труд и време за изработване на оферта, поддръжка на офис и работилница, данъци на фирмата (макар и може би не директно от продажбата, която правят на мен), заплати на персонал работещ дори и извън моя проект (понякога стоящ без работа между отделните поръчки) и т.н. и т.н. за да се стигне до печалба. Т.е. аз рабирам, че е нормално тяхната цена да бъде поне 100% цената на материала.
И въпреки това, захванах се да правя всичко сам защото цените ми се видяха ненужно високи. Сега, след като вече имам макар и малко опит, мога да кажа, че за следващо по-малко като обем нещо, което не е с краен срок за изпълнение - например шкафчето ми за обувки :) ще го направя отново сам. За което благодаря и на този форум между другото.
shadowman - майстор
относно 100% заплащане на труда спрямо материалите - зависи, някъде взимат и 50%. а по отношение факта че това съотношение се запазва при по-скъпите материали искам да ти кажа, че при скъпия материал е по-рисковано за майстора като работи с него, да не го нарани, да не сгреши нещо или просто да се случи нещо при транспорта. тогава той няма да ти каже, прощавай ама плати още че тука нещо се обърка. затова и там надценката е повече, защото майстора поема риска от такива неудачи, които биха му стрували по-малко при по-евтин материал. и като не ти харесват мебели по поръчка, купи си готови модули от Алати или Метро - фешън са :-D :-D :-D
maroka - специалист
Доста щуротии видях написани, както и няколко обективни мнения, само че останали доста неразбрани.
Та реших и аз да дам малко насока за размисъл на пишещите в конкретната тема.

Какво означава да сравняваме цени на материали и насрещни оферти от мебелни фирми ?!?

Какви са тези глупости да преценяваме колко е печалбата за производителя???

Малцина са тези, които имат пълна представа какво е да си производител тук и като гледам не са обяснили пълната картинка. Всеки гледа колко надценка слага производителя за работата си, ама не видях никой да смята колко са му разходите.

Да започнем от цеха – този цех всеки месец си иска наем и режийни (ток), като само циркуляра консумира близо 4,5 kwh, а тока е по тарифа за индустриални цели. В този цех има и кантираща машина, многошпинделна пробивна, оберфрези, пневматични такери, винтонавивни машини, дрелки, лентов шлайф, компресор, пръскално, пистолети и още куп други машини под формата на „допълнително оборудване”, което освен голяма сума като стойност изискват и постоянна покупка на консумативи за тях (винтове, шкурки, накрайници, лепило за кантиращата, дискове за циркуляра, фрезери за многошпинделната и оберфрезите, смазки), изискват и начисляване на амортизациия, защото всяка машина има своя „жизнен цикъл”, или казано иначе след определен период на експлоатация трябва да се подмени.

Общата себестойност на производствената технология, в зависимост от ценовият клас струва десетки хиляди лева. В повечето случаи тези машини са купени с кредити, а те изискват връщане на главницата, с начислена лихва.

Цеха също така трябва да отговоря на изискванията за противопожарна безопасност, както и тези на инспекцията за безопасност на труда. Само наличието на достатъчен брой пожарогасители, защити от прах и датчици, аспирации, работно и предпазно обклекло са достатъчни всеки да си даде сметка за какви разходи говорим в момента.

В цеха работят хора – на тези хора освен заплати им се плащат и задължителни социални и здравни осигуровки. Осигурява им се работно облекло, лични предпазни средства, както и много допълнителни неща- препарати за поддръжка на технологиите, както и лични средства (ръкавици, очила, маски, рулетки, моливи, макетни ножчета). Сумирането на „работният комплект” и то умножен по броя работещи представлява значителна сума.

Цеха се нуждае от предназначено за целта място за опаковка и съхранение на готова продукция. Още едно перо в наема като немалка квадратура и допълнителни разходи за опаковъчно фолио да речем, само за сравнение една широка на 55 см. ролка от това фолио е около 5-6 лв. За една кухня се изразходват около 2 такива.

Минаваме към спедиция и монтаж – там също работят хоря, те също получават заплати. На тези хора им бива осигуряван специализиран транспорт (тип бус), за да доставят обзавеждането до обекта. Този бус не е даденост, закупен е, платени са му застраховки, винетна такса, режиийни за добро техническо състояние, както и му е сипано гориво.

Разходите по самият монтаж също не са малки – силикон, въздуховоди за аспираторите, уплътнителни лепенки от по 11 лв. ролката, както и много непредвидени разходи, които винаги изскачат. Всички те, както и времето за закупуването им и транспортните разходи също са начислени в цената. Това към тези, които се „маят” как им искат толкова пари за монтаж на кухня да речем, пък те заедно с шурата и баджанака за около седмица се били справили сами, и то „перфектно”.

Хайде сега към офиса на фирмата и проектантският отдел- пак отиваме към наем и режийни за самият офис. Включваме и няколко проектанта, които също вземат заплати и им биват плащани осигуровки. Снабдени са с технология – компютърни конфигурации, снабдени със специализиран софтуер (информативно само една лицензирана версия на CAD, или Max да речем е „мрачна” цифра), а конфигурациите са няколко.
Минаваме през вземане на размери – лазерни рулетки, нивелири, транспорт до обекта, както и помагащ за размерите колега- има ли смисъл да говорим пак в цифри ?!

Реклама- само направата на уебсайт и поддръжката му не са никак евтини. Да не говорим, ако се рекламира по специализирани издания, участия в изложения и т.н.

Черешката на тортата – данъците. Всяка търговска организация дължи такива в зависимост от нейните приходи. Отделно от това се нуждае и от счетоводител, който също получава немалко възнаграждение за труда си.

Та сега- да обобщим.
Нека всички, които броят левчетата в джоба на производителя да се опитат да калкулират всички общи разходи, които всеки един производител дава ежемесечно и да преценят дали надценката му е толкова голяма. Няма да говорим за нервите и компромисите с личното си време, което той прави, за да оцелее на пазара.
Той не е на заплата и нормирано работно време, неговото ежедневие се „слива” с бизнеса му.

И сега ако все още не сте успели да откриете „топлата вода” да ви покажа бойлера – печалбата на производителя не е толкова голяма, целта му е да има постоянен обем продажби, печалбата от които му генерира добър месечен доход. И за него, и за подчинените му.

Съжалявам, че толкова „отплеснах” в обясненията, но често виждам написани критики към ценовата политика на производителите, а в същото време никой не си дава сметка какво е да си такъв. Мерси за търпението на всички, които са го прочели...сигурно съм изпуснал нещо...но пък вие може да го добавите.

За останалите, на които им се струва много скъпо: купувайте необходимите машини, почвайте да проектирате и да творите дизайн, снабдявайте се сами с плоскости и консуматив, сглабяйте и монтирайте.
Гилдията винаги се нуждае от свежи попълнения - Добре дошли!
solo5 - майстор
shadowman написа:
а по отношение факта че това съотношение се запазва при по-скъпите материали искам да ти кажа, че при скъпия материал е по-рисковано за майстора като работи с него, да не го нарани, да не сгреши нещо или просто да се случи нещо при транспорта. тогава той няма да ти каже, прощавай ама плати още че тука нещо се обърка. затова и там надценката е повече, защото майстора поема риска от такива неудачи, които биха му стрували по-малко при по-евтин материал.
shadowman, уважавам те,
но би ли обяснил защо клиентът трябва да плаща за грешката на майстора :?
когато отидеш в автосервиз в ценоразписа пише всяка операция колко струва
частите са на различни цени, но цената на труда би трябвало да е еднаква за една и съща работа
shadowman - майстор
Нямам предвид, че клиента ще плаща заради чужда грешка, имам предвид, че цената с по-скъпите материали може да е и по-висока заради това което съм описал. Аз лично не рядко работя, но грешките съм ги плащал от собствения си джоб.
Инак maroka е много прав за това което е написал.
vata - напреднал
solo5 написа:
shadowman написа:
а по отношение факта че това съотношение се запазва при по-скъпите материали искам да ти кажа, че при скъпия материал е по-рисковано за майстора като работи с него, да не го нарани, да не сгреши нещо или просто да се случи нещо при транспорта. тогава той няма да ти каже, прощавай ама плати още че тука нещо се обърка. затова и там надценката е повече, защото майстора поема риска от такива неудачи, които биха му стрували по-малко при по-евтин материал.
shadowman, уважавам те,
но би ли обяснил защо клиентът трябва да плаща за грешката на майстора :?
когато отидеш в автосервиз в ценоразписа пише всяка операция колко струва
частите са на различни цени, но цената на труда би трябвало да е еднаква за една и съща работа
solo5 Колегите са забравили да споменат и нещо много съществено -гаранцията :shock: лично аз, а и всички(поне така си мисля че е редно) който правят мебели поемаме някъква гаранция за нашата работа .А това също струва пари!!!!
Liubo3 - специалист
maroka, беше много обстоен с което спечели моето уважение.
Много писахме в темата но така и така никой не отдели време да опише разходите и операциите в процеса мебелна изработка.
Всяка мебел изработена по ИНДИВИДУАЛЕН ПРОЕКТ минава през описаната от maroka процедура.
Нека тези които мислят че някой мебелист иска да ги "обере" сами преценят, може или не може поръчковата мебел която е уникат да се сравнява с цената на масовите мебели произведени на конвейр с евтин крепеж и занижено качество.

Послепис:
Всички харесваме скъпите неща но пък всеки харчи според джоба.

Прикачен файл

2.jpg
350 лева....
2.jpg (20.62 KиБ) Видяна 6691 пъти

Прикачен файл

1.jpg
Красота!
1.jpg (106.69 KиБ) Видяна 6691 пъти
petkov_75 - специалист
А,я кажете мебелисти,350-500 лв/м голяма цена ли е за кухня,която е по идея на клиента?!Знаете за какво говоря.Тук искам такъв шкаф,там искам това или онова и т.н.Като се използват плотове и гръбчета каквито трябва,(особено гръбчетата!? Имам предвид такива,който са влагоустойчиви,а не обикновено ПДЧ!)Като също се има предвид, че най-ниската цена е с евтин обков,а най високата цена е с възможно всички екстри!И пдч от 18-ка нагоре за шкафовете,в най-добрия случай - 25-ца!
niki_sap - специалист
Големият проблем не е в разходната част а в приходната - всички гледат кое колко струва и сравняват, че и стигат до варианта да си го направят сами, защото просто нямат пари. За мое огромно съжаление форумът Направи си сам (за разлика от повечето западни такива) се посещава най-вече от хора, които искат да спестят пари от дадена дейност, а не от такива, които я правят за удоволствие. Защото едно е да си направиш за собствено удоволствие масичка за телевизора например, без да смяташ до стотинка колко са ти излезли материалите и най-вече без да смчташ колко време си вложил, а дурго е да да го правиш за да спестиш 20 лв. от крайната цена. Защото времето в България в общия случай не струва пари и можеш да го вложиш, колкото си искаш и практически да спестиш от това.

Другата тема е, че всичко казано от Марока е верно, но при едно условие. Че майстора има собствен цех и съответните служители. Когато майстора поръчва готовото ПДЧ на цеха, на който и аз си го поръчах, по проекта, който аз съм му направил и дори използва транспорта на цеха до дома ми, съответно идва "с ръцете в джобовете" с една акумулаторна отверка и една дрелка за да ми направи монтажа и да ми вземе 150% от цената на материала за тази си услуга без да ми издаде фактура или гаранция, та тогава говорим за нещо друго. А за съжаление не са малко такива майстори. И това е, на което се дразнчт хората. Щото това вече бие на терикатлък, а ние всички сме по-териакти от другите :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Колко струват мебелите в кухнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: