• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
cecemece - напреднал
Налага ми се да взема трудно решение и моля дайте съвет.Имам преградна стена между кухненския бокс и антрето до входната врата и заради това бокса е много тесен само 1,76. Дали ще бъде удачно да избия тази стена и да обединя антре,кухня,трапезария и хол в едно голямо помещение? Знам, че не е много добре от входната врата и виждаш отсреща кухнята, но така се отваря повече място и за кухненски шкафове и за прехода към трапезарията. Следващия път ще се опитам да кача скица на тази част от апартамента... Между другото съм чувала и даже видях в Италия, че повечето апартаменти на запад са така - влизаш направо в хола.Но дали е удобно това все пак. Проблем ще бъде да се намери място и за шкаф за обувки и закачалка /за огледало все ще се измисли нещо/. Мисля си ако се направи срещу входната врата барплот и под него да се вгради шкаф за обувки??? Има ли някой такъв проект, идея или снимка на нещо подобно? Моля за помощ.. споделете мнения или от практика ако някой има такъв хол...
Eleya - помощник
Аз не съм от специалистите във форума, та мнението ми няма да е меродавно, но все пак....Ние имаме същия "проблем" и честно казано се отказахме от подобно разширение. Струва ми се безмислено заради 4-5 кв.м в повече към дневната, да изгубя антрето си....а къде после ще си слагам обувките, които в момента носим, а шкафа за обувки, а връхните дрехи, чанти .....всичко ще трябва да е директно в стаята :? така, че предпочетох всичко това да е изолирано от дневаната и трапезарията - ами представете си ако дойде някой гост, който скоро не си е прал маратонките ?! :-D Има и много други плюсове за антрето / според мен /. Като отвориш вратата не ти влиза директно в хола студен въздух през зимата, както и всички прахоляци и боклуци от площадката на етажа....За съжаелние живеем в БГ и винаги има вероятност чистатчката да не е минавала скоро, някои да е счупил стъклото на стълбищния прозорец....и т.н.т. А да не говорим, че без антре всеки, който спре до вашата врата, спокойно ще чуе всичко, което си казвате у дома....ужасно се чува....Не отричам, иначе изглежда съвременно, друго си е дома ти да е в стил "free space" :wink: , но не е за стандартните български блокове и кооперации :)
Антония - специалист
Зависи колко души живеете заедно, идват ли ви гости, къде прекарвате основно времето си когато сте у дома и т.н.

У дома махнахме коридора и в момента се влиза директно в хола. Причината е, че апартаментът ни е много малък (малко под 40 м2), а коридорът беше 9 м2, пък въобще не ни трябва. Ние сме двама души и по принцип сме си подредени и внимателни, не цапаме кой знае колко, а същевременно редовно почистваме. Гости практически не идват у дома, освен някой и друг заблуден роднина да се отбие и то рядко. Обувките се прибират веднагически в шкафа, никога не стоят отгоре. Входната врата я направихме дебела, пълна е с вата и доста добре шумоизолира. Живот и здраве, през лятото ще направим изолация откъм стълбищната площадка, та съвсем да се реши проблема и с топлинката, и с джабалата от страна на съседите.

Та... за нас този вариант е удачен. Преценете внимателно какъв е начина ви на живот, какво е поведението ви у дома и тогава решете.
prascho - майстор
Аз съм "ЗА" коридор :), но компактен!!
Антония - специалист
Преди малко попаднах на тази снимка на кухня, която е точно до входната врата, вярно, че е от американска къща, но все пак си мисля, че може да прецениш така като я гледаш дали ще е ОК за теб подобно разположение :)

Прикачен файл

kitchen.jpg
kitchen.jpg (163.3 KиБ) Видяна 5987 пъти
cecemece - напреднал
Благодаря на всички за изказаното мнение. Това което споделяте го мисля и аз, но да се вземе решение не е толкова лесно. Трябва да се вземат под внимание много неща едновременно, а човек после може и да съжалява. Сега има тенденция за разширяване и обединяване на помещенията, но се питам как се отопляват зимно време - не е ли по-голям разхода на ток и по-скъпо съответно? В същото време е по-комфортно да ти е просторно и широко навсякъде най-вече в кухнята. Тези блиндирани входни врати /по-скъпите/ се продават с екстри - шумо и топлоизолация, но дали в действителност е така и дали наистина уплатняват добре срещу течение например? Мисля си и за изграждане на олекотена преградна стеничка /стъклена/ с възможност за плъзгане и отваряне когато в хола няма да се спи например? Как ви се струва това и как би могло да се изпълни? Моля ако има специалисти да си кажат мнението...
prascho - майстор
За пореден път ще кажа, че в България няма работещи институции и гаранция напрактика липсва!!! Най-трудни са личните решения, изпитвам го на гърба си. Когато човек не е обременен от финанси взима по-правилни решения. Но пък в този живот трябва да се взимат и решения за да се върви нагоре макар понякога да не са най-удачните.
Антония - специалист
Взехме входна врата от Солид 55. Дебела е към 7 сантиметра, имала пълнеж от вата май, както и доста добри уплътнения. Освен това е с падащ праг. Копирах от спецификацията й ей тези показатели: звукоизолация Rw=28dB, топлоизолация K=1,14W/m2°C, сертификат за пожароустойчивост до 30 минути. На мен нищо не ми говорят, ама мъж ми каза, че били яки :) Още не живеем в това жилище и не мога да кажа дали спира шума качествено (то нали ние сме основният източник на джангър в блока напоследък), обаче наистина прилепва плътно към касата и грам не духа около нея. Изпробвано е, защото майсторите държат прозорците непрекъснато отворени, а никакво течение не се усеща, дори най-малък полъх няма.

Лошата новина е, че ми счупиха главата с цените си.
citrofen - специалист
Аз съм работил апартамент на който в кухнята беше АСАНСЬОРНАТА ВРАТА! :-D Падаше се до бъдещите шкафове...
Вярно, че беше единствен апартамент на етажа, но все пак говориме за общ асансьор, който обслужваше и другите етажи.

Сигурно е удобно да слезеш от асансьора, да отвориш хладилника и да вземеш ракията на път за хола :-D Направо с обувките...
  • 1
  • 2

Тема "от входната врата в кухнята???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: