Мечтата на всяка домакиня
silllveto - Майсторица
Че аз не готвя в такива на котлона :?
zvetomil - специалист
Дънто на металния съд подава сигнал каква площ от котлона да грее.Нагрява се такава площ от котлона колкото е дъното на съда.
recycled_bin - напреднал
zvetomil написа:
Дънто на металния съд подава сигнал каква площ от котлона да грее.Нагрява се такава площ от котлона колкото е дъното на съда.
горе има линкче към статията от уикипедия ...

- дъното на мет. съд няма как да подаде сигнал, просто съдът, в който се готви, трябва "да го лови магнит"
- котлонът НЕ се нагрява, а само съдът, в който се готви (поради този факт, пр. ако млякото изкипи, то няма да загори на котлона)
EmoZ - специалист
Абе к'ви са тез работи да го 'ловял магнит' и ала бала. Требва да е проводник на електрически ток съда, само това.

Сега малко 6-7 клас физика: затворен проводник в променливо (електро)магнитно поле -> индуцира се ЕДН (електродвижещо напрежение) -> в затвореният проводник протича електрически ток -> отделя се топлина пропорциоално на квадрата на големината на тока и съпротивлението на проводника, смята се ей така:

Q = R.I^2

R - съпротивление на проводника;
I - големина на тока.

Във физиката тез токове дет протичат там се наричат токове на Фуко, в някой електрически устройства са силно нежелани - например в трансформаторите, където магнитопровода е направен, примерно от ламели, без галванична връзка, щото да се избегнат точно тез паразитни токове (увеличават загубите при преобразуване, водят до загряване на магнитопровода).

Туй то!

Тез котлони са генератори на променливо електромагнитно поле. В диелектрици (изолатори) няма ка да се генерира ЕДН, зат'ва таквиз съдове не могат да се ползват.

Тези котлони са малко по-икономични от кондуктивните (тези които затоплят контактно, дето сички си ги имаме в къщи), щото загубите на топлина са по-малки. Не е некаква голема философИя.

Аз таквиз котлони не ща, винаги съм се чудил к'во 'ше стане ако над включения индукционен котлон поднесеш мобилен телефон с метално шаси във формата на рамка, как точно котлона ше земе да познае, че т'ва не е тенджера с пилешка супа и 'ше спре да работи. :?
EmoZ - специалист
skartalov написа:
They do not work with non-conductive materials, such as glass or ceramic.

Демек не стават за порцеланови и стъклени съдове!!!!
Демек не стават диелектрици (non-conduktive means баш не-проводници). :)
recycled_bin - напреднал
EmoZ написа:
Аз таквиз котлони не ща, винаги съм се чудил к'во 'ше стане ако над включения индукционен котлон поднесеш мобилен телефон с метално шаси във формата на рамка, как точно котлона ше земе да познае, че т'ва не е тенджера с пилешка супа и 'ше спре да работи. :?

Ми пробвай бе, "братò", вместо да се "възмущаваш" от наш'то невежество в тез "нàуки" ... аз мобилни телефони не ям ^_^

иначе, вече сериозно, няма ли контакт м/у повърхностите - няма нагряване ^_^ ... а супа от "телефон" можеш да си свариш на всеки котлон (чак и рима стана)
EmoZ - специалист
recycled_bin написа:
EmoZ написа:

Ми пробвай бе, "братò", вместо да се "възмущаваш" от наш'то невежество в тез "нàуки" ... аз мобилни телефони не ям ^_^

иначе, вече сериозно, няма ли контакт м/у повърхностите - няма нагряване ^_^ ... а супа от "телефон" можеш да си свариш на всеки котлон (чак и рима стана)
Ъ възмущавам се, неам друга работа аз! Споко секви ора има :), не се подтискай ) , ей ти да четеш за Индъкшън Куктопа (хот-плейт или както го препочиташ), следващия път да н'съ срамуваш.

няма ли контакт м/у повърхностите - няма нагряване - стига бе, а как се обяснява това 'сериозно' твърдение :? .

Успех.

п.п. Но зат'ва пък Рулом е прав само железни съдове требва да се ползват, единственото обеснение за мен е, че има защита (некаква магнитна котва, която затваря веригата, като няма железо наблизо пада под собствената си тежест и изключва намотката - горе-долу такова ще да е). Инак секой проводниk 'ше работи връз него.
silllveto - Майсторица
Тате е електротехник и ми обясни. Не че разбрах нещо. :?
Но се чудя тая реактивна енергия дето се връща, поврежда ли уредите на Енергото, или само намалява сметката :?
Последна промяна от silllveto на пет дек 12, 2008 10:30 pm, променено общо 1 път.
EmoZ - специалист
silllveto написа:
Тате е електротехник и ми обясни. Не че разбрах нещо. :?
Но се чудя тая реактивна енергия дето се връща, поврежда ли уредите на Електрото, или само намалява сметката :?
Реактивната енергия не намалява сметките за ток (за жалост :) ). На големите консуматори (яки предприятия и прочее) доставчикът на енергия им набива значителни глоби именно зарад таз енергия (да не се 'фърляме в никому ненужни обяснения), защото тя увеличава загубите в електроразпределителните мрежи (увеличава се тока на консуматорите, виж по-предишния ми пост, та оттам само грееш проводниците - кат'дигнеш тока I и Q-то скача пропорционално на квадрата му).

Връщане на реактивна енергия в мрежата се получава при т.нар. консервативни (реактивни) консуматори, т.е. бобини (к'вото представялва и индуктивни котлон), електродвигатели, кондензатори и др.

Успех.
recycled_bin - напреднал
EmoZ написа:
Индъкшън Куктопа (хот-плейт или както го препочиташ), следващия път да н'съ срамуваш.
ако беше видял, публикувал съм линкче от уикипедия ...
EmoZ написа:
няма ли контакт м/у повърхностите - няма нагряване - стига бе, а как се обяснява това 'сериозно' твърдение :? .
няма нищо сложно за обяснение, а и както вече разбра, не съм човекът, който ще обясни принципа на действие - просто котлоните, които съм гледал, си "детектват" поднесените съдове.
Ето ти цитатче от инструкцията за употреба: "Ако съдът бъде вдигнат от котлона зоната за готвене се изключва автоматично дори и да не бъде изключена от конкретния сензор за управление"
EmoZ написа:
п.п. Но зат'ва пък Рулом е прав само железни съдове требва да се ползват, единственото обеснение за мен е, че има защита (некаква магнитна котва, която затваря веригата, като няма железо наблизо пада под собствената си тежест и изключва намотката - горе-долу такова ще да е). Инак секой проводниk 'ше работи връз него.
ми май не съм особено съгласен, щото пък в мойто линкче пише следното: "Contrary to popular belief, the principle of electric heating via eddy current loss does not require magnetic materials, as any conductor is capable of heat generation via eddy current heating. Theoretically it is possible to make an induction stove that works with aluminum pots via Eddy current loss. In practice however it is easier to build one that uses magnetic hysteresis loss, and this is therefore the most common type of induction cookware." - каквото и да означава това (тук вече се заяждам :P)

off-topic: silllveto, едвам те познах с този нов аватар :)

Тема "Индуктивни котлони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: