Мечтата на всяка домакиня
coldice - помощник
crez написа:
Въпроса не е в паденето. Моят въпрос е как ще получиш 1-3% наклон на канализацията като там наблизо няма вертикален щранг, той е в средата на апартамента. Реши си този проблем, другият не е проблемен.
ами досега пералнята стоeшe в кухнята, точно до външната стена с балкона. смятам да я преместя просто от другата страна на тая стена. ще се консултирам със специалист по ВиК, но не мисля, че би трябвало да има проблем едно преместване с 15 сантиметра вляво (освен дето ще се пробива дупка в панела за маркучите).

но пак казвам, аз съм просто домакиня, не разбирам от тези неща... :(
dito - специалист
velsi написа:
Ами да речем, че такава тераса може да носи приблизително 500 кг на квадратен метър... ти си сметни дали може да си сложиш пералнята.
Откъде ти е тази информация? Какво имаш предвид, че може да ги "носи" - тези 500 килограма включват ли собствено тегло или става дума само за полезен товар?
Според мен, въпросът на coldice е съвсем резонен.
crez - майстор
coldice написа:
crez написа:
Въпроса не е в паденето. Моят въпрос е как ще получиш 1-3% наклон на канализацията като там наблизо няма вертикален щранг, той е в средата на апартамента. Реши си този проблем, другият не е проблемен.
ами досега пералнята стоeшe в кухнята, точно до външната стена с балкона. смятам да я преместя просто от другата страна на тая стена. ще се консултирам със специалист по ВиК, но не мисля, че би трябвало да има проблем едно преместване с 15 сантиметра вляво (освен дето ще се пробива дупка в панела за маркучите).

но пак казвам, аз съм просто домакиня, не разбирам от тези неща... :(
Задължетелно се консултирай със специалист по ВиК.
zmeios - специалист
Ей, жената е очевидно интелигентна, задава умни въпроси, вие я взехте за мезе!

Ето моето мнение:

500кг/м2 е твърде ниска стойност. Не знам откъде си я взела, провери си пак. Може би става дума за товароносимост БЕЗ собственото тегло на строителството.

Ако все пак решиш да се подсигуриш, правиш следното:

Хващаш мъжа ти да шпаклова лекичко - ТЕСТОВО - със фин материал (примерно F2 или Сатен на Кнауф) ръбчето между стената и тавана на балкона (т.е. горният балкон). Преди шпакловката се полага грунд от Ц200, смесено с вода 1:2 - гледай да попие много хубавичко в бетона, ако съхне за 5-6 секунди, плякай още отгоре му! Естествено, тестовата зона за шпакловане трябва да е добре подготвена, обезпрашена, обезмаслена и въобще чиста и здрава.

Изчакваш 3 дни да хване шпакловката. После намазвате шпаклованото с някакъв грунд, боя, какъвто и да е боклук на една ръка.

Слагаш някакъв товар, към 700кг или повече, на терасата.

Чакаш 2 седмици, и след това проверяваш и ни казваш, напукала ли се е прясната шпакловка. Ако да - СНИМАШ и постваш тук.

Тогава ще можем да ти кажем с висока степен на сигурност дали е безопасно.
dito - специалист
Змей, този тест... :?
Или не съм те разбрал правилно, или предлагаш да се сложи шпакловка за тест на горната плоча, а да се натовари долната. При това положение, гарантирам, че няма да се напука :-D :-D :-D
Такава пукнатина може да се получи в опънната зона, тоест евентуално да се шпаклова ръбчето между долната плоча и стената (П.П. - да поясня - между пода и стената).
Лично аз съм скептичен към резултата от този тест.

Coldice, ако все пак искаш да приложиш теста, мога да ти помогна с намирането на 700 кг товар. Опечи едно прасенце, снабди с бира и мога да ти подсигуря 7 подвижни стокилограмови тежести, които като изпият бирата евентуално могат да тестват и с динамично натоварване :-D
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, хора! Стига сте й вкарвали уплах на жената...
Въпросът за натоварването на балкона е бил много по-резонен при усвояването на терасата, ама за това почти никой не мисли тогава, усвояват наред... Да има паднал панелен балкон от това?!
А сега?! Колко тежи една пералня? Има няма колкото един мъж, когата е пълна. Е верно, потропващ на пети от време на време! :-D
В тая връзка, ще каже ли някой колко души могат да излезат на тая тераса в момента?! Май не...

Така че, coldice, изнасяй си пералнята и хич не го мисли!
И за каналчето не ти трябва спец по ВиК. (Как звучи само... :-D ) Просто - дупка в панела и твърда връзка от стария отвор на канала до външната страна на стената. Под някакъв наклон, разбира се.
coldice - помощник
dito написа:
мога да ти подсигуря 7 подвижни стокилограмови тежести, които като изпият бирата евентуално могат да тестват и с динамично натоварване :-D
господа, това е супер предложение, но квадратурата не позволява извършването на такъв тест :lol:

от една строителна инженерка получих данни за нормативна стойност по наредби от 300 кг полезен товар на кв.м. за конзолна панелна тераса. не знам доколко е вярно това.
zmeios - специалист
dito написа:
или предлагаш да се сложи шпакловка за тест на горната плоча
Уф, естествено че си 100% прав, какво съм мислил по нощите :x :x разбира се че трябва да е на долната плоча.

Но все пак мисля, че теста е валиден. Не разбирам от бетон, но разбирам от опън и конструкции (макар и не строителни) и степента на изкривяване е добър индикатор за това нещо дали "ще издържи" или "няма" при относително еластични материали, какъвто (мисля) е бетона.
coldice - помощник
zmeios написа:
dito написа:
или предлагаш да се сложи шпакловка за тест на горната плоча
Уф, естествено че си 100% прав, какво съм мислил по нощите :x :x разбира се че трябва да е на долната плоча.

Но все пак мисля, че теста е валиден. Не разбирам от бетон, но разбирам от опън и конструкции (макар и не строителни) и степента на изкривяване е добър индикатор за това нещо дали "ще издържи" или "няма" при относително еластични материали, какъвто (мисля) е бетона.
вероятно няма да мога да направя такъв тест, защото подът е вече покрит с теракот, има цокъл от теракот, а стените са шпакловани и боядисани с латекс.

но да кажа какво се е получило на терасата - на едната стена има пукнатини на няколко места по шпаклованото и боядисано с латекс. обаче, това не е градена от итонг стена, а е бетонната стена на асансьорната клетка, която се явява и стена на балкона от едната страна.
тези пукнатини могат ли да служат за някакво заключение?

да отбележа, че в момента балконът е натоварен само с итонга, дограмата, изолацията и теракота. няма друго нищо на него (е, и един раховец, но той едва ли e съществен).
velsi - Почетен майстор
Извинявам се, ако съм всял смут с тези 500кг/м2. Някъде прочетох тази цифра и да, става дума за товароносимост, не за собствено тегло. Не претендирам за компетентност.

Тема "Пералня на усвоена тераса - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: