Мечтата на всяка домакиня
shadowman - майстор
Сепултура, за да се кантира с ютия канта трябва да ти е от книга и олепелен, ама това е най-некачествения кант с най-смотания монтаж.
eraser - специалист
Извинявам се за спама на колегата, но ...
PVC кант как може да се залепи, тои си има лепило на него?

Разбрах че с ютията няма как да стане, по обясними причини ;-)
Някъде мярнах че може да стане с горещ въздух, да се разтопи лепилото и после претискаш плоскостта за да залепне ...

Много ли трябва да се тържи претиснато, трябва ли да го стягам някак си?
grammy - специалист
значи пвц кантовете се лепят на ръка с полихлоропреново лепило, там нагряване не ще. как точно става - четете инструкцията за работа с лепилото. колкото до миламиновите/хартиени,олепилени/ кантове, неоправдано ги подценявате. изделията може да изкарат с тях доста години, зависи от качеството на залепване. за отбелязване е , че с ютията се получават по-добри резултати отколкото на машина. успех! :)
shadowman - майстор
За 7 стотинки на метър (TECE) бива, ама ще ме прощаваш, че хартиените с лепило стават за нещо, виж ако е истински меланиминов (да не кажа точно гетинаксов) работата е друга, но и там си има един малък минус, ако някое ъгълче не е залепено добре при първия допир с нещо си се кърти.
Последна промяна от shadowman на съб авг 21, 2010 11:53 am, променено общо 1 път.
solo5 - майстор
ние лепихме с Kraftkleber моментно лепило на Henkel
Тубичката е 50 ml, цената е около 3-4 лв

Изображение
Последна промяна от solo5 на съб авг 21, 2010 3:52 pm, променено общо 1 път.
grammy - специалист
от миламиновите кантове има и такива, които са боклук и не издържат. аз ги проверявам като ги прегъвам. ако само се мачкат-не стават. ако се трошат, значи има миламин в тях, тогава ютията на max и действам... :wink:
eraser - специалист
Точно този кант който бях взел е от Bricolage, PVC, 0.4 мм. 6,25лв за 10 м.
Той си е олипен (има положено лепило на него вече).

Ползвах "на мама" ютията (стара руска ютия без пара), че ми досвидя да тествам с моя Тефал :-)

Бачка перфекто, май лепилцето е малко мъничко, че ПДЧ-то не е много гладко. (бях залепил леко върху фолира, едвам го отлепих :lol: , даже някаде отлепих малко и от оригиналният фолир :? )

Пробвах първо със сушоара, ама по-зор става и доста бавничко, после трябва да се притиска допълнително с нещо, а с ютията - директно с нея.

Първо слагаш ютията без да натискаш малко да се загрее канта и съответно лепилото (20-тина сек.) След това, с натиск още 10-20 сек за да се прелепи. Накрая ако не е много равна страната, само с върхът на ютията, за да се прелепи по-добре.

Бивало още малко лепилце да сложат, но ако не се ръчка (и чопли) може и да поизкара някой друга годинка тоя кант.

Оставяте го да поизстине (5-10 минути), и ако не разполагате с фреза (оберфреза) може да ползвате макетно ножче или Швейцарско (в моя случай) за да изрежите стърчащите части от канта.
Някой ми спомена че може и да се минат ъглите леко с пила, за да не са остри и да не се закача (и отлепи) канта лесно.

Прикачен файл

iutiq.jpg
iutiq.jpg (33.75 KиБ) Видяна 14182 пъти
shadowman - майстор
ПВЦ канта като го нагреш с ютия или топъл въздух се свива, според мен най-вероятно е меламинов/хартиен, но пък ако имаш снимка дай да видим, па и тия 5-10 минути чакане да изтине няма смисъл.
grammy - специалист
то е ясно, че е миламинов, ама мноо скъпо продават канта тия в бриколажа бе...20-30ст за метър е нормално. и по-полека с тия старите руски ютии щот са по-яки от новите и може да прегорят канта! :lol:
grammy - специалист
да допълня само за ютиите - тия старите дето са с алуминиев плот имат навика да цапат канта, особено ако е по-светъл. с ютия с иноксов плот няма проблеми. :roll:

Тема "Кантиране на ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: