• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Liubo3 - специалист
Нагледен пример за конструкция на този тип шкафове....
Лява дясна страница до земята.Дъно за шкаф мивката и страница вътрешно разположена между дъното и плота.На дъното се монтират ПВЦ крачета за опора и за нивелация...също защитават и от евентуален теч на миалната машина.450мм за миалната стигат, тя е предвидена за толкова.Монтира се и цокъл за по завършен и приятен вид на шкафа.Двете вратички покриват по половин кант на средната страница.
Ъгловите планки ги ползвам и съм много доволен от тях.......но дано са ти прави стените :wink:

Прикачен файл

shkaf_cr.jpg
shkaf_cr.jpg (30.72 KиБ) Видяна 11620 пъти
DTIvanov - специалист
1. Горният ред шкафове си го предвидил много висок. Таваните в 99% от случаите са криви, така че намали шкафовете поне с 50 мм, за да нямаш проблеми при монтажа.
2. Ако правилно съм разбрал чертежите вратичките на някои от горните шкафове няма да се отварят не на 90 гр., а трудно ще се отварят и на 60 гр. Такъв шкаф е практически неизползваем. Помисли, дали не е по-добре да направиш всички шкафове горе с плъзгащи врати.
Поздрави!
miliad - майстор
Относно нишата с мивката : Шкафа можеш да го направиш с 2 врати,лявата тясна 15-16см/като механизъм за бутилки да изглежда/, а за дясната каквото остане като я монтираш с панти за 165гр. отваряне за да си улесниш достъпа до шкафа. Горе си го направи от 2 шкафа L50/d30/h48, с обща врата 100/48 с отваряне нагоре/остъклена примерно/-мисля че така оптически ще се издължи нишата, а и не се налага да се подравняваш по долните врати.Относно съдомиялната шом е за вграждане си остави 45 см светъл отвор.В дясно плота може да го подпреш на страница която стъпва на пода/задължително кантирана отдолу/ изтегляш я напред да ти се равни с лицето на вратите.Вторият начин е плота да го подпреш на планки монтирани за стената.Тогава остави 46см за съдомиялната/налага се защото при това калпаво строителство може да имаш крив ъгъл, и като отвориш вратата на съдомиялната напред да се удари в страничната стена-провери го този момент/.Към шкафа за мивката няма нужда от допълнителна страница, та там имаш цял шкаф!!!При размер 102 на нишата аз бих направил размер 100 на шкафовете и 101-102 на плота. Плота е хубаво да влезе плътно.Можеш да позваш мивка за шкаф 50см максимум, но в случая ти препоръчвам по-тясна за 45см шкаф
За втората ниша нещо не са ми ясни нещата.Ако можеш дай план "поглед отгоре". Този плот над пералнята искаш да го вадиш и да го ползваш като подвижна маса ли, не разбирам?
niki_sap - специалист
Благодаря за предложенията!
За момента какво измислих:
Ниша 1:
От дясно наляво: Страница до земята, стъпила на краче тапичка (пластмасовите крачета захванати за пиронче), миялната 45 см., страница (която няма да е с пълна дълбочина, а само 10 см, но ще се равнява по лицето). Вратата на миялната ще спира в тези 2 страници. До тук общото използвано разстояние е 48.6 см. - аз го слагам 49 - т.е. по 2 мм. луфт от двете страни на миялната). Остават до 100 см. общо 51 см. От тях двете страници на шкафа на мивката са общо 3.6 см. т.е. остават 45.4 см. Така спокойно мога да пусна двете врати по 50 см. и да ги направя симетрични.
Отгоре си остава обикновен шкаф с две врати по 50 см. и общи размери 100 на 50 см. Така над шкафа ще остане луфт, който заради много, много кривия таван от едната страна ще е 4 см. а от другата 2. После евентуално ще мисля за начин да го скрия.

Единственият ми въпрос за тази ниша е - как да хвана блендата, която скрива крачетата на шкафа? От едната страна е ясно - ще се хване за краката на шкафа. Проблема е от страната на миялната. Тъй като миялната има някаква чупка и ако лицето е на 55 см., краката на миялната са на 45 см. дълочина. Плана ми е просто и под миялната да сложа едно пластмасово краче (като тези на шкафа), което просто да заклиня в миялната и за това краче да хвана блендата. Друго не можах да измисля.

Ниша 2:
Поглед отгоре на нишата има на чертежа от линка по-горе. Там ще има свободно стояща печка и пералня с плот отгоре. Поради лошо изпълнената канализация, а и за да се чисти под печката е необходимо да може да се вадят пералнята и плота. Всъщност заради колоната пералнята не може да влезе директно - трябва първо да се вкара пералнята, после плота над нея и накрая печката. Точно затова е необходимо плота да е на крака и подвижен.
Тъй като пералнята е висока 85 см. плана е плота да е над нея, съответно и в другата ниша плота да се направи на такава височина за да е симетрично.
Горните шкафове във втората ниша: Така и не мога да разбера колко трябва да са дълбоки горните шкафове - без вратичките. Дали да са 30 см., дали 32? Абсорбатора, който искам да сложа е този: http://www.leksgroup.com//uploads/products/105.jpg
Според схемата, доколкото разбирам той е дълбок 30 см., но заедно с чекмеджето, което трябва да се равни по челото на шкафовете. Вратичките ми би трябвало да са дебели 2.2 см. (те са мдф профил и това е размера, който ми дадоха от склада).
И така по мой сметки дълбочината на шкафа (кутията) трябва да е колкото е дълбочината на абсорбатора. Тук е основният въпрос - трябва ли да оставя луфт отзад зад абсорбатора - 1, 2 сантиметра? Или да смятам че шкафа е дълбок 28 см. т.е. че плоскостта на дъното му е дълбока 28 см?
Вторият въпрос е - според схемата на абсорбатора от линка правилно ли разбирам, че той се захваща, че се държи с болтове през тавана си за дъното на шкафа или се хваща странично и аз не го схващам?

От там нататък размерите на шкафовете са просто разделяне на размера на нишата, като при обща ширина на нишата 139 см. смятам шкафовете с обща ширина 136 см. заради евентуани кривини по стените.
Дали вратите ще се отварят:
При дълбочина на шкафа общо (задно с вратите) 32 см. и обща дълбочина на нишата 74 см., то за отваряне на вратите остават 42 см. Не мога да сметна колко е ъгъла при вратата на шкафа на абсорбатора, но на око е някъде около 60 градуса. Не знам дали е достатъчно? Не ми се иска да разделям 60 см. на две врати защото вратите стават прекалено малки. Вратите ще се от профил, а не от равно ПДЧ и става грозно.
За дугите врати на втория шкаф горе няма проблем - общата ширина на шкафа не може да бъде повете от 80 см., а при длбочина на шкафа 32 см. до свода остават 42 см, което ще е достатъчно за да се отварят вратите.

Пъзгане е "out of my league" - прекалено трудно за изпълнение за мен, а и ще се изгуби ефекта на външният вид, който търся.
miliad - майстор
Толкова са дъвкани тези съдомиялни по форума че не ми става ясно защо не се разбират някой основни неща за монтажа им.
1.За съдомиялна се оставя ниша между шкафовете,не се изработва щкаф
2.Когато шкафовете са по високи от 82см(размер без плота)уреда се повдига нагоре и се изработва по висок цокъл. Това е дадено в монтажните схеми като допуски +-.
3.Зад уреда не трябва да има абсолютно нищо,никакви контакти,ВиК връзки, тръби за обратна вода.Именно за това най-удачното място на съдомиялната е до мивката. В шкафа на мивката се правят ВиК връзките, може и ел.захранването.
4.Размера на уреда е 446мм/596( тоест 2мм луфт е предвиден от производителя)оставя се ниша 450/600мм. Това много ясно си го пише в схемите ма кой да чете с разбиране.
5.Вратата която се монтира на съдомиялната покрива само нея.НЕ МОЖЕ да покрива съседни шкафове и страници
Защото, като се отвори надолу ще опре в тях.При някои модели съдомиялни стандартно се предвижда прорез в цокъла именно заради това отваряне.
6.Някои модели съдомиялни имат планки за фиксиране на цокъла към тях.Ако твоята не е такава просто си сложи една Г планка отзад за да го подпреш
miliad - майстор
За горните шкафове може да ги направиш 28+2 или 30+2 по избор и двата размера стават.По спомен тези телескопични аспиратори май имаха нещо отзад което компенсираше разстоянието.Този аспиратор действително се монтира за горния рафт.Шкафа за него го правиш 4см по нисък от другите и дъното го качваш на 22см нагоре,като гледам от схемата.
За долу като гледам нещата са сложни.Ако искаш да чистиш под печката защо трябва да дърпаш и пералнята :? Ако не си купил пералня помисли по въпроса за по-плитък модел и съответно по-тесен плот, защото изпитвам съмнения че вратата няма да може да се отваря достатъчно за да се зарежда с пране.Като се сетя колко са тумбести вратите да не стане така, че да вадиш и слагаш пране с пинсета.Има перални 45см с горно отваряне-за сведение просто.Печелиш разстояние за цял шкаф.Пример:печка 55см+шкаф 35см/чекмедже и врата/+пералня 45см.Но, губиш работен плот/някъде по форума един колега си беше направил повдигащ плот на панти над такава пералня, по висок е разбира се, но става/.Ако останеш на този вариант който е в момента забрави за крака.Крака е дебел 6-8см това още повече ти изтегля пералнята в ъгъла и затруднява отварянето на вратата и.Оставяш 57 см за печката да влиза с вазелин,страница2см ,пералня62см, шкаф с рафтчета 16-17см да си сложиш препарати и това е.При тази ситуация пералнята ше се вади само при ремонт.За да запазиш подвижноста на плота не можеш да го уплътниш към стената за предпазване от разливане на течности. Помисли за някъкъв борд.
niki_sap - специалист
Не го разбирам това с 28+2 и 30+2? Какво е 2?
Според схемата, която съм дал горе абсорбатора е дълбок 28 см. Отзад дават някакъв луфт 1 см. т.е. до колкото горазбирам минимума дълбочина на дъното на шкафа трябва да е 29 см.?
miliad - майстор
28 страница + 2 врата.Направи шкафа с 30 страница така няма да сбъркаш.Това отзад ти е компенсация за различните стандарти. Този аспиратор не се продава само в Бг.И разпитвай консултантите като купуваш уреди все пак за това са там.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за изработване на малка кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: