Мечтата на всяка домакиня
solo5 - майстор
Chefo77 написа:
Недостатък на готвенето на газ е образуването на влага в помещението. Но пък не си зависим от тока
:2thumbs:

Печката ни беше на терасата и затова много не се усещаше влагата от газта, но независимостта от ел. енергия си е сериозно предимство :2thumbs:
Когато бях малък имаше режим на тока и благодарение на "парното" и готвенето на газ не стояхме на студено и нямахме проблем с топлата храна :lol:
estorm - специалист
Това за влагата не го знаех и наистина е сериозен минус. Дали абсорбера няма да предотврати това ? Иначе вярно при готвене на газ сам чувал че лесно се замърсявало всичко в кухнята и при недобро чистене направо ставало лепкаво по лицата на шкафовете. Но защо цяла Европа кара на газ тогава ? Дори фурните им са газови.

Edit:Независими от тока скоро няма да станем при тия цени на соларните панели за съжаление. Уверен сам че докато имат петрол за продаване няма да позволят на пазара да се появят различни от сегашните технологии каквото и да разправят , :-D
Chefo77 - майстор
mim написа:
много зависи какво ще каже жената :-D
например аз не мога да се оправя с газта и не искам, страх ме е, горила съм се и предпочитам всякаквите енергоспестяващи чудесии пред газова готварска печка, каквато и да е, предубеденост, какво да го правиш :-D
Жената ще каже керамика, разбира се! Все пак поне 90% от приятелките И имат керамични печки, те са невероятни, готвят по-вкусно, с по-малко мазнини, чистят се по-лесно и подобни бля-бля-бля. Сложи джезве да направиш кафе на керамичния котлон, ако до 5-ата минута си готов, получаваш каса бира. Адски много ме изнервя това щрак-щрак постоянно (включване-изключване).
А ако си мислиш, че керамичния котлон изстива веднага след като го изключиш ... Колкото време свети червената точка за остатъчната топлина, 2 пъти повече време отнема да изстине до температура, годна за пипане с ръце. И на майката печката е Gorenje, не нещо менташко :)
Според мен керамичния котлон е по-добър от обикновения, но е много далече от газовия като удобство.
А за това, дали абсорбатора няма да острани проблема ... 5-а година не сме успели да се справим в къщата. Може би ако му осигуриш добра вентилация (нещо, което при нас почти не се прави) със свеж въздух, ще успява да изкара и влагата навън. Но при нашата мания да сме "затворени" отвсякъде ... :)
ЕДИТ: Пораженията по кухнята при газовите котлони вероятно са свързани с влагата :)
estorm написа:
Edit:Независими от тока скоро няма да станем при тия цени на соларните панели за съжаление. Уверен сам че докато имат петрол за продаване няма да позволят на пазара да се появят различни от сегашните технологии каквото и да разправят , :-D
Ами не са цвете за мирисане - панелите, които усвояват по-голяма част от слънчевата енергия за единица площ са много по-скъпи - за изработката им са нужни по-големи кристали чист силиций. По-маломощните пък са евтини, но заемат много повече място.
Снощи гледах някакъв господин покекнал 15 панела на керемидите си обяснява ... 20 хиляди е цената, 18 отпускат със заем, 17 години плащаш заема и останалите 13 си на печалба. Ако към тази дългосрочна сметка се прибави частичка непредвидимост (например градушка на 7-ата година, която потрошава половината панел), сметките се сещаш къде отиват ...
vyrhara - специалист
Като готвиш на газ няколко години и ще ти опадат зъбите- просто има газове от горенето, които са токсични.
Chefo77 - майстор
vyrhara написа:
Като готвиш на газ няколко години и ще ти опадат зъбите- просто има газове от горенето, които са токсични.
Я спомени кои са те, моля :)
nivanov - специалист
vyrhara написа:
Баси, що не го знаех навремето като хлапе, ами от 40 години и аз и родителите ми ползваме газ ... Кога точно да чакаме да ни опадат зъбите ако не е тайна? :-)))
torbalan - Дървен философ
ти от 40 години, ами я виж москва и лондон примерно от кога са газифицирани :)

то в тез градове зъболекарите трябва отдавна да са фалирали :)
messershmit77 - специалист
vyrhara написа:
Като готвиш на газ няколко години и ще ти опадат зъ бите- просто има газове от горенето, които са токсични.
А аз се чудя, що ми опадаха зъбите,а съм само на тлийси и тли години :lachtot:
niki_sap - специалист
Въпреки, че не съм на газ мисля, че газта за готварска печка е много по-добро решение от тока.
Само като посока за размисъл - защо всички заведения работят на газ в кухнята - много по-бързо, с много по-малко ресурс. Ползвал съм печка на газ в чужбина повече от година и съм страшно доволен. Това с окапването на зъбите са е... глупостите. Нямам представа дали има повече влага - за колко повече говорим? Все пак тук става дума за готвене нали - т.е. така или иначе си има влага с която трябва да се справиш. Така или иначе няма да минеш без аспиратор и проветряване без значение дали готвиш на ток или на газ или на уран.
Проблема по-скоро според мен е, че избора на техника не е кой знае колко голям и рискуваш да дадеш доста завишена цена за печката. Отделно в България едва ли се предлагат най-новите модели с всички екстри или поне биха били на представям си каква цена. Като цяло мисля, че газта е по-добрият вариант. Само като допълнение е хубаво да си вземеш един два датчика за газ и за пожар, както и да си купиш пожарогасител за кухнята - това всъщност не е нищо специално в повечето щати в Америка е задължително.
mim - специалист
Chefo77 бре, що ми скачаш, да ми се обясняваш, кой котлон изстивал по-бързо
добре знам кой
изразих собствено мнение и то е, че Аз не се справям с печката на газ
ти си купувай каквато искаш
а каква печка трябва да се купува, трябва да реши този, който ще я ползва
вкъщи аз готвя и аз казвам каква ще е печката
ако ще и на въглища да е (ммм ароматни пържолки)
точка.

Тема "Газ vs ток /котлони /" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: