Мечтата на всяка домакиня
dpp - специалист
Аз също имам подобен проблем, перваза на прозореца ми е с горен ръб 88см! Плота ще е на 90, т.е. малко ще е над перваза с 2см, но това са все пак само 60см от ширината на прозореца , които така или иначе няма да се ползват защото там крилото е неотваряемо! Понеже предварително се сетих за това и нарочно го оставих там неотваряемо - то няма и смисъл..
..Явно имаш подобен проблем и твоето крило се отваря нали? Всъчност, да намалиш височината не е проблем. Слагат се т.н. микро крачета. Аз намерих такива дето са на резба 10мм с дължина на резбата около 25, т.е. целия крак е 30мм. Така сваляш максимално нивото и можеш да регулираш. Понеже чекмеджето под вградената фурна ще го правя до долу и ползвам такива..Проблема в случая е друг. В тази кухня / под този плот/ все пак предполагам че има ЕлУреди нали - пералня, миялна или друго?? Е те тогава няма как да свалиш нивото след като пералнята е 85 см висока.. :?

..крачетата които аз ще позлвам са подобни / това намерих набързо в нета/ :
http://neoform.org/files/thumb3_BQOkv0.jpg
..иам подобни до 50мм резба. За гайка / горе за плоскостта/ ползваш планки квадратни с резба в средата..От Роси ООД ги намерих, другия вариант е гайка със шипове отстрани - набива де директно в ПДЧ-то и потъва..
ozimen - специалист
Предлагате вие да се махнат краката или да се сменят с по ниски-ама ако има уреди за вкарване под плота ,какво става тогава?Автора на темата да даде повече инфо по този въпрос.

П.П.Дублирал съм въпроса на колегата от горния пост.Извинявам се :?
shadowman - майстор
За долен ред има стандарт 72 см шкаф + 10 см крака + плот 30-40мм и става 85-86 см, правят се 90 см ако има отдолу обикновенна пералня или миялна или ако хората са по-високи. Неможах да прочета всичко, но и 8 см крака може да се спести още 2 см, но трябва да се регулират през шкафа (прави се дупка над крака в ПДЧ-то) щото ръцета са ни повече от 8 см... нали сме яки :)
l_bonev - специалист
Ако ще вграждаш обикновенни пералня или миална няма да стане,но ако са си за вграждане колегата shadowman ти е отговорил,още повече той е спец.Аз само ще добавя ,че можеш да скъсиш крачетата и таргата отпред ,която скрива краката.Аз имах подобен случаи само,че с налепени плочки на стената и човека искаше плота да е под плочките.Вграждах обикновенна пералня,като и махнах горния капак и долната тарга я срязах.Друг минус беше кривият под ,от едната страна 5 см. а от другата 6 см. :?
maroka - специалист
До АВТОРА:

Стандарт за долен ред шкафове е между 85-95 см. Това е ергономичен стандарт, тоест при тези размери човек извършва най-удобно всички процеси на работният плот.
Височината на плота се избира освен според височината на ползвателя, така и според типа електроуреди (стоящи, вградени).

Всичко останало е променлива височина :)

Конкретно на въпроса: можеш спокойно да срежеш/подмениш кухненските крака.
Shadowman правилно ти е отбелязъл, че под 8 см. височина на кракът, реглажа не е лесен за мъжка ръка. Лошото е, че женската ръчичка няма сила да завърти стъпката вместо теб, иначе като габарит влиза :)

Можеш да ползваш и крака с горен реглаж през дъното на шкафа.
Можеш да си направиш нивелирана цокълна скара за шкафовете, където няма електроуреди.
Можеш да си нивелираш шкафовете с къси крака (неудобните за нивелация) предварително преди поставянето.

Ако се замислиш ще ти хрумнят поне още няколко начина : нито един от тях няма да е свързан с къртене и нови прозорци.

Успех!
ivanvasilev1970 - специалист
Благодаря на всички за коментарите.
Ще се опитам да добавя липсващата информация:
1. снимки на прозореца с размери 65/140
Прикачен файл:
2012_02_14_prozorec_predi mazilka.JPG
2012_02_14_prozorec_predi mazilka.JPG (80.49 KиБ) Видяна 4314 пъти
Прикачен файл:
2012_02_14_prozorec predi zamazka.JPG
2012_02_14_prozorec predi zamazka.JPG (37.51 KиБ) Видяна 4314 пъти
Прикачен файл:
2012_02_14_prozorec sled mazilka i zamazka.JPG
2012_02_14_prozorec sled mazilka i zamazka.JPG (35.86 KиБ) Видяна 4314 пъти
2. Относно това дали ще има електроуреди:-Да ще има вградена съдомиялня с широчина 60 см.
3. От Икеа ми обясниха, че цокъла е между 12-14 см, шкафа 72, плот 4.
4. Прозореца е отваряем и аз искам да си се отваря.
Pooh - майстор
ivanvasilev1970 написа:
... От Икеа ми обясниха, че цокъла е между 12-14 см, шкафа 72, плот 4 ...
Ето го разковничето - сменят се крачетата и слизаш на нужната височина. Според мен могат и съвсем да се елиминират краката, като се направи нивелирана скара от 8/10 греди, но нека се изкажат по този въпрос и професионалните мебелисти, доколко е удачно подобно решение.
SoWhat - специалист
По принцип от Икеа са ти казали височината на техния "стандартен" цокъл. Даже краката са им по 16 см. Нали трябва да пестят материал. Иначе от ПВЦ-иноксовите цокли по магазините за обков има и по 10 см. Което пак не ти върши работа. Затова цокъла ще си го направиш от материала /ПДЧ//ако не режеш другия/.
Не върви и само този шкаф да е по-нисък. Така че, височина на шкафовете каквато излезе след плочките и стискаш палци да намериш уред за вграждане с по-нестандартна височина.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте отново,
Вчера ходих в апартамента и измерих още един размер-този от замазката до долния ръб на прозореца, когато е отворен-90 см.
87 см са от замазката до перваза. Т. е ако увелича височината на перваза до 89 см (оставяйки луфт от 1 см за отваряне нещата май ще изглеждат по добре, а?
89см-2 см за подови плочки +лепене денивелация на пода=87 см
87-10 см цокъл=77 см
77см-4 см за плот=73 см
73 см-72 см долен шкаф=1 см

Има ли място за протеснение?
colyo - специалист
Колега, има си стандарт 86 см така, че не се притеснявай. Икеа работят с много български доставчици и май е най-добре да се ослушаш дали няма някой от вашия район. Не знам защо си се ориентирал към Икеа. Ако толкова си се тръшнал за определен модел, закарай един мебелист до магазина и му покажи какво искаш. Аз бих си поръчал от проверен мебелист, защото ако има неравности и кривини ще може да ги компенсира, а готовите мебели много рядко пасват точно. Но......в края на краищата решението си е твое .

Тема "Съвет за намаляване на дебелината на замазката в кухня или.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: