• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Мечтата на всяка домакиня
Credo - напреднал
[quote="biol"]Преди години от Гърция взех като сувенир дъска от маслина. Това чудо - твърда , тежка и изобщо не се интересува от вода.
Изглежда така
Изображение

Много яка дъска :rolleyes: ясно е че няма да мръдне, натурално помазана
чел съм за маслиновите дървета супер материал е и красив много.
Добарам ли на добра цена такъв материал ще изкарам няколко дъски от единични парчета че да си запази шарката дървото. :idea:
Bradley - специалист
ползвам две от икея - обикновена букова големичка 20-на на 40 сантима

за месец се изкоруби, огъна, но след регулярно третиране с минерално масло си се върна до почти нормално положение - не я изхвърлих защото щади ножовете и не ги тъпи бързо така както другата ми дъска пак от икея малка бамбукова - там говорим за бамбукови нишки и мнооого лепило - та баш туй лепило сравнително бързо затъпява ножовете, почти толкова колкото и пластмасовите дъски

най-доброто е end grain дъска, но са цифра

Изображение
Изображение

от тези http://www.ikea.bg/cooking/Knives-and-c ... 590/76720/ 2/3 от 10 се разепват до първия месец но ако човек извади късмет и редовно я третира с масло може и да мине метър

това http://www.ikea.bg/cooking/Knives-and-c ... 4456/5587/ съм решил да го взема - заради цената - харесва ми размерът и теглото...

иначе за готини дъски има един канал в тубата на един руснак - прави откачени 3D работи като визия
profesionalist_wood - майстор
Мислех да си направя от орех,ама ми е жал да го съсипвам :rolleyes:
Bradley - специалист
гледам хамериканците масово използват клен (maple) - тъй като не разбирам от дървесина - в бг имаме ли клен и ако да същия като в северна америка ли е?
ky-kyy - майстор
Bradley написа:
гледам хамериканците масово използват клен (maple) - тъй като не разбирам от дървесина - в бг имаме ли клен и ако да същия като в северна америка ли е?
Има и е много здраво дърво. Някъде му казват осен, другаде ясен...Изработват от него оковоите на каруците. Сигурно ще става за кухненска дъска :)
Credo - напреднал
Bradley написа:

иначе за готини дъски има един канал в тубата на един руснак - прави откачени 3D работи като визия

Дам руснака го знам изгледал съм и съм му проучил доста от видията, има какво да се научи от него, MTM wood него имаш в предвид предполагам, добре се е оборудвал с машини. Което на мен ми е сред основните проблеми. Той има и видео серия с подробни обяснения как се правят качествени енд грейн дъски. Много фактури са важни. :rolleyes:
Последна промяна от Credo на съб дек 05, 2015 12:01 pm, променено общо 1 път.
Credo - напреднал
profesionalist_wood написа:
Мислех да си направя от орех,ама ми е жал да го съсипвам :rolleyes:
Дам напълно те разбирам, миналия месец разбичих една дъска орех с брутална шарка на тънки летвички но нямаше как, проекта го изискваше пък и станаха доста добри кухненски дъски.
wanderer - специалист
само едно пояснение: клена не се нарича ясен а явор. дърветата се различават доста. лично аз съм работил с 3-4 вида клен от българия, като единия беше особено твърд. за съжаление не му знам точно името. като лепило мисля че dorus D3 би се справило добре.
EDI - майстор
Предлагам да пробвате с ЯТОБА, уникална здравина и твърдост.Вземате си една паркетина, махате каналите от долната страна на щрайх, /ако искате/, лепите два слоя на кръст, обработвате по желание и имате вечна дъска.
Credo - напреднал
Зачетох в нета за ЯТОБА сериозна дървесина стабилна яка и твърда, няма как да не стане, чудно ми е моя щрайх как ще понесе някое чворче от такова дърво, вече изгорях един циркуляр einhell с екзотични видове хем слаб циркуляр, хем аз неук и неопитен бях и от зор машината се предаде, писна и от мене, сега вече знам дялкам по малко че лошо. Щрайха ми е Jet JWP-12 добра машинка но слаба с нея дялкам десети от мм на по твърдите дървесини, щорца като зарендосвам на енд грейн дъските по 10 пъти минавам, няма как.

Та да си кажа ако някой не е правил енд грейн дъска и вземе да рендосва щорца на някое от тия видове с брутална твърдост, по-по малко взимайте щото не е за вярване колко твърди и яки дървета има. И слепването на някои видове изисква по специални лепила.

Дъската за рязане живее в много враждебна среда, мокрене, рязане, ако не са слепени парчетата много добре, много скоро или след време ще се разлепи някъде.

end grain качествена дъска се прави още по трудно и с познания, особено от различни видове дървесина
ето и основни правила от руснака
https://www.youtube.com/watch?v=nbT5kLmbN6s

и един линк на една фабрика за енд грейн дъски
с обяснения за процеса на производство
https://www.youtube.com/watch?v=DYu37-vyMLA
някой ден и аз ще имам такава :mrgreen: може би ама ...... :roll:
Последна промяна от Credo на чет дек 10, 2015 12:05 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Качествената дървена кухненска дъска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: