Мечтата на всяка домакиня
torbalan - Дървен философ
IwanG написа:
...Бойлера работи на 40 градуса и е пълен с варовик. Като се отвори цедката на смесителя е се виждат едри бели парчета. Това дето го пиши по книгите за 50 градуса не е вярно :-D
Има такъв момент... То водата, дето излиза е с температура 40 градуса, ама около нагревателя (понеже е доста мощен) сигурно е 90...

Нема оправия. Според мен - переодично отваряне и чистене... Друго не ми хрумва.
infomar
fox_vt написа:
Аз понеже преди време четох за тези свойства на водата при преминаването и през силно магнитно поле,и ми попадна силен неодимов магнит който поставих след водомера с помоща на тиксо върху ППР тръбата.След това ми останаха едни по малки два неодимови магнита които сложих малко по напред от този така че взаимно да се привличат през тръбата.Не мога да кажа дали има ефект или водата в търново от язовир Йовковци е мека но проточния работи вече 10 години и повече без абсолютно никакъв ремонт освен едно сменено торпедо поради загуба на магнитност.На едното ми село варовитоста е доста висока явно е от друг водоизточник,ще пробвам за каузата да сложа магнити и ще разбера дали има ефект.
То ако става толкова лесно с магнити, то и аз да си сложа на входящият тръбопровод от ония мощните неодимови магнити. Не са скъпи и дори има едни с отвор по средата. Голяма сила са.....
Изображение
Изображение
http://www.pramiz.com/PlistBG.html

А има ли проблем да се направи една бубина с медна жица и... ток по нея..... май и казваха СОЛЕНОИД, водата да преминава през нея по тръбата?
crez - майстор
infomar написа:
А има ли проблем да се направи една бубина с медна жица и... ток по нея..... май и казваха СОЛЕНОИД, водата да преминава през нея по тръбата?
Няма никакъв проблем, ноооо трябва да се изчисли много точно напрегността на полето. В промишлено използване се ползват такива. Става и чрез архимедова спирала,(точно изчислена) течността минава през архимедовата спирала пренарежда молекулите и така действа.
torbalan - Дървен философ
crez написа:
infomar написа:
Няма никакъв проблем, ноооо трябва да се изчисли много точно напрегността на полето. В промишлено използване се ползват такива. Става и чрез архимедова спирала,(точно изчислена) течността минава през архимедовата спирала пренарежда молекулите и така действа.
Ще трябва да го кажа на колегите тук. Ток имаме в изобилие, а хим. цеха ни е голям разход...
Привет, от шест месеца ползвам магнитен омекотител и всичко е наред, моят ми го донесе един приател от Италия и тъй като по спесификация го дават че може да обработи до 27 кубика на час, което е много го сложих на входа след водомера за да има полза за цялата мрежа. Излезе ми 100 лева, че тези които се предлагат в БГ ме заболя главата като ги видях.
IwanG - помощник
Данаил Данаилов написа:
Привет, от шест месеца ползвам магнитен омекотител и всичко е наред, моят ми го донесе един приател от Италия и тъй като по спесификация го дават че може да обработи до 27 кубика на час, което е много го сложих на входа след водомера за да има полза за цялата мрежа. Излезе ми 100 лева, че тези които се предлагат в БГ ме заболя главата като ги видях.
Мерси за отговор. Ще пробвам и аз с 50 лв. да се набутам.

Само ако може да попитам преди да сложиш магнита имаше ли проблеми ???
IwanG - помощник
torbalan написа:
IwanG написа:
...Бойлера работи на 40 градуса и е пълен с варовик. Като се отвори цедката на смесителя е се виждат едри бели парчета. Това дето го пиши по книгите за 50 градуса не е вярно :-D
Има такъв момент... То водата, дето излиза е с температура 40 градуса, ама около нагревателя (понеже е доста мощен) сигурно е 90...

Нема оправия. Според мен - переодично отваряне и чистене... Друго не ми хрумва.
Лошото е че капсолован и е сервизен. В банята имам Релакс със свободно изтичане от 2004 г. само един единствен път съм го чистел ползва се всеки ден. А тоя сработва му термозащитата отварям меката връзка изпускам му водата пак го свързвам и работи. И така всяка седмица. :-D

Благодаря ти за съветите !!!
infomar
Данаил Данаилов написа:
А пробвал ли си дали омекотява реално водата и варовикът..."изчезва", т.е. не създава повече проблеми?
Как може да се пробва - изваряваш 200 мл. от обработената вода на печката в джезвето.... или друг начин :? Ако остане налеп, значи.. :?
sardaesox - напреднал
Има си тестери за твърдост на водата, не струват кой знае колко. По въпроса за йонообменните филтри, които се цитираха по - горе - могат да се регенерират с разтвор на NaCl и NaOH последователно, след което трябва да се направи промивка. Точните концентрации на разтворите могат да се намерят в Интернет, че сега нямам време да търся. Това, разбира се е валидно за йонообменни смоли от смесен тип, т. е. - анионит и катионит. Филтрите търпят голям брой регенерационни цикли преди да се наруши структурата на йонита. Това се усеща по повишеното хидравлично съпротивление и слаба ефективност. :)
fox_vt - майстор
infomar написа:
fox_vt написа:
.
То ако става толкова лесно с магнити, то и аз да си сложа на входящият тръбопровод от ония мощните неодимови магнити. Не са скъпи и дори има едни с отвор по средата. Голяма сила са.....
Изображение
Изображение
http://www.pramiz.com/PlistBG.html

Ами не съм го измислил аз ето ТУК също го разнищтват има и схема за ел.омекотител от млад конструктор списанието.Знам че този форум не е много на почит в направи си сам форума но е факт че нямам проблеми с варовика,но и не мога да кажа дали преди това съм имал :-D Доколкото разбрах пренареждането на нещо си там води до това при загряване на водата варовика да кристализира в самата вода във формата на пясък и да падне на дъното.От това следва че ако си направя на село един експеримент да изваря 100гр вода и да видя къде ще се отложи варовика,след това слагам магнитите източвам X литра вода за да се източи трасето от "старата" вода и изварявам още 100гр вода и пак гледам.Но това ще е чак след две седмици някой ако има варовита вода да пробва.
Обърнете внимание че полюсите на магнититте трябва да са на привличане и водния поток да минава през магнитните линии между полюсите.Но на приложената схема магнитните линии са по посока на потока тъй че май няма много много значение.

Тема "Варовик и проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: