• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
MamaMy - майстор
Имам си датчик в кухнята, но си мисля за бойлера. Понамирисва на газ. Ще трябва да го пръсна за проба. Иначе поръчах и аз нов вентил за дворния котлон. Мисля дали новия вентил да не иде на бойлера а неговият са излезе на вън. Може би сега е момента да сменя и газовите филтри. Станаха по на 5-6 години. Нови съм купил още преди година от Китай.
Баш Майсторо - специалист
Имайте в предвид, че пропан бутана е по - тежък от въздуха и при изтичане се наслоява ниско долу, а метана е по - лек и отива на горе. Пример открита тераса но с плътен борд при изтичане на пропанбутан от газов котлон, инсталация или бутилка може да се получи загазоване в ниската част и ако се подаде огън или искра става възпламеняване, а си мислим открито е проветрява се. Пример с бащата на мой близък приятел, има открит канал на двора вкопан в земята, нещо монтирал ли - демонтирал ли газовата бутилка на колата, сонди ли е сменял не знам, но е имало изтичане на пропанбутан и се е наслоил в канала, но човека не е предполагал мислел си, като е на открито нещо му се е наложило да ползва шлайфа, после давахме кръв за него беше в болница, важното е че се оправи и е жив и здрав! Това го казвам с цел да предпази някой, ако не е запознат. За това и газдетекторите и вентилацията за пропан бутан се разполагат ниско на пода, а за метан горе.
sergy - напреднал
Здравейте и благодаря за активността.
Да обясня по-подробно. Нашите вентили имат някаква некачествена гума на мембраната и както казах в съобщението, дават преразход на газ, това си личи по пламъка. Но основният проблем е, че имат ОПАСЕН отказ - изпускат газ докато готвиш, вариш ракия и т.н. Все едно светофарът на влака при повреда да светне зелено. А добрият нов вентил го има пр@ктикер. Само като го види човек и вижда качеството.
А защитата е скъпа и само при един котлон прави безсмислена икономията да се ползва газ.
Успех! Серги
MamaMy - майстор
нед май 25, 2025 11:23 pmsergy написа:
След като сменихме нашенския вентил с датски течът спря. Но и много се подобри горенето на котлона, изчезнаха червените пламъци и се появи синьо колело. Изглежда преди да се появи течът е имало и неправилно регулиране на налягането.
Та Колеги, препоръчвам смяна на редуцир вентила с качествен. С 20 лева ще се обезопасите.
Серги
Аз заложих на немски вентил. Търсех български на "Терем" или на "Ивайло", но или цените са неоправдано високи или ги няма в наличност. Купих SRG. Датския го открих, но изобщо не ми вдъхна доверие. 1:1 еднакъв с китайски и турски, но зелен на цвят. SRG-то много прилича на турските, но от близо е много по-качествено изработен. Цената е 38,00лв + 4,90лв куриерски. Колко ще изкара не знам. Поне има 2г. гаранция. :) :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е точно така. Бутилираният е по-скъп, взимат голяма такса за пълнене, направо кощунство! Моторното гориво в бутилки (за мотокари) е на същата (висока) цена, като битовото, а битовото гориво, ако имаш цистерна идва без акциз и е на цена 1,05-1,10лв/л
Virtex - майстор
Мненията "извън темата" са преместени в viewtopic.php?f=45&t=74100

За да може да обсъждате кой е по-икономичният вариант.
  • 1
  • 2

Тема "Опасност от редуцир вентил на газова бутилка!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: