Имам си датчик в кухнята, но си мисля за бойлера. Понамирисва на газ. Ще трябва да го пръсна за проба. Иначе поръчах и аз нов вентил за дворния котлон. Мисля дали новия вентил да не иде на бойлера а неговият са излезе на вън. Може би сега е момента да сменя и газовите филтри. Станаха по на 5-6 години. Нови съм купил още преди година от Китай.
- 1
- 2
Мечтата на всяка домакиня
MamaMy
- майстор
16 мнения в "Опасност от редуцир вентил на газова бутилка!"
Баш Майсторо
- специалист
Имайте в предвид, че пропан бутана е по - тежък от въздуха и при изтичане се наслоява ниско долу, а метана е по - лек и отива на горе. Пример открита тераса но с плътен борд при изтичане на пропанбутан от газов котлон, инсталация или бутилка може да се получи загазоване в ниската част и ако се подаде огън или искра става възпламеняване, а си мислим открито е проветрява се. Пример с бащата на мой близък приятел, има открит канал на двора вкопан в земята, нещо монтирал ли - демонтирал ли газовата бутилка на колата, сонди ли е сменял не знам, но е имало изтичане на пропанбутан и се е наслоил в канала, но човека не е предполагал мислел си, като е на открито нещо му се е наложило да ползва шлайфа, после давахме кръв за него беше в болница, важното е че се оправи и е жив и здрав! Това го казвам с цел да предпази някой, ако не е запознат. За това и газдетекторите и вентилацията за пропан бутан се разполагат ниско на пода, а за метан горе.
sergy
- напреднал
Здравейте и благодаря за активността.
Да обясня по-подробно. Нашите вентили имат някаква некачествена гума на мембраната и както казах в съобщението, дават преразход на газ, това си личи по пламъка. Но основният проблем е, че имат ОПАСЕН отказ - изпускат газ докато готвиш, вариш ракия и т.н. Все едно светофарът на влака при повреда да светне зелено. А добрият нов вентил го има пр@ктикер. Само като го види човек и вижда качеството.
А защитата е скъпа и само при един котлон прави безсмислена икономията да се ползва газ.
Успех! Серги
Да обясня по-подробно. Нашите вентили имат някаква некачествена гума на мембраната и както казах в съобщението, дават преразход на газ, това си личи по пламъка. Но основният проблем е, че имат ОПАСЕН отказ - изпускат газ докато готвиш, вариш ракия и т.н. Все едно светофарът на влака при повреда да светне зелено. А добрият нов вентил го има пр@ктикер. Само като го види човек и вижда качеството.
А защитата е скъпа и само при един котлон прави безсмислена икономията да се ползва газ.
Успех! Серги
MamaMy
- майстор
нед май 25, 2025 11:23 pmsergy написа: След като сменихме нашенския вентил с датски течът спря. Но и много се подобри горенето на котлона, изчезнаха червените пламъци и се появи синьо колело. Изглежда преди да се появи течът е имало и неправилно регулиране на налягането.Аз заложих на немски вентил. Търсех български на "Терем" или на "Ивайло", но или цените са неоправдано високи или ги няма в наличност. Купих SRG. Датския го открих, но изобщо не ми вдъхна доверие. 1:1 еднакъв с китайски и турски, но зелен на цвят. SRG-то много прилича на турските, но от близо е много по-качествено изработен. Цената е 38,00лв + 4,90лв куриерски. Колко ще изкара не знам. Поне има 2г. гаранция.
Та Колеги, препоръчвам смяна на редуцир вентила с качествен. С 20 лева ще се обезопасите.
Серги

LazarGanev
- "Велик майстор"
Не е точно така. Бутилираният е по-скъп, взимат голяма такса за пълнене, направо кощунство! Моторното гориво в бутилки (за мотокари) е на същата (висока) цена, като битовото, а битовото гориво, ако имаш цистерна идва без акциз и е на цена 1,05-1,10лв/л
Virtex
- майстор
Мненията "извън темата" са преместени в viewtopic.php?f=45&t=74100
За да може да обсъждате кой е по-икономичният вариант.
За да може да обсъждате кой е по-икономичният вариант.
- 1
- 2
Тема "Опасност от редуцир вентил на газова бутилка!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература