• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 27
Мечтата на всяка домакиня
maroka - специалист
Няколко особености за конфирмата, който поне аз не предпочитам. Освен по-скъпото свредло за разпробиване, ти трябва и значителен опит, преди да започнеш да ги "превърташ". А като се случи това - язък ти за старанието. Има начин да се подобри, но не става читаво.

Затова ползваш обикновени винтове. Няма специални свредла, риска от превъртане е значително по малък, а дори и да стане: слагаш по-дълъг винт и си готов :)

Преди време реших да тествам каква е точно разликата. Сглобих си по 2 парчета на 90 градуса - едното с винтове, другото с конфирмати.
Сложих ги на земята и започнах да подскачам върху тях :) Резултатът беше почти еднакъв - и двете се разчупиха с доста зор. Оттогава престанах да използвам конфирмати.

Иначе Колегата ти е казал: горен ред с по 2 винта, долен с по 3. Можеш и повече да слагаш, но не е необходимо :)
shadowman - майстор
Ако искаш да ти е по лесно с реглажа на пантите взимай блум клип топ с вграден амортисьор и пластина с реглаж, плюса на тази пластина е, че от нея се регулира вратата във височината без да разхлабваш други винтове, а бе да го кажа така, тази панта с тази плочка се регулира в трите посоки без да разхлабваш никакъв винт. Вземи си и шаблон за панти, евтиния е около 5 пари от блум.
prascho - майстор
Благодаря :).

Аз също стигнах до "гениалното" заключение, че не си заслужава да спестя 30-40 лв от 22 панти.

При обикновените винтове ъгловите стеги облекчават ли монтажа на сглобката? /при предварително разпробита първа плоча/ Да не се мъча много при напасването на двете плоскости.

Има ли някакъв стандарт при разположението на винтовете при сглобката? Дали да са на 2..3..5..7см от ръба?
pachosz - специалист
prascho написа:
Благодаря :).

Аз също стигнах до "гениалното" заключение, че не си заслужава да спестя 30-40 лв от 22 панти.

При обикновените винтове ъгловите стеги облекчават ли монтажа на сглобката? /при предварително разпробита първа плоча/ Да не се мъча много при напасването на двете плоскости.

Има ли някакъв стандарт при разположението на винтовете при сглобката? Дали да са на 2..3..5..7см от ръба?
Нищо не облекчават. Не ти трябват никакви стяги. Подравняваш и си ги държиш на ръка. А разпробиването на първата плоча, било то страниците или на дъното разбира се е задължително. Т.е. там от където минава винта през ламината, трябва да е разпробито. Стандарта при сглобяването е единствено да не се виждат глави на винтове отвън никъде на видимите места. Там се ползват мини фиксове в комбинация с дибли. Тия дето оставят главите да се виждат и им лепват отгоре тапички, не ги гледай. Отживелица е и не е красиво. Имай предвид, че диблите не са най-лесната работа, има си шаблони за тях. Иначе винтовете аз ги правя на 5 см. от края на дъската и по средата един. Ако кухнята ти е между 2 стени, там почти няма къде да се видят главите на винтовете, така че мини фиксове почти не се налага да се ползват.
prascho - майстор
Ако може малко съдействие:

1. Къде мога да намеря читави винтове за дърво в София? Може и Lih lin?
2. Пропуск от моя страна. Оглеждайки нещата последно преди купуване на обкова видях, че ще имам лек проблем при страницата, на която трябва да се хване врата на мивката /покрит кант/ и врата на пералнята /открит кант/. Тъй като няма допълнителен шкаф за пералнята /ще бъде подпъхната в нишата между шкафовете/, то страницата е с дебелина 18мм. Отгоре ще се разминат /пантата на мивката е на 15см отстояние, пантата на пералнята е 10см/, но долу и двата отвора са на едно ниво.

Принципно се сещам за едно решение. Да сложа подложка от 18мм ПДЧ и да взема панти покрит кант за вратата на пералнята вместо открит кант, но предвиденото разстояние за нишата е 640мм като тази подложка ще ми пречи за да вмъкна пералня 600мм + отстояние за панти.

3. Механизмът за бутилки 150мм на "Блум" е около 100лв, а този в "Каме" е на Sige със стойност около 80лв. На "хетих" в "слекс" също е около 82лв. Има ли съществена разлика в качеството? Със странично водене е и ми трябва при сглобването. Иначе след това ще ми е мъка монтажа. На пръв поглед питането изглежда икономически поставено, но все пак вие монтирате подобни механизми всеки ден и сте запознати с вложените материали и качество.

Прикачен файл

Panta 1.JPG
Panta 1.JPG (12.32 KиБ) Видяна 1924 пъти
pachosz - специалист
Аз май нищо не разбрах. Ще си има пералня в тая ниша, но искаш да й сложиш врата, така ли? Ако е така, става и с панти за открит кант, защото с ленти ПДЧ както ти написа ще стане малко мястото за пералнята. От друга страна пантите за открит кант стърчат доста, така че може да се наложи да ги сваляш като вкарваш пералнята ако пречат.
А механизма за бутилиерата, що не погледнеш в Роси, имат сега джолита с механизми на Блум и хич не са лоши, а доста по-евтини. 20 сантиметровите мисля, че са около 55-56 лв. Винтове за дърво пак при тях има, ама са цяла кутия, на теб по-малко ще ти трябват, от всеки мазазин за крепежи има читави. На Вюрт сега всички са китайски, и не бих казал, че са много добри.
А това, че ще се наложи винтовете да се завиват един срещу друг, да не те притеснява, 0,5 мм. да се разминат и проблема е решен. Рядко се случва да се улучат видиите като са една с/у друга.
В твоя случай по-важно е дълбочината на нишата ти. Щото пералнята си иска доста дълбок шкаф, за да могат да се сложат врати пред нея. Ако пък не става, тя не е грозен уред, че да я криеш зад врати :wink:
prascho - майстор
Закупената пералня е с габаритни размери 600х460х840мм. Пантите ще са отворен кант монтирани в равнината на останалите врати. При всички положения ще взема панти с щракащ механизъм към основата /подложката, която се монтира на страницата/.

Тези "джолита с механизми на Блум" марка ли са? В сайта им подобен модел не намирам. Що се отнася до "Роси", преди година влизах за първи и до момента последен път в тяхното представителство в София. Исках да си поръчам рафтове за гардероб и като пълен лайк не ми хареса отношението на госпожичките зад "щанда". Едни нацупени, с ченгел да им вадиш думите от устите. Впечатлението бе, че ако не си мебелист и да декларираш точно какво ти трябва нямаш никакъв шанс. Както и да е. Принципно днес е желателно да знаеш точно какво искаш където и да отидеш. Професионализмът е умряла работа в бг. Първото впечатление е много важно за всеки клиент.

Макар, че предлагат Грас. Кухнята на майка ми от преди 17 години е с тези панти. Като изключим провисване тук там и необходимост от реглаж на пантите нищо им няма.

П.П. Като написах този пост и решението някак изплува покрай полузатворените ми очи. При положение, че нямам шкаф за пералня, то пантите по неволя ще са отворен кант. НО за да може вратите на пералнята да са в равнината на останалите врати, то пластината на пантата отворен кант трябва да е по-напред спрямо пластината на тези с покрит кант /вратата на пералнята трябва да изкочи пред страницата/. Логиката сочи, че винтовете ще се разминат.

Ще се види на място. Би трябвало шаблонът за панти да е стандартизиран и да няма разлика между отвори за покрит и открит кант.

Принципно в конкретната ситуация е било по-добре да се направят вратите на полупокрит кант, ама вече е свирено :). И така ще кара с години...

Прикачен файл

panti 2.JPG
panti 2.JPG (10.67 KиБ) Видяна 1778 пъти
Последна промяна от prascho на чет юли 23, 2015 12:14 am, променено общо 1 път.
pachosz - специалист
Открит кант се казва. И в твоя случай няма да ги правиш винтовете примерно на 37 мм. навътре, а на 19. Май не съм го правил тоя номер до момента аз. Но пак ти го казвам, имай предвид, че има голяма вероятност като са сложени вратите, да не може да вкараш пералнята. Пантата с вратата стърчи доста при открития кант. Ако не е проблем да вкараш първо пералнята и после да сложиш вратите, всичко е ОК.
Марката на въпросното джоли е Viole, или нещо такова беше.
Иначе е добре, че ти е плитка пералнята, няма да има проблем.
За вашите девойки в Роси не знам, но нашите тук са много любезни и помагат на всеки ако има нужда.
Моята кухня в къщи и тя е на 17 години, пантите ми са Star, това са сегашните Samet, турски. Проблем с панта не е имало до момента.
Последна промяна от pachosz на чет юли 23, 2015 12:15 am, променено общо 1 път.
pachosz - специалист
Обърках се и аз. Те на открития кант май не се слагаха на 37, а по-навътре. Не съм слагал такива от години и направо съм забравил. Както и да е, няма начин да не се справиш ;)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 27

Тема "Разпределение на мебели в кухня ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: