• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20
Мечтата на всяка домакиня
vsterev - специалист
Стиви написа:
Подхода ти е грешен. В къщи в момента за двама човека за къпане даваме около 50 лева на месец. Бойлера е само за банята и му следя консумацията за да си изчисля подходящата соларна система, така че данните са реални и вярни.

Изчисли си колко часа готвиш с една бутилка и ги умножи по цената на тока, защото готвенето обикновено става с около киловат мощност или по-малко. Резултата ще ти е около 30 лева :wink: Ако готвите на ношна, може и по-малко. Сметките са за фурна и керамични котлони. При чугунените котлони има повече загуби и се губи удобството от бързото стопляне.
Едно смяташ, друго се получава, аз нямам познат който да плаща ток под 60 лв. и да е на ток, говоря за домакинства от по 4 души за София, където няма бойлери и не се ползва ток за отполение. Не знам какво смяташ, но това са фактите.
Стиви - специалист
10 лева са поне 60 часа готвене - факт
60 часа са по два часа готвене на ден -факт
Коментари по фактите дотук ?
жена ти готви по повече от два часа на ден - факт ли е?

Най-сериозния факт обаче, ще е сметката ти за ток. Искрено ще се радвам да споделяш няколко месеца подред, защото и на мен ми е любопитно.
vsterev - специалист
Стиви написа:

Най-сериозния факт обаче, ще е сметката ти за ток. Искрено ще се радвам да споделяш няколко месеца подред, защото и на мен ми е любопитно.
Стана интересно, нека на "фактите" да отговорим с факти http://www.evn.bg/Download/Formulare-un ... 81%29.aspx, внимателно прегледай редове с номера 7, 8 и 9. Разликата в цената варира в зависиомост от типа печката, като достига до 30 лв. на ден. Между другото 60 часа са напълно нормална месечна норма за използване на готварска печка, освен ако семейството не е на диета или на пости, а повечето добри печки с фурни са с консумация в интервала между 2,5 - 3 кв. А сега ми обясни "факта" как 50 лв. ще стигнат за едно нормално семейство ползващо електрически бойлер, електрическо отопление, готварска печка, хладилник, пералня и готварска печка, като само нормалната консумация на печката е 30 лв.
Последна промяна от vsterev на чет яну 29, 2015 8:04 am, променено общо 1 път.
pachosz - специалист
Който готви на ток, да купува индукционен котлон. Там икономията е сериозна. А и приготвянето е в пъти по-бързо. Остава и за фурните да направят нещо толкова икономично :?
maxuel82 - специалист
За индукционните, доколкото знам, трябват специални съдове :? освен това цената на индукционния плот е Х 2 спрямо цената на керамичния :? Може би с времето тази разлика се 'стопява' от по-малката консумация на ток :? За сметката за тока ще кажа след месец !Сега сметката ми е м/у 50 и 60лв. като бойлера работи с часовник предимно на нощна ! С една бутилка газ (10кг) изкарвахме около 4 месеца :idea: което е около 7лв/месец за газ ! За плота смятам ако работи средно 30 часа на месец Х 1.5kW (средно) са 45kW Х 0.20ст. :arrow: 9лв/месец ток за плота :? което си е супер !! Ама дали ще е така ще видим :idea:
pachosz - специалист
Аз индукционен купих от Карфур преди повече от 2 год. Беше на промоция за 60 лв. Голямо удобство е. Даже го направих вграден в плота на терасата. А съдове стават и всички от старите. Само да го лови магнит и става.
15 литра вода в огромен съд завират за 25 мин. А това е много бързо. Много! Лятото жената не ще и да си помисли за керамичния плот в кухнята. Само на терасата готви. И не за друго а за бързината. Бъркани яйца стават за 1 мин :roll:
vsterev - специалист
pachosz написа:
Аз индукционен купих от Карфур преди повече от 2 год. Беше на промоция за 60 лв. Голямо удобство е. Даже го направих вграден в плота на терасата. А съдове стават и всички от старите. Само да го лови магнит и става.
15 литра вода в огромен съд завират за 25 мин. А това е много бързо. Много! Лятото жената не ще и да си помисли за керамичния плот в кухнята. Само на терасата готви. И не за друго а за бързината. Бъркани яйца стават за 1 мин :roll:
Да, но макар и индукционен си остава котлон - няма фурна, аз съм с газова печка с четири отделения и фурна. Който не е ползвал газ, той не знае за какво удобство иде реч и е в пъти по-евтино.
Стиви - специалист
vsterev написа:
Стиви написа:

Стана интересно, нека на "фактите" да отговорим с факти http://www.evn.bg/Download/Formulare-un ... 81%29.aspx, внимателно прегледай редове с номера 7, 8 и 9. Разликата в цената варира в зависиомост от типа печката, като достига до 30 лв. на ден. Между другото 60 часа са напълно нормална месечна норма за използване на готварска печка, освен ако семейството не е на диета или на пости, а повечето добри печки с фурни са с консумация в интервала между 2,5 - 3 кв. А сега ми обясни "факта" как 50 лв. ще стигнат за едно нормално семейство ползващо електрически бойлер, електрическо отопление, готварска печка, хладилник, пералня и готварска печка, като само нормалната консумация на печката е 30 лв.
vsterev написа:
Да, но макар и индукционен си остава котлон - няма фурна, аз съм с газова печка с четири отделения и фурна. Който не е ползвал газ, той не знае за какво удобство иде реч и е в пъти по-евтино.
Посмали манго! :^o (Такъв е израза, да не се обидиш :partyman: )

Нека да видя дали правилно съм те разбрал:

Твърдиш, че във ВСЯКО семейство се готви по 4 часа ВСЕКИ ден - по 2 часа на котлон И (не или) 2 часа на фурна :shock: :shock: :shock:

Общо по 28 часа готвене на седмица!!!
Общо по 120 часа готвене на месец :shock:

И твърдиш че с една бутилка газ за 30 лева готвите по 480 часа?!?

Моля те да споделиш марката и модела на това газово перпетум мобиле!

maxuel82 Не се подвеждай по мощността на котлона при сметките! Той работи на максимална мощност само докато заври водата(а това става доста бързо при тези котлони), но след това преминава в импулсен режим и изразходваната енергия вече зависи от мощността умножена по коефициента на запълване на импулсите. Може да видиш как на по-малка мощност котлона не свети постоянно, а "премигва" Фурната и тя има терморегулатор и въпреки, че е с реотан около 2000W, за готвене 2 часа на практика реотана работи по-малко от час!
EDI - майстор
Стига бе, човека шкаф прави, вие започнахте да готвите и за мерите сметките. :lol:
Стиви - специалист
Еди, той вече започна и завърши шкафа :wink:
Просто искам да го успокоя, че не е сгрешил с избора на котлон и да разбия мита за "икономията" с газов котлон. Икономия може да има спрямо чугунените котлони заради инертност.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

Тема "Шкаф на тераса - откъде да започна ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: