• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
Мечтата на всяка домакиня
ZEDYCUS - майстор
Прасчо така ли искаш да го правиш. Тоя таван и той е гипскартон, но пак си оставих едни 2см, че не знаех пода колко е прав.
Не е бленда, а всеки шкаф е с такава конструкция. Почти не се забелязват снадките от отделните шкафове. Ако е отделна бленда може да си монтираш и някоя лучничка. :partyman:
Изображение
По принцип тая фуга до тавана може да се скрие с пяна и след това шпакловане(предварително с хартиено тиксо предпазваш кантовете и тавана, ако е шпаклован, че пяната цапа много), но си е занимавка. Едни вградени гардероби преди време ги опаковах така отвсякъде.
pachosz - специалист
По-красиво е с такава козирка, да. Още по-красиво е с някакъв завършващ МДФ профил, например такъв:
Изображение
prascho - майстор
Ами ако стърчи навън с лунички ще ми дойде в повече. В кухнята, която ползваме горните шкафове са 800мм високи и има такава лента стърчаща около 10-12см навън, но без лунички /така си остана без/. Таванът на помещението е на 2,65м. Та като цяло се зачудих за тази бленда щото бях на вълна спални и паспартута. Пък определено едно паспарту придава завършен вид на всеки един гардероб било с плъзгащи или стандартни врати. Дори при плъзгащи врати е повече от препоръчително заради 4-5см луфт отгоре, който се получава между корпуса и външната врата. НО /лично мнение/ ефекта на рамката е осезаема когато има пространство до тавана.

А този профил от МДФ трябва да е поне 3см. Ако се монтира така както на снимката бая пространство се губи.

П.П. Не схванах какво общо има неравността на пода с тази лента на тавана. Ясно, че ако се слага гръб то разстоянието между долни - горни шкафове е свързано, но нали затова има крачета отдолу. Те би трябвало да компенсират неравности от порядъка на 1-2см.

Едно питане:
С впечатление съм, че за закрепване на горни шкафове се ползва една лайсна /еврошина/ от край до край. В горните ъгли на всеки шкаф се монтират механизми с куки, които се позиционират към шината. Та се чудя:
- когато шкафа е до тавана как се захваща механизма. Явно може кукичката да се повдига нагоре и се нахлузва. Не е застопорена хоризонтално?

- как така се монтира евро шината по цялата дължина, като корпуса на всеки шкаф е 30см плътно опрян към стената. Отзад се зарязват някак си или? Пък и ако фазерът е фиксиран накрая, а не с фрезован канал то и той ще пречи...

Zedycus: каква е конструкцията? Имаш горна затваряща плоскост на корпуса с 2см по широка от долната за да покрие вратите. Под нея една примерно 8см широка лента по дължина, към която ляга вратата при затваряне :?: Това ме връхлетя мен като изпълнение....но пък така се променя стила на изпълнение на шкафовете. Горнището не е между страниците, а ляга на тях...
ZEDYCUS - майстор
Неравния под няма нищо общо с блендата, говорех за фугата между нея и тавана.
За конструкцията на горните шкафове при монтаж на евро шина има показвано в една от темите на Шадоумен, потърси с търсачката.
Точно такава е кострукцията, но без тази лента 8см за която пишеш и да не се опира горе вратата няма проблем, нали долу се подпира. И какво като се променя конструкцията нали ще монтираш евро шина, тежеста се носи от страниците не от тавана. Дори и ламарина с дюбел да сложиш в ъглите, пак няма да има проблем стига горните шкафове да се подпират върху гърба. :partyman:
pachosz - специалист
ZEDYCUS написа:
За конструкцията на горните шкафове при монтаж на евро шина има показвано в една от темите на Шадоумен, потърси с търсачката.
Аз не съм монтирал до сега с такава шина, но не я намерих и в търсачката, помагай :wink:
ZEDYCUS - майстор
forum/viewtopic.php?t=30343
shadowman
МнениеПубликувано на: Сря Дек 24, 2008 11:15 am
Аз от както работя това (от 1995) все работя с винтове 3,5/50, а на видимите страници монтирам скрити сглобки ( в момента съм на мини фиксове и дибли). С винтовете е по-удобно и по-лесно, при винтовата разглобка трябва да се работи много точно инак ако не уцелиш центъра ще се разминат детайлите, а при винта има малко "реглаж" (ако мога така да се изразя.
Гърба на шкафа е от фазер и аз правя нутове на страниците в които ги мушам и ползвам окачвачи за горните шкафове, не ползвам триъгълни планки или други подобни.
А накрая намерих и темата със снимките. forum/viewtopic.php?f=7&t=13081&start=20
:partyman:
pachosz - специалист
Да, благодаря :o
Ама не разбрах на кое казвате еврошина, на окачвачите ли? Аз също винаги ги ползвам, или L-окачвачи, или регулируеми. Не знаех, че на тях казвате евро шина. Или не съм разбрал нещо?
Аз си мислех да не е от имаше едно време едни изпълнения зад целия заден ред някакви дълги шини от край до край, и на тях хванати шкафовете. та щях да питам как се прави с тях да не е отделен шкафа от стената, ама то било друга бира :partyman:
dadko - майстор
Тази планка за окачвачи
Изображение
или дълга шина за същата цел
Изображение
Различава се, но и много прилича на DIN (или евро) -шината, която се ползва за елтабла
Изображение
Мисля, че е възможно да се ползва с известен компромис тъй като Z-сгъвката е с по- малка дълбочина и съответно има опасност шкафа да се откачи, като до повдигнеш отдолу.
prascho - майстор
Ааааа, досещам се.. страницата /или двете страници/ лягат към стената на средната част и от двете страни механизмите се закачат към издаденото Л. Горните шкафове изпъкват само с 1мм или там колкото е дебела шината. Честно казано не знаех, че мебелната "евро шина" е различна от тази в ел.таблата :o . Мерси dadko.

П.П. Pachosz, имаш ли някакви снимки на кухня с този MDF профил? Как точно се монтира...
pachosz - специалист
На този РС нямам снимки, но ето една примерна снимка от интернет:
Изображение
Монтира се с винтове. Може от МДФ-а към тавана, ако отгоре няма място, тогава обратно- през тавана и в МДФ-а.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20

Тема "Шкаф на тераса - откъде да започна ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: