Мечтата на всяка домакиня
EmoZ - специалист
Бе и аз не се заяждам бе recycled, попаднах на таквиз котлони дет' искат железо, както беше писал Рулом, видях и такива дет' в мануала пише, че само требва да е проводник тенджерата - 'начи има секакви котлони.

Успех.
Osiris - специалист
Най общо казано това е полупроводников уред който излъчва електромагнитно поле когато в полето има черен метал в него се натрупват загуби в резултат на което се загрява и най обикновенната тенджера иземва фукцията на плочата на обикновения котлон и няма загуби на електроенергия за подгряване на съда в който се готви
:shock:
nivanov - специалист
озирис, ти ли си кандидата за палеонтолог тези дни? :>
Osiris - специалист
купих си таково чудо на техниката има го на промоция в метро с комплект тенджери и съм доволен изпробвано е в полеви условия така да се каже :wink:
ribnikolaevi - майстор
Не можах да разбера, какъв точно е принципа на тия индукционни котлони. Има ли някъде текста на бълтарски в нета, че английския в тая област не ми е чак толкова силен?
stiv1961 - майстор
Откраднато от ,,мамма"/всичко знаят там/:
За индукционни котлони - Принципът на индукионните котлони е магнитната индукция - под плаката има електромагнит (бобини от медна тел), захранван с променлив ток. Така се създава променливо магнитно поле. При поставяне на металната тенджера върху плаката, магнитното поле действа върху движението на свободните електрони от дъното на тенджерата и по този начин се предава ток, който преминавайки през метала (материалa-проводник), загрява дъното на тенджерата и съдържанието й. За да се осъществи този процес, металът-проводник трябва да може да се магнетизира. Затова и тенджерите за индукционни котлони трябва да са стоманени. В повечето случаи са и с дебело дъно.
kotyo - специалист
Хм, някой да има опит с котлона на ALASKA, дето го продават в Метро?? 95 кинта му търсят и съм се позамислил. Е, не отказвам и други примамливи предложения из Софията, ако някой е мяркал. Особено, ако има, хем китайски(разбирай евтини), хем за вграждане.. :cool:
ribnikolaevi - майстор
Стив, благодаря за инфото, но това вече го бях намерил. Ако тази информация е вярна, то тогава излиза, че няма голямо значение материала на тенджерата, защото сменящо се магнитно поле трябва да върти водната молекула (нали е полярна) и да я топли - като микровълнова печка. А ми се струва, че тук случаят е друг. Или греша?
lov - майстор
Няма значение вида на съда важното да е метал тоест електропроводим. Един колега го обясни по на горе ама кой да чете. А и линкчето с картинката го обяснява. Честотата ако не ме лъже паметат е 8kHz. А за загряване на вода няма как да стане. Там за да се получи този ефект както е в микровълновите честотата е от 2 гигахерца и на горе. Принципите на работа са съвсем рзалични.

Всъщност индукционното загряване никак не е ново и се ползва някъде от към 50-те години масово в промишленоста. Използва се за повърностни закаляване на детайли или зоново нагряване на такива. Постигат се такива високи температури в много малки участъци на метала че даже се спояват. Нямате си на идея колко предмети около вас са изработени с подобно загрвавяне.

Тема "Индуктивни котлони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: