Мечтата на всяка домакиня
ivanvasilev1970 - специалист
Здравей Choch,
определено втория чертеж ми помогна да прогледна.
Та това на което аз викам "глух" шкаф е шкафа отварящ се с вр1, а сивия щрих представлява глухата част.
Честно казано днес бяхме в единмагазин и го видяхме този вариант на "глух" шкаф и някак си глухата част не ни се видя толкова достъпна. Голямо гъзене ще падне, ако искаш да бръкнеш в дъното на долния шкаф. Нека върна чертежа ти с някой допълнителни символи:
Прикачен файл:
M4.JPG
M4.JPG (45.52 KиБ) Видяна 4493 пъти
На практика не се ли получава , че имаме две мъртви чела? МЧ1 на практика е 90 % скрито, нали?
МЧ2 на практика спомага при крив ъгъл-така ли е? Колко е по принцип ширината на това МЧ2? От чертежа ми се вижда да е около 20 см и дефакто шкафа на мивката започва след тези 20 см, нали?
Въпроса ми е за достъпа до пространството обозначено с червена питанка (оградено от МЧ1, МЧ2 и страницата на шкафа на мивката?-как се случва този достъп? Или страницата на шкафа на мивката е отрязан? Или аз нещо не съм си представил както трябва?По обясненията ми дали вече съм разбрал решението?
Друг въпрос-какво налага МЧ2 да е толкова широко? Ако размера му се намали до 5 см и ако невидимата част на МЧ1 бъде изрязана би се получило нещо такова:
Прикачен файл:
M41.JPG
M41.JPG (23.09 KиБ) Видяна 4493 пъти
Така не е ли е по практично? Ще има достъп до глухата част от двете врати. Или конструктивно не е възможно? То вярно че втория вход за мъртвата част минава ще бъде през вратичка презкоято ще се озъбва сифона на мивката, ама все пак...
pachosz - специалист
Ако това МЧ2 е възможно да е 20 см, най-добрия вариант ще е наистина да си е с ъглова двойна вратичка. Много по-красиво и функционално е, отколкото всякакви "мъртви" изпълнения. Ако обаче не е възможно да е 20, а е 5-10 см, то тогава двойна вратичка е невъзможно да стане.
Точно тия са пантите, които ЧОЧ посочи в линка, само дето не знам що в Роси ги пишат 180*, като са си панти 165*. Няма значение това.
Choch - специалист
в случай че се спрете на "глух шкаф"-ширината ма МЧ 2 варира спрямо градуса на ъгъла,но не мисля че ще е повече от 40мм-същото се отнася и за оставащата част от МЧ1...достъп до получилата се фуга не ти трябва...и Да-наистина глухия шкаф има недостатъци...НО-ако ъгъла ти е 100 градуса(или 80) с ъглов шкаф ще падне доста рязане и пасване :wink:
знам че не съм корифей в чертането -в неумелите ми опити няма симетрия,нито мащаб-така че не се лъжи от големината на "начертаното"-просто се опитвах да го направя по-ясно без да се съобразявам с мащаб.
Осъзнавам че в 2 мои поста съм ти нахвърлял толкова информация че сигурно си го пропуснал затова ще си позволя да се самоцитирам :-D
Choch написа:
....3тия вариант е да осигуриш около 200мм в частта на кухнята с мивката.....
-с 200 милиметра от страната на мивката и се прави ъглов модул с двойноотваряема врата
страничен въпрос-сам ли ще си я изработиш и монтираш тази кухня?
и ако не е тайна-от къде си
поздрави
Choch написа:
страничен въпрос-сам ли ще си я изработиш и монтираш тази кухня?
и ако не е тайна-от къде си
поздрави
От София.
Не мисля сам да се спшравя с такава приятна задача.
Засега обмислям най доброто решение за кухнята. Пък после ще мисля как да го изпълним.
Та значи=май нещата вървят към ъглов шкаф 90/90 с двойна вратичка...
Не искам да спада ентусиазма по ъгловото решение за долен шкаф-точката е все още отворена. Искам да споделя и нещо друго, за което Choch вече намекна:
"Ако това беше моята кухня бих направил следните неща:
1 бих изчегъртал мазилката на комина до такава степен че дълбочината му да стане 550мм-по този начин няма да прекъсвам кухнята,а ще зарежа плота.Под плота ще сложа декоративно парче с цвета и размера на вратите,цокъла няма да се прекъсне.над плота ще направя "куфар" от ПДЧ в цвета на вратите и с височината на горните шкафове.За да спестя материал,от страната на шкафа за фурната няма да има цяла страница,(която би се дублирала със страницата на самия висок и дълбок шкаф)а ще е просто бленда,която ще ми осигури стабилно захващане към шкафа"

Относно комина, който бях нарисувал така:
Прикачен файл:
otdinitial.JPG
otdinitial.JPG (24.27 KиБ) Видяна 4465 пъти
Подробните размери показват че „куфара“ може да му се намали дълбочината от 57 на 47 см:
Прикачен файл:
razmeri otdViK.JPG
razmeri otdViK.JPG (39.02 KиБ) Видяна 4465 пъти
Малко снимки преди и след мазилка:
Прикачен файл:
snimka predi i sled.JPG
snimka predi i sled.JPG (72.11 KиБ) Видяна 4465 пъти
Та тука каква ми е идеята-да разглобя предната страница на куфара и да направя вградени рафтове. Нещо такова:
Прикачен файл:
ni6i.JPG
ni6i.JPG (16.23 KиБ) Видяна 4465 пъти
Като ми се иска между фурната и котлона да има падащ плот, който би бил полезен като се готви на двата уреда:
Прикачен файл:
ni6i_pada6t plot.JPG
ni6i_pada6t plot.JPG (47.26 KиБ) Видяна 4465 пъти
Ревизионния отвор за водомерите съвпада с една от нишите-но в крайна сметка може да се измисли някакъв подвижен груб или нещо такова.
Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо. Осъществимо ли е ?
Или идеята е глупава?
shadowman - майстор
Тези рафтове от картон винаги изглеждат добре, но са трудни за почистване и лесно се нараняват. Веднъж вече обличах подобна секция от картон.
pachosz - специалист
В никакъв случай идеята не е глупава, напротив!
Само дето тия 66 см. широчина на комина са много и няма как да се направи с термоплот, тъй като те са по 60 см. Освен това би било добре да е от двете си страни еднакъв, т.е. да се отреже от заоблената страна въпросния падащ плот и да се кантира. Много красиво може да стане ако всички вратички са кантирани с алуминиев обгръщащ профил, тогава е лесно и плота да се кантира с алуминиев и стават с еднакви на външен вид кантове. При сгънато положение плота ще стои като вратичка с друг цвят.
Всичко това е възможно обаче ако комина може някакси да се посвие до примерно 57-59 см.
Скоро разбрах, че в Турция почват да правят плотове с всякакви широчини до 120 см, под прав ъгъл по размер на клиента, заоблени... изобщо всякакви по желание на клиента ще е размера и формата. Разбира се и цената няма да е като на стандартните термо-плотове :wink: :wink:
И друго не разбрах - при 57 см. дълбочина на комина, как ги виждаш тези рафтчета? Трябва целия модул или да стърчи напред от другите, или да се намалят тия 57 см. доста, а не знам възможно ли е.
SoWhat - специалист
Само дето тия 66 см. широчина на комина са много и няма как да се направи с термоплот, тъй като те са по 60 см.
Вече има и ширини по желание с достатъчни разцветки. Само пари да има човек.
pachosz написа:
И друго не разбрах - при 57 см. дълбочина на комина, как ги виждаш тези рафтчета? Трябва целия модул или да стърчи напред от другите, или да се намалят тия 57 см. доста, а не знам възможно ли е.
Ако прочетеш по внимателно поста ми и разгледаш една от скиците-се вижда точно това, че може лицето на куфара да влезе навутре с 10 см. т.е от 57 на 47 см. И като се има в предвид че ширината на плота е 60 см-излиза, че дълбочината на рафта дори може да стане 13 см...
Мирослава Иванова - напреднал
Ето какво мисля аз:
Изображение
Размерите са спазени, има достатъчно работен плот, миризмите отиват или в аспиратора или през прозореца и не се обикаля с тавата от фурната. Не съм задала височина на перваза на прозорците и не сложих пералня.
Високия шкаф с фурната и на мен ми беше борба до последно, но нямах удачно място, тук също не откривам. От дясно на колоната не е практично, заради миризмите и разстоянието до работен плот.
Мивката под прозореца за мен е идилия, по-важно е да се проветрява и ароматите да отиват вън.
Ето погледите на двете страни:
Изображение

Изображение
Фурната и котлоните могат да са заедно, при нас нямаше място и го разделихме. На практика даже си е удобно, когато се ползват заедно и вадиш нещо готово от фурната. Давам идея с мнение от практиката.

Докато подреждах сложих висок шкаф с фурна тук там, ето как изглеждат:

За този вариант няма място според дадените разстояния, но все пак исках да го видя:
/Според мен е грозно и скрива светлина, освен, че се губи работен плот./
Изображение
Ето и скрит прозорец, и това ми мина през ума, у нас не мина идеята ама знам ли при теб как ще е :-D :
Изображение

Ако покажеш останалата част от стаята ще се види има ли нужда от плот на комина и място за него. Поглеждам при мен как е, имам 1,8м. от комина напред и е ок за човекопотока. При теб е малко повече, но плота може да пречи, зависи от помещението нататък.
Всъщност там е вратата и според мен, сега като се събудих и закусих си мисля, че плота ще пречи като се ходи до хладилника, а ако оставиш фурната в дясно на колоната - съвсем няма да е удобно.
Пак казвам - поставям се на мястото на домакинята в готовата кухня :-D
Последна промяна от Мирослава Иванова на нед фев 26, 2012 12:50 pm, променено общо 1 път.

Тема "Съвет за ъглов шкаф или шкаф с глух отвор за ъгъла на кухня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: