Мечтата на всяка домакиня
kozl - майстор
Ето още едно решение за вграждане на съдомиялна. Може да не най-доброто, но е "направи сам".
Прикачен файл:
Resize of AEG door_kitchen.jpg
Resize of AEG door_kitchen.jpg (81.93 KиБ) Видяна 6280 пъти
Височината от настилката до долния ръб на гранитния плот е 85см. Плота се държи на стоманена конструкция, а вратите, страниците и преградите са хванати за нея.
No_Remorse - помощник
Много благодаря за поясненията. :)

Да попитам и друго - касае щок вратата за бившето мокро и тези на стената с прозореца. Първо - тъй като не искам да има фиксирано към пода нищо, може ли да се завинти някак цокъла към вратите и да се движи с тях. Това много грозно ли ще изглежда - тип с голям луфт отдолу? А за мокрото - искам да се вижда по малко корпус, който обаче също предпочитам да е "подвижен", та въпросът е същия - може ли да се завинти (абе всъщност монтира някак) към основната врата и да се отваря с нея?

Благодаря
joroantonov - специалист
Сама си дала отговор - може. А фугата към пода може да си е минимална 3-5 мм.
blagoispasov - специалист
От доста време следя подобни теми и се възползвам от случая да дам един практичен съвет: Задължително сложи гранитен плот, по възможност и гръб. Ще струва малко повече, но и най-простият гранит превъзхожда в десетки пъти най-скъпия "термо"плот по абсолютно всички показатели. Превъзхожда го дотолкова, че си заслужава, ако бюджета ти е ограничен, да икономисаш от марков обков или да се лишиш от някой безмислен (за мен горе-долу всички освен пантите са такива) механизъм. Честно казано недоумявам как е възможно някой да похарчи маса пари примерно за боядисване/лакиране и не знам си кви механизми, и накрая да плясне "термоплот" и "термогръб". Нямам предвид автора на темата, желая му/и успех и да си ползва новата кухня със здраве!

ПС: Пристрастен съм, защото съм се занимавал десетина години с мрамори и гранити, и съм виждал, и уви помирисвал стотици пъти как изглеждат и вонят въпросните термоплотове след няколкогодишна употреба, като се демонтират мивките и котлоните за да се сложат гранитни такива, независимо от количеството и качеството на силикона изплозван за изолация, марката на ПДЧто и т. н. Лично аз никога не бих си и помислил да сложа каквото и да било за плот освен гранит, изкуственият камък също е доста голям компромис....
Моля поста ми да не се взема за реклама - тези упражнения съм ги правил по чужбинско, в момента работя друго.

ПС2: Истинският плот от гранит е дебел 3 СМ.!!! Във фирмите за мрамор и гранит в БГ масово хлъзгат клиентите с плотове от по 2 см, като за фасон в предния край на плотовете подлепват по още една лента, така че в предния край на плотът е дебел 4 см., за което се доплаща допълнително, и по този начин финансовия ефект от по-тънката плоча се губи поне наполовина. Вече гърбът, ако се прави също от гранит, няма нужда да е от материал по-дебел от 2 см, той има практически само декоративна функция. Истинската фирма за мрамори ще ви достави и монтира гранитния плот с вече изразяни отвори за мивка, котлон и т. н. Не приемайте обяснения от рода: ще се счупи при транспорта или тям подобни. Това с много уговорки може да важи за двусантиметровите плотове, което е и една от причините да не ги взимам насериозно (други са, че лепилата използвани за направата на така наречената подлепка рядко траят повече от няколко години, трисантиметровият плот е много по-здрав и др.). Гърбът от гранит придава неповторим лукс, и там вече често се налага отворите за контакти и др. да се правят на място, но задължително на тераса или двор, ако ли не, ще чистите гранитен прах дори от другите стаи седмици наред. Не бива да се забравя, че ако се монтира гръб от гранит, цената на удоволствието се удвоява, затова доста добър компромисен вариант е плот от 3 см. гранит, като в задния край на плота се монтират със силикон 5-6 сантиметрови первази, или ако стената е наистина права (нещо изключително рядко), плотът да се монтира плътно по нея, като фугата, която не трябва да е по голяма от 1-2 милиметра и то само в отделни участъци от стената, се уплътни със силикон. Независимо кой от тези варианти изберете, няма да съжалявате. Плотовете от ПДЧ, независимо с какви пластмаси са покрити, и колко гръмки имена и съответно цени имат, са идеална среда за задържане на влага, а от там и на развитие на мухъл, миризми и т.н. - стотици пъти съм се уверявал в това. Дори в момента да не можете да си го позволите, по-добре отложете кухнята с няколко месеца, но я направете както трябва - ако някоя панта или механизъм се окажат не особено сполучливи лесно ще ги смените, докато доста по-трудно ще прежалите сумата похарчена за отпадъчна дървесина покрита с пластмаса с някакви чудодейни качества, противоречащи на всякакви химични и физични закони и наречена "термоплот", пък било тя и WODEGO... В крайна сметка и двусантиметровите каменни плотове са много по-добрият избор от най-прехваления "темоплот".

ПС3: Предполагам, че ако не си правите сами кухнята, а я поръчате във фирма или на майстор, няма да е лесно да убедите изпълнителя. Причината е елментарна - много по-лесно се носи и монтира парче талашит отколкото гранит, и затова ще ви убеждават че няма такива работи,че термоплота е супер, но имайте предвид че за осемте години през които съм изработвал и монтирал гранитни плотове доста по на запад от БГ, 99,9999 процента от плотовете там са от камък, пък не може да се каже че хората там не разбират или не могат да си позволят "Водего"....
колев - специалист
Камъка, използван за кухненски плот има 3 основни недостатъка сравнен с термоплота.
1-цапа се от мазнини и други и почистването е невъзможно
2-изисква носеща конструкция
3-значително по-скъп
Отделно не стои и добре ако шкафчетата са от ламинирано ПДЧ.
Кухненския гръб няма смисъл да е от термоплот. Може и обикновено ПДЧ.
kozl - майстор
1. За 9-11 години експлоатация на две кухни с гранитен плот камъка все още не се е изцапал. Проблемите са при употреба на препарати. Някои препарати разтварят предполагам карбонатните примеси в камъка и се появяват язвички. Все пак това зависи от качеството на камъка и от съдържанието му на разтворими минерали. Търговците или не са информирани или нарочно не дават информация за подобно съдържание. И така не всички камъни са подходящи за плотове.
2. Изисква по-здрава носеща к-ция, защото е в пъти по-тежък от дървесния плот.
3. И с китайския камък пак излиза по-скъпо :shock:
Останалато е под въпрос на гледната точка.
No_Remorse - помощник
blagoispasov - благодаря за обстойното описание на ситуацията с плотовете. Личи си, че работата с и впечатленията от камъка са искрено положителни. Предполагам, че каменните са по-добри от ПДЧ-то, но са и доста по-скъпи, както всички знаят. За себе си мога да кажа, че като човек с подчертано позитивно отношение към храната, което личи от габаритите му :wink: , за мен е по-важно да имам въпросните механизми на долния ред, които дори не намирам за някаква лигавщина или глезотия. Те просто ми позволяват да избегна акробатиките по мушкане в шкафчета с цел достигане на туй-онуй по-навътре в тях, на които "кръшната" ми снага не е особено способна. Отделно, според мен, има значение какъв точно е мат`риала, кой е майстора и кой как ползва. Аз имам кухня от може би даже вече 8 години с въпросния термоплот на Водего и нито смърди, нито се цепи, нито се раздува... - не е мръднал. Хората са го направили добре, аз си го пазя и така. Виждала съм гранитен плот наистина с лекета - дали е бил някакъв евтин, дали собствениците са си виновни...
Кухнята ми е любимата част от едно жилище (това вече не заради положителното отношение към храната :mrgreen: ) - някак най-уютно ми е, с най-много душа, ако мога така да се изразя. Но... съвсем различно бих подходила към нея, ако имам неограничен бюджет, тогава бих имала най-вероятно и неограничена къща с неограничена кухня :))), на които категорично би подхождал повече блясък. Нещата стоят иначе - това е апартамент с малки стаички - зайчарник с две думи. Такъв ми е стандарта просто. С този стандарт нямам възможност нито за споменатите "бои и гланцове", нито за масив, нито за подходящия и задължителен за тях камък от добро качество с класна обработка. В този случай предпочитам качествено (поне според мен без да съм профи) ПДЧ пред некачествен и скъп камък, а и честно казано, отново според мен, другото стои неуместно.

колев - съгласна съм, но дори, както вече споменах, не само с ПДЧ не си ходи, а и с тези ужасни дупки, в които живеем.

kozl - още най-малко 10 пъти по толкова да си ги ползвате и все така безаварийно :2thumbs:
blagoispasov - специалист
No-Remorse, нямам за цел да предизвиквам ожесточена дискусия на тема ""За" и "против" каменните плотове". Както и да решиш да направиш кухнята, ползвай си я със здраве, важно е на теб да ти харесва! Радвам се, че до момента "термоплотът" ти не ти създава проблеми, дано му се радваш дълго и занапред!
колев написа:
Камъка, използван за кухненски плот има 3 основни недостатъка сравнен с термоплота.
1-цапа се от мазнини и други и почистването е невъзможно
2-изисква носеща конструкция
3-значително по-скъп
Отделно не стои и добре ако шкафчетата са от ламинирано ПДЧ.
Кухненския гръб няма смисъл да е от термоплот. Може и обикновено ПДЧ.
1- Доста е трудно, а при тъмните гранити практически невъзможно, а и се нанасят импрегнатори, които не позволяват на мазнините да проникнат в камъка. През годините, в които съм се занимавал с камъни, съм виждал само един плот поел мазни петна, и той беше изработен от неподходящ за целта материал ( има и такива!!!). За същите тези години съм виждал и само 2 (два) "термоплота" монтирани на нова кухня. Единият беше в квартирата ми в Испания. Заедно с брат ми наехме чисто нов обзаведен апартамент в живописно градче на североизточното испанско крайбрежие. Още първия път когато дръпнах тенджера с гореща вода от котлона върху иначе готино изглеждащия "ТЕРМО"плот се появи и остана светло петно. Когато това стане с гранитен плот, ела ми се обади...

2- Абсолтно НИКАКВА конструкция не е нужна, освен крачетата на модулите да не са от най-евтините и съответно най-слаби. Все пак тежестта, която понася един модул с размер 60/60 при гранит 3 см. е доста под 30 кг.!!!!! Достатъчно, а и задължително, е да се нивелират добре модулите, за да лежи плотът в една равнина.

3- По-скъп, по-скъп, колко да е по-скъп? :))) Брат ми работеше във фирма за мебелен разкрой и обков в Пазарджик, където изработваха и индивидуални кухни по поръчка. Та от него знам, че преди две години ( в момента се занимава със съвсем друга дейност ), линейният метър "термоплот" струваше около 50 лв, като трябваше да се поръча / плати поне половин плоскост от 4,2, т, е, 2,1 метра, т. е. поне сто лева плюс изрязване на отвори, водобранни лайсни и т.н. Тъй като, мисля споменах в предишното ми включване, това лято и аз мисля да правя нова кухня, преди няколко месеца питах в "СКАЛА 2000" в Пловдив колко ще ми струва двуметров гранитен 3 см плот и цената съвсем не беше стряскаща - около двеста лева ако не ме лъже паметта. Това без монтаж и без изрязване на отвори за мивки - удоволствие, което ще запазя за себе си:). Разбира се има и много по-скъпи материали. Дори малка кухня в "зайчарник" като на авторката на темата, поръчана във фирма за разкрой, кантирана и сглобена вкъщи няма как да излезе по-евтина от няколкостотин лева. Крайната цена на същата кухня едва ли би се увеличила с повече от сто-двеста лева ако се направи с гранит. Аз харча повече на месец за кафе и цигари, а не съм "баровец".

4- Дори кухня от най-обикновени ( и съответно най-евтини ) бели ПДЧ плоскости с монтиран гранитен плот изглежда страхотно ( виждал съм такива ), за ламинирани да не говорим - та нали практически всички "термоплотове" отчаяно копират шарката на различни видове гранити... Излишно и е глупаво е да се налага внушението, че гранитът е безумно скъп и непрактичен материал, който "не стои добре" с определен тип материал - връзва се с абсолютно всичко, като му придава неповторима класа!!!

ПС: В България гранитните плотове не са толкова разпространени според мен не толкова заради по-високата цена, а поради няколко много по-прозаични причини:

1ва (и уви, основна)- Печалбата на дърводелеца или фирмата правеща кухнята, и по-точно частта от печалбата формирана от продажбата на термоплота. Предполагам, че когато средностатистически български клиент направи запитване за кухня, в повечето български мебелни фирми въобще не му се споменава за вариант с гранит. Ако все пак попита за гранитен плот вероятно му се цитират дословно горепосочените ( и категорично опровергани от мен :) ) "причини", при което монтирането на гранитен плот се превръща в едно малко приключение свързано с търсене на отделна фирма за изработката и монтажа му на поносима цена и т. н. За съжаление в доста отношения се движим поне 20 години назад от западна Европа в областта на услугите като цяло. Не съм нихилист, нито се срамувам, че съм българин, напротив, но... Отдавна ( излязох през 2002 и това беше факт, в момента съм в БГ)на запад фирмите правещи кухненски ( и не само!!! )мебели са се "кооперирали" с фирми обработващи камък, и на клиента не му се разправят разни врели - некипели от рода на колко лесно се цапа камъка, с колко тона високозакалена стомана трябва да е армирана плочата на пода на кухнята за да не се срути от тежестта на гранита и т. н., а просто му се предлагат мостри от различни материали за да си избере сам, според вкуса и възможностите си. Личните ми (но предполагам много точни) наблюдения са, че на запад "термоплотове" се монтират само на мебели в жилища за даване под наем, и то далеч не на всички.

2- Недоброто познаване на този благороден материал от страна на дърводелците, и в този смисъл известен страх да се предлага на клиентите -включително и страх да оставиш крайния резултат от работата ти (дърводелската) да зависи до известна степен от някой друг, което е разбираемо.

3- Масовото непознаване на материала от страна и на клиентите като пряко следствие на горните две точки.
колев - специалист
4,2м термоплот е около 150лв. Цената съпоставена с камък е просто несравнима където обработката му струва колкото или повече дори от самия материал. Не бива да се отричат материали, всеки си има предимства и за всеки си има добро място за приложение. Няма как да ме убедиш обаче, че в една бюджетна кухня плота трябва да е гранит. Термоплот да смърди, да се е раздул и нацепил, не съм виждал.
kozl - майстор
Ako искаш нещо такова ще се наложи плот от камък да се ползва.
Прикачен файл:
Resize of P1070281.JPG
Прикачен файл:
Resize of P1070282.JPG
Resize of P1070282.JPG (84.87 KиБ) Видяна 6050 пъти

Тема "Въпроси и проект за кухничка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: