Мечтата на всяка домакиня
Тани - модератор
Според мен, най-разумно е да сложиш успоредно две ленти по 30 диода/м. Дори първоначално може да сложиш само едната, да я захраниш и да прецениш дали въобще ти е необходима втората. Съображенията ми са:
- същата или по-добра осветеност от една лента с 60 д/м
- много по-добро охлаждане
- доста успешно елиминиране на повечето сенки, които предизвикват умора на очите и само пивидно по-добра осветеност, заради контраста осветен участък/сянка
cybersas - специалист
alex63 написа:
Чета 60, 120 диода на метър...-достатъчно, недостатъчно...- загрява, проблем с охлаждането...
Моля пишете колко са достатъчни?
Все пак няма да правя хирургически операции, само ще готвя, но обичам да ми е светло!
Моето впечатление от тази конфигурация при мен - 60/м, монтирани максимално назад - съм я споделил - повече от достатъчно ми е, не паля допълнително осветление, не е неприятно светло, но и гърба и плота ми са сив графит - мат. Ако е по-лъскаво - ще се промени със сигурност. Най-скъпо и трудно ми беше да намеря нещо подходящо за над мивката (т.е. отстрани, защото над нея е прозорец) - накрая се спрях на някаква фасадна ЛЕД щуротия, която ми върши идеална работа и се захранва безпроблемно от трафа на лентата, но пък ми излезе 80 кинта, което си е множко. Кофти, че хем търсех да е ЛЕД, хем на 12 волта, хем да е за отстрани, но насочено в ляво (към мивката), хем да е хромирано (да пасва на всичко останало), хем да е влагоустойчиво... Абе само свирки не исках да може да прави :)

Хе хе.

Може би (само може би) Тани е прав - лентата се лепи - лепни и пробвай вечер. Не ми се вижда разумно да са две - равномерна осветеност може да се получи в зависимост от плътността на лентата и нейната инсталация като място?! Отделно - трябва да се копат два канала с фрезата (освен работа, компрометира и влагоустойчивостта на долния ред). Ако искаш да пробваш - трябва да закачаш шкафовете и да ги разкачаш после като решиш, освен ако не си измислил как да водиш фрезер по тавана :) Относно греенето?! Кое грее?! Моята си е студена на пипане и след часове експлоатация - трафчето се затопля, но това е съвсем нормално?!

За да съм максимално полезен, можеш да споделиш цвета на плота и на гърба, а аз мога да ти пратя - имам парче лента (ако нямаш) с тази плътност 60/м - студено бяло - да си тестиш.
icemans - специалист
Трябва и аз вече да слагам моята лента която седи от няколко месеца в шкафа :) Мисля да взема ъглов алуминиев профил и да го сложа на ъгъла. Чудя се обаче, как да направя прехода м/у двата шкафа. На снимката се вижда за къде точно говоря. Дали да сложа някакъв малък кабелен канал или имате някаква друга идея?

Изображение

Изображение
Тани - модератор
Снимал си шкафовете само от долу , а винаги има вариант кабела да мине и отгоре :wink: Снимай и там и ще преценим! Имам идея и за от долу, но ми се струва, че отгоре ще е по-лесно и по-красиво!

ПП
cybersas не е задължително каналите да се вкопават и по мои наблюдения вкопаните ленти са по-малко, въпреки, че е по-добре! В масовия случай, лентите просто са залепени под шкафа, с идеята по-късно да се сложи лайсна, но както знаем временните неща... :wink:

Относно загряването, щом казваш, може би загряването на 5050 със 120 диода/метър е мит! Признавам си, че от скептицизъм, не съм ги пробвал лично и за това не мога да бъда категоричен!
icemans - специалист
Ето това е положението:
Изображение

Изображение

Изображение
Тани - модератор
Слагаш си захранването над шкафа, за да не ти се пречкат кабели и захранвания в шкафовете, а и да се охлажда по-добре. След това през или зад шкафа (в твоя случай ще е по-лесно през) си прекарваш до дъното на шкафа от едната страна на лентата. Кабела за другия шкаф го прекарваш над "дъската" с която си облицовал стената , като го прикрепяш плътно към стената, за да не се вижда, като гледаш отдолу.
icemans - специалист
Работата е там, че в момента имам изкаран захранващ кабел над мивката (под единия шкаф). И мислех този кабел да го вкарам в шкафа, където да сложа и захранването, и после да върна един кабел за лентата. После от края на лентата да закарам един кабел до другата лента, но там се чудя как точно да стане. Ако го направя така, както казваш ти, ще ми е май малко по-трудно. Трябва да закарам захранването до над шкафа и от там да върна за лентата. И не знам вътре през шкафа, как точно да стане, да се разпробива шкафа ли?
Тани - модератор
Да! Пробива се дъното на шкафа точно където искаш да ти е края на лентата. Предварително си запоил за лентата кабел с подходящата дължина. Промушваш кабела през отвора и чак тогава залепяш лентата, така че кабела остава абсолютно невидим от долната страна на шкафа. Не пречи захранването да си остане в долния шкаф, но как ще скриеш кабелите до горния ред шкафове? Няма ли начин да вземеш мрежово захранване от аспиратора, които така или иначе се намира на горния ред и предполагам си му предвидил захранване! Даже, ако има място, може да напъхаш и самото захранване за лед лентите в аспиратора (или някъде около него) и/или да го свържеш към неговото осветление, за да командваш ЛЕД осветлението на шкафовете от бутона за осветление на аспиратора :wink: Варианти има много, като лично за мен целта е да скрия максимално всички кабели.
icemans - специалист
И аз искам да скрия максимално всичко кабели. Захранването няма да е в долния шкаф. Имам изкаран кабел който минава през ключ над мивката, под горния шкаф. Там преди мислех да има нещо като луминесцентна лампа, но в последствие реших да е LED и сега ми се иска да използвам този кабел и да си се пуска от предвидения ключ. Не знам дали е станало ясно, но може да го снимам довечера.
alex63 - специалист
cybersas написа:
... Най-скъпо и трудно ми беше да намеря нещо подходящо за над мивката (т.е. отстрани, защото над нея е прозорец) - накрая се спрях на някаква фасадна ЛЕД щуротия, която ми върши идеална работа и се захранва безпроблемно от трафа на лентата, но пък ми излезе 80 кинта, което си е множко. Кофти, че хем търсех да е ЛЕД, хем на 12 волта, хем да е за отстрани, но насочено в ляво (към мивката), хем да е хромирано (да пасва на всичко останало), хем да е влагоустойчиво... Абе само ...
Хе хе.

За да съм максимално полезен, можеш да споделиш цвета на плота и на гърба, а аз мога да ти пратя - имам парче лента (ако нямаш) с тази плътност 60/м - студено бяло - да си тестиш.
Гърба е бежаво с кафеникави жилки като на мраморирано да удря.Абе Кроношпан...

Заинтригува ме с т'ва над мивката дето си слагал, че и аз искам да правя нещо там.Най- ме мъчи тъмнината над мивката.

Тема "Съвет за LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: