Мечтата на всяка домакиня
blagoispasov - специалист
колев написа:
4,2м термоплот е около 150лв. Цената съпоставена с камък е просто несравнима където обработката му струва колкото или повече дори от самия материал. Не бива да се отричат материали, всеки си има предимства и за всеки си има добро място за приложение. Няма как да ме убедиш обаче, че в една бюджетна кухня плота трябва да е гранит. Термоплот да смърди, да се е раздул и нацепил, не съм виждал.
Виж сега Колев, няма да споря за цената на термоплота, Както писах по-горе цената от 50 лв на л.м. ми я е казвал брат ми, който допреди две години работеше във фирма за мебелен разкрой. Не мога да ти кажа точно името на производителя, казваше че са италиански и доста качествени. Уловката беше, и предполагам това важи и за други фирми, че плащаш поне половин плот, дори да ти трябват примерно 120 см. При поръчване на каменен плот цената е на база квадратен метър! Няма начин обаче обработката на камъка за кухненски плот да струва колкото или повече от самия материал. В крайна сметка трябва да се отреже, полират един или два канта и изрежат отвори за мивка и котлон. За полирането се използват няколко шкурки и едно кече за финиш, рязането си е рязане. Средно смотан каменоделец ще го изработи за не повече от 1-2 часа. Есента на мен за 2 л.м., т.е. 1,2 квадрата, ми искаха около 200 лева в Пловдив, като мисля, но не съм сигурен, че цената включваше полиране на канта и изрязване на отвор. Понеже се занимавах няколко месеца с монтаж на каменни облицовки и в Бг, след като се прибрах от чужбинско през 2009, фирмата с която тогава работех взимаше мисля по 6-7 лева на л.м за полиране и по 20-25 лева на отвор за мивка или котолон. Възможно е и цените сега да са по-високи, но предвид класическата криза едва ли - по-скоро ще са по-ниски.
Продължавам да смятам, че гранитен плот е особено удачен вариант дори и за бюджетна/малка кухня. Крайната цена не би се увеличила с повече от 100 - 150 лв макс!!! Не бива да забравяме че не става въпрос да се увеличи цената на нещо от 20 на 120, а от примерно 650 на 750, или от 1200 на 1300. Похарчените в повече пари си заслужават абсолютно. Скоро след като се прибрах от чужбина мой добър приятел се похвали че са му монтирали кухня за 3000 лв в новия им апартамент - цена само за мебелите без никакви електроуреди. Дължината на долните шкафове не е повече от 3.5м, има два три шукарни механизма и няколко стъклени вратички за предизвикване на безспорен "УАУ" ефект и разбира се завист у комшиите. Доколкото разбрах, половината от парите, които са платили, са именно за тези безмислени "екстри", а дърводелецът дори не им е споменал за вариант с гранит - това наистина ме изуми...
Наистина не всеки термоплот се надува, но за сметка на това надуе ли се е необратимо!! ВСЕКИ термоплот обаче рано или късно ще замирише в следствие на проникването на вода и разни мазнотии в талашита от който е изработен. Въпросните екстри проникват ВИНАГИ от отворите изрязани за мивка и котлон, независимо с колко силикон са намазани -това е НЕИЗБЕЖНО!!! Естествено миризмата в началото е слаба, но за сметка на това постоянна, често домакините привикват с нея и просто не я забелязват. Бил съм свидетел на това стотици пъти в Португалия и Испания. Съжалявам, че по времето, когато монтирах по няколко гранитни плота на ден не разполагах с телефон с камера за да мога да ти покажа за каква точно гнусотия става въпрос когато свалиш мивката от някой 10 - 15 годишен термополт, за да монтираш новия гранитен.

Ебаси!!! Толкова не съм писал и за дипломната си работа :) Ако някой пич с фирма за каменни плотове ми хвърли оферта за реклама на лични, продължавам, ако ли не - всеки е свободен да си троши главата както иска, кеф му в каменен, кеф му в талашитен плот.
kozl - майстор
Първата кухня беше с бразилски камък "червена роза" 270 лв/кв.м, че нямаше внос от Китай. Втората китайски жълт камък 110 лв/кв.м. Обработка заобляне с полиране 12 лв/м. За рязане и отвори не помня колко съм плащал. Освен начина на вграждане на мивката никой не предложи заобляне на термоплотове в радиус. Моят кум си направи плот от мрамор с дебелина 5 см. Мрамора си го купи директно от кариерата на смешна цена. Но мрамора е варовик и е мек камък и постоянно изисква обработки - импрегниране, полиране.
Относно гранита. В началото много исках да го запечатам. Дори го лакирах, но лака изпада. Е то на кутията си пишеше, че лака е за варовик, но колкото и да търсих лак за гранит - не открих. След това купувах импрегнатори, едно компонетни, двукомпонентни. Обаче действието им две три седмици. Плота се мие и импрегнатора също. И ми омръзна да импрегнирам и сега от години с нищо не третирам. Там където е имало вода камъка леко потъмнява, като исъхне пак изсветлява.
blagoispasov въпреки положителните страни изтъкнати в презентираната дисертация за плотове от камък :wink: No_Remorse вече е избрала термоплот. Идват гости у нас, харесват плота, мивката "Ий страшна кухня". Верно страшна, щот много ги плаши цената на гранита и допълнителната стоманена к-ция и в крайна сметка пак избират термоплот.
VLADO66 - майстор
И аз се засилих и си направих барплот от гранит,с фаска с вграден месинг и подлепка.За да пасва на предната част на барплота където съм налепил варовикови плочи избрах черен цвят/после разбрах че се използва за гробищни паметници :-D /.Отивам да го взема и да го товаря на каруцата и виждам един мотокар носи едно пале и върху него мойта гордост ,а след мотокара върви манифестация носачи.Бригадира ми вика:"Къде ви е камиончето",а аз:"Те тука у Гоуфо".Последва недоумяващ поглед и бригадата 15 минути ми настанява добичето в колата,а тя горката добре че има мотор отпред,иначе щеше да навири предни гуми.Как го разтоварих и как го качих на 3-тия етаж/пак с бригада/ въобще не искам да си спомням.Така че като си поръчвате гранитни детайли питайте за всеки случай колко тежат :)
kozl - майстор
Около 3 тона кубика.
blagoispasov - специалист
Вижте ся, пичове, темата си е на No-Remorse, кухнята също, важното е на нея да си и харесва и да и се радва дълго време!

Kozl , аз съм си бая хардкор каменар фен, и като такъв не признавам ник'ви мрамори, варовици и разните му там врачански дъвки за материал за кухненски плот - онли гранит. Лак за гранит няма, а използването му върху варовик е само отлагане на неизбежното. Колкото и да импрегнираш гранита, той все ще се мокри и изсъхва. На мен това не ми пречи, все пак не е талашит да му трепериш.

VLADO666, в черния гранит е истината, той и сух и мокър е еднакво черен - ако е от най-черният де.

Ай наздраве, че в Стамболийски си изтрепаха жените вече...
shadowman - майстор
В крайна сметка всичко е до финанските, ако човек ги има в повече сигурно ще избере по-доброто.

Тема "Въпроси и проект за кухничка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: