• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Мечтата на всяка домакиня
torbalan - Дървен философ
Аз използвам точило от IKEA. Ножа става доста остър. Спокойно реже мек домат...
Не съм забелязал да се захабява бързо...

Дъските обаче доста страдат. Всичко режа на дъската. Някои режат без дъска, но на мен не ми се удава - режа си пръстите :)
miroki - майстор
vk написа:
Никой не каза за кръглите троянски дъски, и тези дето ги правят пред тебе в Етъра (до Габрово). Не са ли това най-хубавите дъски - няма слепване на отделни части, няма лепило.
Едната кръгла ми е от там. Ползвам я за мезе - дъска- чиния.
И тя е към 20 г.
torbalan - Дървен философ
И аз имам кръгла, но още като я купувах имаше фабричен дефект...

Но си остана толкова огъната, колкото беше, когато я купих...

Големия нож ми е Фискарс с 25 см. острие... Тежи към 400 грама...

От тази серия е, но е по-големия вариант:

Изображение
biol - специалист
Bradley написа:
вчера се разтърсих попаднах на някакъв сайт орешак - 40 на 60 сантима бук за 50-на лева цяло парче 4 санта дебело - за бъдещата кухня ме устройва идеално...
Тия не познават цените.
бук [-X
В Гърция, за 20-30Е ще вземеш същата ама от маслина и с уникална шарка.
Луда работа.

Офф
за нож купих, по препоръка от познат, турски на Pirge, продават се и тука.
Много ама много добри за парите си. Останах доволен и сега имам 7 различни от марката.
Много съм доволен от моделите с френска стомана.

Ето това нещо е 30лв, грозно ама стоманата е страшна
Изображение
Bradley - специалист
Ножовете на пирге ги внася Наско Николов от Пазарджик - добри са, стоманата на повечето е конусна Т07 френска и ги каляват на 56-7 HRc.
Цялата рода съм я екипирал с такива ножове...
Credo - напреднал
Ето и един дебел 5см гигант, който направих наскоро за приятел. От бук и орех много яко импрегниран с минерално масло и пчелен восък. Дизайна си е мой

https://drive.google.com/open?id=0B9i4Z ... UtmZXJNMVE
https://drive.google.com/open?id=0B9i4Z ... RzbDl4b1E

крачетата за дъските от този тип са важни. Имат 3 функции:
- спомагат дъската да съхне по добре и бързо (този тип дъски попиват лесно влага)
- повишават стабилността, да не се хлъзга или клати при леко изкривяване, което е възможно
- и с тяхна помощ -по лесно се хващат дъските, когато трябва да се местят.

Но аз предпочитам по-компактните дъски по-често ги ползвам по-лесно се мият направо на чешмата, пък и изсипвам директно от тях в купата за салата или в тенджерата наведнъж. Затова и най-често ползвам с дръжки, заради по голямото удобство при изсипване с помощта на ножа, а сутрин си закусваме направо от дъските, и аз както каза колега от форума не съм по миенето, дъската ми е удобна хем си режа на нея хем си ям на нея, ако обаче трябва да режа сериозни количества, което избягвам голямата дъска си е предимство.
Credo - напреднал
Credo написа:
Ето и един дебел 5см гигант, който направих наскоро за приятел. От бук и орех много яко импрегниран с минерално масло и пчелен восък. Дизайна си е мой

Изображение
Изображение
крачетата за дъските от този тип са важни. Имат 3 функции:
- спомагат дъската да съхне по добре и бързо (този тип дъски попиват лесно влага)
- повишават стабилността, да не се хлъзга или клати при леко изкривяване, което е възможно
- и с тяхна помощ -по лесно се хващат дъските, когато трябва да се местят.

Но аз предпочитам по-компактните дъски по-често ги ползвам по-лесно се мият направо на чешмата, пък и изсипвам директно от тях в купата за салата или в тенджерата наведнъж. Затова и най-често ползвам с дръжки, заради по голямото удобство при изсипване с помощта на ножа, а сутрин си закусваме направо от дъските, и аз както каза колега от форума не съм по миенето, дъската ми е удобна хем си режа на нея хем си ям на нея, ако обаче трябва да режа сериозни количества, което избягвам голямата дъска си е предимство.
radius - майстор
Аз искам да попитам като се маже с олио не се ли вмирисва на вгарнено след време?
keymaker - специалист
Най вероятно , но аз не съм чакал да се вмирише , на всеки 40-45 дена я минавам на шлайфа по 2-3мм. от двете страни и след 3-4 шлайфа и показвам какво означава да преминеш в газообразно състояние ( в камината и през комина). Материал дал господ ,ма много бавно съхне пущината му. :mrgreen:
Credo - напреднал
radius написа:
Аз искам да попитам като се маже с олио не се ли вмирисва на вгарнено след време?
Аз не съм използвал този метод, точно защото съм чел по западните форуми че не е препоръчително , олиото гренясва след време, но от друга страна в бг, са писали че си мажат с олио дъските и никой не се е оплаквал. Нагорещената свинска мас също не ползвам, сигурен съм че е добър инпрегнатор но дали не остава миризма това и мен ме притеснява. Минерално масло специално за дъски има в икеа, аз това ползвам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Качествената дървена кухненска дъска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: