Мечтата на всяка домакиня
naB4o - специалист
Купих си аспираратор и разбрах, че може да се използва и за рециркулация, като му се сложи филтър с активен въглен.
Това му намалява дебита на смучене, но ми е интересно кое е по-добре:
-да рециркулира с такъв филтър
или
-да се изведе всичкият въздух
Въпроса ми идва от това, че ми е малка кухнята (то направо си е бокс) и малко ме мързи да си дупча шкафа и да прокарвам тръби.
И още 1 въпрос, може ли да се свърже въздуховода към комина на панелка :) понеже съм чувал, че е противопоказно...
zmeios - специалист
Категорично - отвеждане на въздуха е по-добре.

Рециркулацията работи слабо, даже и при най-мощните вентилатори.

Издухването навън има куп преимущества, рециркулацията - само едно: че през зимата не ти издърпва вече отопления въздух (е, и това, че няма да дупчиш де ;)

Ако кухнята е за картинка и да си вариш кафе, няма проблем с абсорбатор. Но ако наистина ще се ползва, аспирацията е задължителна.
resco - специалист
Подчертавам че не съм специалист в областта, и ще говоря от собствен опит само. Това което аз направих миналата година бе, че обединих кухня и тераса и получих малко по-голямо помещение за кухнята и трапезарията. Все още не съм я довършил, но съм сложил дограма, изолация и няколко мебели. Купих си и аспиратор - обикновен с два мотора и среден дебит. Също като твоя има възможност за активен въглен, иначе си е с метални филтри. Лятно време върши чудеса, но зимата е кошмар. ЩОм го пусна целия пушек от комшийските комини мината през банята и отдушника намиращ се там и отива в кухнята - дели ги само една 10 см. стена. Подчертавам че отвора на аспиратора излиза навън - не в кумина. И освен че не изкарва пушека от стаята вкарва по-мръсен такъв.
Моят съвет е да опиташ първо вариянта с въглена как ще е при теб и при твоя начин и режим на готвене, ако те устройва добре, ако ли не - то винаги можеш да избиеш една дупка и да сложиш тръба. И много важно нещо - виж на колко см трябва да ти е отдушника от котлона и се увери че го покрива напълно по- размер и при поставянето ако в документацията пише разстояние 60 см, по-добре сложи 55...:)
Успех!
shadowman - майстор
Дали с активен въглен или тръба няма разлика, той все си смуче.
naB4o - специалист
Ами и аз мислих варианта, да пробвам първо с акт. въглен, и ако ми е слабо, тогава да пристъпя към пре-монтирането му. А за височината дадено е 65см+, а при мен се пада на 70 някъде.

Прикачен файл

IMG_0853.JPG
IMG_0853.JPG (42.21 KиБ) Видяна 2301 пъти

Тема "Кое е по-добре въздухоотвеждането или рециркулацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: