Мечтата на всяка домакиня
cerrone - специалист
Здравейте.
Май това ще е първият проект, който споделям с вас и скойто въобще се захващам в този живот. След като малък на брой тухли вече е наша собственост, трябва да почна да мисля в посока обзавежане и да се оттърся завинаги от безметежния живот на квартирант.
Това, което искам да свърша първо е да направя проект на кухнята. Размерите са повече от плачевни, но каквото толкова. Основния девиз ще е: „Борба за всеки милиметър!!!” Размерът „?” забравих да взема – който знае колко е диаметъра на тръбата за абсорбатора, да каже.

Хубавото е, че успяхме да щракнем апартамента преди да сложат гипсокартона, защото тази 36 см колона, която открихме след това ни стъписа малко. Вътре се помещава само отходната канализационна тръба и все си мисля, че ще има префасониране, така, че да бъде намалена поне в ширина (червената линия). Само така ще постигнем заветните 230 см нужни за кухненските мебели (60+60+60+45 и 5 за резерв). Може би има друг начин да я скрием тази тръба?
Приемам предложения как да стане това.

Използвах програмата на Икея за да направя проект на това, което желаем. Най-вероятно ще я поръчаме оттам. Засега „Г” кухнята е изключена поради различие в мненията :? . Каквото и да решим, ще се наложи да местим изводите за вода и канал в ляво или дясно. Височината на горните шкафове може да се промени от 92 на 70 см в зависимост от това къде е дупката за тръбата на абсорбатора (забравих да измеря на колко отстои от пода)
Разликата м/у 1 и 2 е в разположението на уредите. Съдомиялната е с размер 45 см. В дясно се вижда входната врата.
Дайте мнение кое разположение е по-удачно и защо.

Поради липса на място си мислим да сложим пералнята под плот, като за целта засега тя не трябва да надвишава дълбочина 35-40 см. Пост-нах отделна тема за нея http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20574
Друг вариант е да я "зафичим" в банята, но там също има кислородна недостатъчност - 2,20х1,50 (някой с готов проект за такава площ?? :roll: )
По този начин остава 1 метър за проход, от кухнята към стаите.

Като цяло това е пилотен проект, който търпи промяна. Не бързаме с времето, защото ще почваме с всичко чак след няколко месеца. След всяка промяна ще ъпдейтвам темата.
Всеки с идея е добре дошъл.
Благодаря предварително за оказаната помощ.

Прикачен файл

Kitchen Versions2_resize.jpg
Kitchen Versions2_resize.jpg (46.29 KиБ) Видяна 13449 пъти

Прикачен файл

Kitchen Versions_resize.jpg
Kitchen Versions_resize.jpg (45.65 KиБ) Видяна 13449 пъти

Прикачен файл

Kitchen comparison dim_resize.jpg
Държа да отбележа, че дрехоляка и всичко друго беше на работниците от строежа. Нашият гардероб е малко по-различен :wink:
Kitchen comparison dim_resize.jpg (95.28 KиБ) Видяна 13449 пъти
velsi - Почетен майстор
Добре де, след като нямаш място защо си "обесил" точно този вид аспиратор?! Защо не ползваш такъв за вграждане? Печелиш пространство над него, по-дискретен е и в крайна сметка върши същата работа. И няма да ти се разкъсва линията на горния ред, която и без това е малка.
cerrone - специалист
velsi написа:
Добре де, след като нямаш място защо си "обесил" точно този вид аспиратор?!
Ами.... това може да се промени. Аз по-скоро визирах дали разположението на долния ред шкафове е изпълнимо - разположение на печка/съдомиялна, модификация на колоната, разположение на пералнята...

Не знам всички подробности около проектирането -къде колко разтояние трябва да се остави например. Грубата ми сметка за теоретична сумарна дължина от 225см може би в реалност е друга. Нямам опит - сега го трупам и всеки съвет е добре дошъл за мен.

Сега забелязах, че съм допуснал малка грешка - размерът на завършващия модул с чекмеджета е 40, а не 60 см в дълбочина.
shadowman - майстор
Мястото е малко за да си развива човек фантазията. Първото което трябва да промениш е аспиратора за който сте писали вече. Имам питане, какви котлони ще използваш, двойка или четворка (преполагам, че ще е двойка ама да си питам). Пералнята е на малко неудобно място защото в края ще ти е трудно да се вкара или извади заради врата и первазите, решението е малко ПДЧ там с повечко луфт.
rulom - модератор
Писах и в другата тема за пералнята.Сега като поразгледах и тук имам някои забележки, ама като гледам, че картона е сложен, май е вече късно.
Та, тая тръба 50 мм. от пода до горе отдушник на канализацията ли е?
И защо не сте я вкопали в стената?Така се избягва този зъб и се освобождава повече място за пералнята.Нали борбата е за милиметри !
Аспиратора трябва да е по-близо до отвора за да няма наслагвания и течове по трасето.Ако малката тръба е отдушник на канализацията, сложи си и клапа на аспиратора, иначе има опасност от нахлуване на "приятни"миризми.
Има едно момче от потребителите.Казва се Крум.Според мен,той има най-добрия вариант за подреждането на уредите в изключително малко пространство за кухня.А по въпроса за пералнята, не мисля ,че мястото й е в кухнята.Ако още не сте я купили /пералнята/,помислете за онези с горно зареждане,заемат по-малко място.Желая ви успех! :)
iveliks - специалист
и аз да кажа ,че котлоните в такава близост до мивката не е препоръчително виждам ,че няма място но е така а дали неможе да ги вместиш върху плота със пералнята и шкафа но за аспиратора трябва да минеш на островен тип .Относно фурната ако е близо до шкафа с пералнята помисли за отварянето на вратата да не пречат вратите на шкафа.
niki_sap - специалист
От личен опит - не слагай печката до хладилника.
За пералнята ти бях писал в другата тема моята идея - в мазето заедно със сушилня и край. Ако ли не, ако не е твърде късно, не може ли да се премести входната врата малко в дясно? Това също ще ти даде сантиметри за пералнята. иначе съм ползвал доста дълго време пералня с горно отваряне и е достатъчно удобна. Отиди обаче на място в магазина и виж рамери и колко отстояние ти трябва зад самите перални за тръбите - от модел до модел има ралика макар и малка.
Може би ако дадеш общ поглед над целия апартамент ще изникнат и други идеи. Шкафовете като място за поставяне на неща в и над тях са ти малко. В зависимост от стаята може да сложиш още шкафове тип барплот (като естествено не е задължително да е висок барплот, а може да са само шкафове). Така ще оформиш и цялата кухня като отделен кът, а може дори да помислиш за вариант пералнята или друг уред да влезе под тези шкафове.
Предполага, че където са окачени дрешите на работниците е банята. Къде се намира вратата й? съответно около нея не може ли да се мисли за развитие на кухнята?
Master_Kenobi - V.I.P.
cerrone написа:
...тази 36 см колона, която открихме след това ни стъписа малко. Вътре се помещава само отходната канализационна тръба и все си мисля, че ще има префасониране, така, че да бъде намалена поне в ширина (червената линия)...
(Що ми се струва, че това е отдушник. :? )

Сакън! :-D Не барай хубавата колонка! :-D 2-3 см. все ще спестиш от някъде, а виж тя каква хубава възможност дава. :) Широка е колкото дълбочината на горен ред шкафове. (Като казвам "спестиш", имам предвид, че и печка, и миялка и мивка са с 1-2 см. по-тесни от това, което си посочил.)

Малко груба скица по твоята картинка, но ще се ориентираш.
Над печката е вграден абсобратор.
Печелиш още:
1. Преставаш да търсиш нестандартна пералня - все едно такава за 5 кг- едва ли ще намериш, а и да намериш, ще те одерат 3 кожи :-D и след някоя година ще береш ядове със сервиза й;
2. Получаваш работен плот около мивката;
3. Отдалечаваш мивката от печката;
4. Абсорбаторът е до комина/отдушника;
5. Печелиш още един ред горни шкафове над "полуостровчето" и по тоя начин отделяш още повече кухнята от другите стаи.
Губиш:
1. Част от шкаф с дълбочина 60 см. и височина 60 см.;
2. ... Не се сещам...

Ако имаш интерес, врътни тая идея с програмката за да я видим. :)

Прикачен файл

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (27.87 KиБ) Видяна 13267 пъти
iveliks - специалист
колега ти май го лиши и от хладилника .

Тема "Моят проект за кухня - Борба за всеки милиметър!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: