• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
niki_sap - специалист
След доста дълго търсене и доста чудене ми се струва, че всички предлагани ми цени за кухня са прекалено високи. Преди да реша окончателно дали да се опитам да я направя сам ми се иска да си изясня няколко въпроса.
Кухнята е поместена в 2 ниши.
В едната ниша е мивката и миялната:

http://picasaweb.google.com/niksoran/Ku ... 7548506034

А това е втората ниша за печка и пералня.

http://picasaweb.google.com/niksoran/Ku ... 6100780722

Съвсем накратко:
в Първата ниша трябва да се направи:
- горен шкаф с външни размери 100 на 50 см. с един рафт и две врати.
- долен шкаф за мивка 55 см и миялна за вграждане 45 см.

Втора ниша:
- горен шкаф за абсорбатор чекмедже (60 на 120 см.)
- горен шкаф (76 на 120)
- плот стъпил на 2 страници, който да е над пералнята.

Въпросите ми са следните:

За втората ниша:
- мога ли да направя един шкаф над абсорбатора и прекалено голяма ли ще е вратата 60 на 120? Ако да какво бихте препоръчали - един шкаф и две вратички или две отделни кутии (шкафове) и отделни вратички?
- същото се отнася и за вторият шкаф в тази ниша - една кутия и две врати по 38 на 120 или две двойки врати?
- колко и какви държачи ще ми препоръчате за захващането на тези шкафове за стената?

- плотът трябва да е на самостоятелно носене - в нишата ще има самостоятелна печка и пералня, плота е над пералнята, но трябва да може да се вади - т.е. плота ще е все едно шкаф без врати под който ще влезе пералнята. Въпосите са няколко - за да направя този "шкаф" ще имам две страници и задна напречна дъска. Необходимо ли е да имам напречна дъска отгоре, под плота - по-скоро не? Второ какви крачета ще ми препоръчате за да не стъпва "шкафа" директно на ПДЧ-то на земята - това е важно за да изчисля височината на страниците - колко са големи и високи крачетата.

За първата ниша:
- колко отстояние трябва да си оставя като минимум за вградената миялна - минимум по 5 мм. от двете страни?
- предвиждам шкафа на мифката да е кутия с под, която да стъпи на такива крачета: http://www.kentimpex.bg/catalog/cat.84/item.1300 За тях, до колкото разбирам трябва да предвидя 10 см. от пода до дъното на шкафа?
- как се захваща блендата в моя случай - от едната страна е за крачето, а от другата директно за миялната или и за при нея има някакъв окачвач?

За сега това :)
Liubo3 - специалист
Според мен най удачно е да монтираш две вратички на шкафа със аспиратора ( две по 30см )съседните излиза че ще са по около 40см ако са два броя също.По този начин ще имаш четири броя горе долу симетрични вратички и ще изглежда по подредено и приятно за окото :)
Пример....
http://liubo2.snimka.bg/advertising/kuh ... 3.20418399

Пример втори (височина на горния шкаф един метър)
http://liubo2.snimka.bg/advertising/kuh ... 3.20390890

за долните шкафофе е добре лицето (вратичките им ) да бъдат поне ориентировъчно близки до размерите на горните за да се получи симетрия някаква.За сега от мен толкова :)
niki_sap - специалист
Благодаря за съвета - мен по-скоро ме притеснява вратите да не станат прекалено тежки и се чудя дали да не ги разделя на две врати във височина (общата височина на шкафовете ще е 120 см.) Симетрията така и така ми бяга, освен това нишата е затворена с колона и свод и практически шкафовете почти не се виждат. Това всъщност и продължение на проблема защото нито една от вратите няма да може да се отваря на 90 градуса - колоната и свода пречат.
С колко панти и какви са вратите на твоите снимки - горе долу идентични са като големина на моите?

Симетрията е проблем по-скоро в другата ниша - там имаме горен шкаф на 100 см, който лесно се делли на 2 врати по 50 см. Отдолу обаче има миялна 45 см. и шкаф за мивка, който остава да е 55 см. Идеята ми тук е да направя вратата на шкафа 50 см. (т.е. по-малка от шкафа) и вратата на миялната 50 см (т.е. по-голяма от миялната) за да има симетрия. При отворема миялна обаче ще има 1 пръст процеп и ще се вижда вътре в шкафа..... идеи за това?
Liubo3 - специалист
Можеш да сложиш бленда на страницата вътре във шкафа но с това само ще намалиш достъпът си до него.Прави го както си го замислил но имай в предвид че задължително трябва да имаш страница или шкаф от двете страни на съдомиялната за да има къде да се стопира вратата при затворено положение.Най важното при този тип шкаф е да се съобрази размера на шкафа за мивката със коритото и...провери при сегашния си размер дали ще може да потъне мивкаа вътре във него.
niki_sap - специалист
Какво имаш предвид под "да потъне" - дали шкафа ще е достатъчно дълбок ли? Шкафа би трябвало да е с приблизителни вътрешни размери 50 (дължина) на 56 (широчина).
Не бях предвидил страница за другта страна на миялната - мислех плота просто да стъпи на нея и ако е необходмо да го хвана за стената. Сега тази страница на какво краче да я сложа да стъпи за да не е до земята? По принцип не предвиждам и от другия край на шкафа да имам страница до земята.....
И вкрайна сметка трябва ли да оставям разстояние между миялната и страниците - може би 5 мм за вибрации?
shadowman - майстор
Дай един чертеж, ако ще и на ръка, но разбираем на мястото ти и идеята която имаш.
niki_sap - специалист
По-горе съм дал две скици на двете ниши и шкафовете - доста са нескопосани, но другите ми скици са ПДФ и не можах да ги кача тук.
Днес доста разглеждах настоящата си кухня, ходих и до Кент импекс за да се поориентирам.
В крайна сметка мисля да използвам обикновените Г-образни скоби за захващане на горните шкафове за стената. http://www.kentimpex.bg/catalog/cat.105/item.1133

Другите не ми станаха много ясни като захващане за стената. При по-сложния модел http://www.kentimpex.bg/catalog/cat.105/item.1141 предполагам има възможност за допълнително нагласяне ако стената е крива (както е при мен) но все пак се надявам и другите да свършат работа.
Liubo3 - специалист
Ако съдомиалната машина не е за вграждане то тогава тя няма вратичка и можеш да опреш плота на стената.За монтажа му да не висва можеш да използваш Г планки монтирани с дюбели за стената които да ти служат за носещи.Стандарт за долен кухненски шкаф е 90см височина на 56 дълбочина.Ширината им е според зависи от мястото и от евентуалните уреди за вграждане ако има такива.Под да "ПОТЪНЕ" имам в предвид че мивките за вграждане са с определени размери и е необходимо да съобразиш размер на шкафа за мивката с мивката която ще сложиш във него.За целта трябва да купиш мивката предварително или поне да разполагаш с монтажните и чертежи.Ако миялната машина не е за вграждане пусни и 2см фуга.Пример /45 см машината 47 см общо отстояние между стената и шкаф мивката/
niki_sap - специалист
За вграждане е миялната. Последно премерих и ще сложа од дясно, долепено до стената една страница до земята, стъпила на тапичка, след нея е миялната, като оставям и 2 мм. за вибразии и въобще за да се напасне. От другата страна на миялната ще сложа още една страница (макар и не с дълбочина 56 см. а само 10) и след това идва шкафа за мивката.

Все пак не разбрах какъв е плюса на тези панти пред обикновенните Г-образни скоби? Изглеждат ми по-сложни за монтаж или бъркам?
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за изработване на малка кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: