Мечтата на всяка домакиня
estorm - специалист
Така или иначе имам газ в кухнята, но трябва да реша кое да избера защото се отказвам от комбиниран вариант. И така дайте мнения и аргументи кое си струва повече . И дали газовия да е стъклокерамика или inoxidable . И добрите модели на добри цени може да коментираме.
Да вметна че разкарах ел. бойлера и с газовия сам много по доволен.
piron45 - майстор
Колега не е лошо всичко да ти е на газ, но пак си оставаш зависим от тока. Спре ли никой от газовите ти уреди няма да тръгне.
Няма да е лошо да помислиш за един инвертор 12V-220V за такива случаи. Консумацията на ток от газовите уреди няма да е голяма и може за издържа доста време с добър акумулатор.
estorm - специалист
Да чукна на дърво за последните 20 години тока да е спирал 5-6 пъти за по няколко минути. По големия проблем е че сега прекарват метан /природна газ /инсталация и незнам как ще се преориентирам към нея. Дюзите на уредите с пропан бутан са различни от метановите. Някой знае ли дали газовите котлони по магазините могат да се преправят ?
torbalan - Дървен философ
аз се заглеждах по газови котлони...
и в упътването на всички, които гледах, пишеше че могат да работят на метан и пропан бутан...
мисля, че само един рердуцир вентил имаше в повече, когато е на метан... но може и да бъркам....
estorm - специалист
torbalan написа:
аз се заглеждах по газови котлони...
и в упътването на всички, които гледах, пишеше че могат да работят на метан и пропан бутан...
мисля, че само един рердуцир вентил имаше в повече, когато е на метан... но може и да бъркам....
В магазините конкретен отговор не получих , а в googleto на някои модели пише че стават и на двете , но не е обяснено как. При бойлера определено ще реша проблема със смяна с газов котел поне да се ползва и за отопление. В чужбина сам ползвал подобен и за 4 радиатора харчеше 100 евро на месец.
8180 - майстор
Скоро не съм се занимавал, но преди години една печка (фурна + котлони) си дойде с ДВА комплекта дюзи. Естествено в началото не обърнах внимание на тази подробност и заработи много зле - фурната с леки "експлозии" подкарваше с дюзи за метан.
За метана дюзите са ПО-ГОЛЕМИ (по памет) от тези за пропан-бутан.
Не е проблем да се струговат нови, или "разкарат" от пропан за метан, но отворите са под mm.
Ако е нужно по-конкретно инфо, ще потърся инструкцията - там имаше отворите.
zimel - специалист
Дюзата преди горелката е с друг отвор.
Ползвам готварска печка на газ ,която е трета поред и всички бяха окомплектовани (от производителя) с дюзи за пропан-бутан и метан.
Според това какъв газ ще използваш , поставяш съответните дюзи.
dundurma - специалист
значи ако търсиш икономия и можеш да инвестираш в съдове-индуктивни котлони(ток).а пък и газта малко или много цапа съдовете.
Chefo77 - майстор
Недостатък на готвенето на газ е образуването на влага в помещението. Но пък не си зависим от тока (освен в случаите, когато достъпа на газ до печката е свързан с наличието на ток. Иначе може да си палиш с обикновена запалка. Не е задължително посудата да е с перфектно равно дъно, за да се получи оптимален контакт с плочата и опимално затопляне - нещо, което е голям проблем при стъклокерамиката.
Нашата печка също дойде с допълнителен комплект дюзи за работа на метан.
Само като те газифицират да не си помислиш, че ставаш тотално независим от тока. Че имах една колежка в магистърския курс, която си го мислеше съвсем сериозно ... много се разочарова, когато и обяснихме, че няма как да стане това :) :)
mim - специалист
много зависи какво ще каже жената :-D
например аз не мога да се оправя с газта и не искам, страх ме е, горила съм се и предпочитам всякаквите енергоспестяващи чудесии пред газова готварска печка, каквато и да е, предубеденост, какво да го правиш :-D

Тема "Газ vs ток /котлони /" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: