• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
mikeangel - специалист
здравейте майстори,

налага ми се да вдигна една декоративна стеничка и се чудя колно най-малко може да е дебелината и от какъв материал да я вдигна. Казват ми че има итонг 5см и по 1 см замаска, та 7 см общо. Има ли вариант с гипс картон да дойда на 5см със замаската?

благодаря за информацията.
velsi - Почетен майстор
Трябва да може. Виждал съм и по-тънки неща изпълнени от гипскартон.
masteradmin - майстор
гипс картона не се измазва - само се шпаклова фугата. Стената е дебела колкото един UD профил - 5см + 2 пъти дебелината на гипскартона - значи 6.5- 7 см
Rumen Iankov - специалист
Итонга ако го изидаш правилно само се шпаклова и нама да достигне 7 см.
mikeangel - специалист
т.е ако съм ви разбрал правилно крайна дебелина след измазване , гипс-картон ще дойде на 7 см а с итонг може да стане към 6.

Само 5 см итонг ще бъде ли достатъчно здрава за декоратижните цели? Да е падне ри по-силно подпиране...
Rumen Iankov - специалист
Ако е вдигнеш до тавана мисля,че стената сте издържи на по силен удар.Но ако е правиш примерно на 150см височина по добре е направи по дебела.
velsi - Почетен майстор
mikeangel написа:
т.е ако съм ви разбрал правилно крайна дебелина след измазване , гипс-картон ще дойде на 7 см а с итонг може да стане към 6.

Само 5 см итонг ще бъде ли достатъчно здрава за декоратижните цели? Да е падне ри по-силно подпиране...
Не знам за какви цели ти трябва да е толкова тънка, но ето как може да стане от гипскартон. Един CD профил е около 25 мм. Ако сложиш в един UD профил всичкте CD-та, но обърнати в двете посоки ще се получи 25 мм + 2х12,5 мм = 50 мм. Ако сложиш повече профили и свалиш дебелината накартона на 9 мм може да слезеш и под 5 см.

Прикачен файл

IMG_0343.jpg
IMG_0343.jpg (46.9 KиБ) Видяна 4966 пъти
mikeangel - специалист
Да, стената ще е до тавана. Става вапрос за стената маркирана с зелено на плана. Просто да закрие страницата на хладилника.

Колко да оставя до нея за каса на врата? 5-7 см ще са ли достатъчни?

Прикачен файл

kitchen_plan_1.png
kitchen_plan_1.png (116.81 KиБ) Видяна 4932 пъти
velsi - Почетен майстор
Да, достатъчни са, но все пак не е желателно вратата да се блъска в стената при отваряне. Знам, че ще сложиш стопер на пода, но все пак предвиди възможно най-голямото разстояние.
chenks - специалист
masteradmin написа:
гипс картона не се измазва - само се шпаклова фугата. Стената е дебела колкото един UD профил - 5см + 2 пъти дебелината на гипскартона - значи 6.5- 7 см
Аз също само шпакловам фугата понеже немога да мажа , нещо неми се получава. Но правилния начин е да се измаже3-5мм върху гиспокартона на тавана и стените.
  • 1
  • 2

Тема "колко най-малко дебела може да е вътрешна декоративна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: