Мечтата на всяка домакиня
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте колеги,
искам съвет за разположението на котлоните (независимо дали са газови или керамични) спрямо плота на кухнята.

Класическото изпълнение в повечето случаи е котлоните да са един зад друг, т.е. напречно на плота.
По този начин се спесява място от плота и за двойка котлони например се отнема около 30 см.
При този вариант, когато се готви на двата котлона едновременно не е ли е малко неудобно оперирането с втората тенджера (задната)? Тя не се ли явява много близко до гръбчето? Разстоянието между двете тенджери достатъчно голямо ли е ? Има ли разлика в това разстояние между моделите на различните фирми?
Препоръчайте ми разстояние между центровете на котлоните, ако има разлика?

Има и един втори вариант, за който ми намекнаха от една фирма, изготвяща кухни. Понеже съм имал по дълъг плот съм можел да си позволя котлоните да бъдат поставени един до друг, т.е надлъжно на плота. По този начин котлоните биха отнели около 45 см от плота, но за сметка на това разстоянието от плота до гръбчето ще е по голямо и "достъпа" до двата котлона ще е еднакво лесно. Някой има ли такова изпълнение в къщи?

Моля за коментари и съвети.
Иван
taxi855 - специалист
Добре де. Ами ако имаш нормална четворка котлони те на какво разстояние ще са от гърба? Искам да кажа, че от котлоните до гърба винаги се получава някакво разстояние от 5 до10см и те са достатъчни. Вече от гледна точка на готвещия ще е по-удобно котлоните да са един до друг, а не един зад друг, но губиш около 30 см от плота.
taxi855 написа:
Добре де. Ами ако имаш нормална четворка котлони те на какво разстояние ще са от гърба? Искам да кажа, че от котлоните до гърба винаги се получава някакво разстояние от 5 до10см и те са достатъчни. Вече от гледна точка на готвещия ще е по-удобно котлоните да са един до друг, а не един зад друг, но губиш около 30 см от плота.
Ако бях решил да имам четворка котлони-въпроса се обезмисля и бе бих го задал. Но аз не искам четворка котлони. Едва ли някой, който има четворка котлони готви дори един път в седмицата на 3 от тях. Поне за мен не е удачно да имам четири котлона.
djjimmy66 - специалист
Ванка, ти си решаваш, всичко е индивидуално и въпрос на проект. Аз бих ти препоръчал да са един до друг, според мен е по-удобно, иначе трябва буквално да "прегръщаш" първия, за да стигнеш до втория и да се пресягаш през парите му. Аз например това лято сменях плот и шкафове в кухнята, която по принцип си е малка, та готвенето го изнесох на терасата - плот, около 1.20м, в него вградих газов котлон един до друг, под него - шкаф с вградена фурна и отделна секция за газовата бутилка, над него - гръбче и шкаф с ширм, парата през шкафа навън, и това е! Но, както казах - въпрос на проект, идея и преценка! Успех!
djjimmy66 написа:
Ванка, ти си решаваш, всичко е индивидуално и въпрос на проект. Аз бих ти препоръчал да са един до друг, според мен е по-удобно, иначе трябва буквално да "прегръщаш" първия, за да стигнеш до втория и да се пресягаш през парите му. Аз например това лято сменях плот и шкафове в кухнята, която по принцип си е малка, та готвенето го изнесох на терасата - плот, около 1.20м, в него вградих газов котлон един до друг, под него - шкаф с вградена фурна и отделна секция за газовата бутилка, над него - гръбче и шкаф с ширм, парата през шкафа навън, и това е! Но, както казах - въпрос на проект, идея и преценка! Успех!
Можеш ли да снимаш отделението за бутилката?
шкаф с ширм ? какво е ширм?
djjimmy66 - специалист
ivanvasilev1970 написа:
Можеш ли да снимаш отделението за бутилката?
шкаф с ширм ? какво е ширм?
Ето, с недобро качество, че е с телефон, но нямам в момента друго под ръка, дано ти помогне!
А за ширма-сори, тук по Русенско понякога така наричаме аспиратора. Фурна още не съм купил, още ползвам старата и чакам джакпота :-D , но мястото е предвидено.

Прикачен файл:
kuhnq3.jpg
kuhnq3.jpg (34.37 KиБ) Видяна 3580 пъти
Прикачен файл:
kuhnq2.jpg
kuhnq2.jpg (36.08 KиБ) Видяна 3580 пъти
Прикачен файл:
kuhnq1.jpg
kuhnq1.jpg (35.69 KиБ) Видяна 3580 пъти
Прикачен файл:
Изобр000.jpg
Изобр000.jpg (41.66 KиБ) Видяна 3574 пъти
Последна промяна от djjimmy66 на вт яну 31, 2012 11:37 am, променено общо 1 път.
cybersas - специалист
Според мен - както си е направена двойката - един зад друг - онзи ден монтираха моите така. Не ми е неудобно. Виж, ако са напречно контролите ти идват в ляво или дясно начорчик и мен лично ще ме дразни много (моите са със сензорно управление - ще е усилие да са ми накриво).
radius - майстор
Колкото е по-близо до гърба котлона, толкова по-добре ширма му обира парите.
mim - специалист
въпрос на място на плота, на лично предпочитание и на възможност
на мен под котлоните ми е пералнята и за плота трябваха допълнителни крепежни елементи, та се наложи котлоните да са успоредно на плота (както е на картинката с газовите), но сензорното управление го сложиха от дясно, така ми е по-удобно

Тема "напречно или надлъжно разположение на котлоните???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: