• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Здравейте,

Поръчах плот от една фирма и ги помолих да изрежат срещу заплащане отвора за мивката според моите чертежи.

Когато отидох да си го взема, от долната страна, върху отвора беше захванато с такер едно парче фазер. С него беше захванато дори и отрязаното парче плот. Беше ми казано, че всичко това е направено за стабилност по време на пренасянето.

Прибрах се и свалих фазера. Оказа се, че плота е отрязан с циркуляр и никой не се е сетил да пробие дупки с бормашина в четирите края и така диска на циркуляра е навлязъл с около 35мм навътре в плота, извън рамките на отвора. Приложените снимки добре описват ситуацията.

На практика от горната страна на плота всичко изглежда добре, но всъщност според мен и един мой познат това е серозно нарушаване на стабилността на плота. Откъм постформинга и отзад, плотът по проект щеше да се крепи на 65мм и съответно на 55 мм дебели дължини (770мм), а сега с това зарязване тези величини са съответно 30мм и 20мм.

Върнах им го. Те ми се изсмяха и казаха, че всички плотове така се режели и нямало за какво "кръстачките" да ме притесняват... Аз обаче заявих, че този плот няма да си го сложа в кухнята. Сега чакаме шефа да се върне от чужбина да видим какво ще се прави.

Обръщам се към специалистите за съвет. Какво мислите? Прав ли съм? Не беше ли редно първо да продупчат дупки с бормашина в ъглите и после да режат?

Благодаря предварително.
Прикачен файл:
Srqzan_Plot_01.jpg
Прикачен файл:
Srqzan_Plot_02.jpg
shadowman - майстор
За мен проблема е минимален, аз също го режа с ръчния циркуляр (само където кръстачките с ги няма щото режа откъм гърба) понеже ряза си в прав а ако е със зеге понякога става весело понеже ножа се усуква и ако от едната страна режеш на 5 см отдолу при по-дебел плот може да има сантиметър разлика и ако мивката е с щипки става веселбата. По принцип плота ти лежи върху шкафове и при мивката на обърнати бленди което няма да позволи на плота да се чупи
shadowman написа:
За мен проблема е минимален, аз също го режа с ръчния циркуляр (само където кръстачките с ги няма щото режа откъм гърба) понеже ряза си в прав а ако е със зеге понякога става весело понеже ножа се усуква и ако от едната страна режеш на 5 см отдолу при по-дебел плот може да има сантиметър разлика и ако мивката е с щипки става веселбата. По принцип плота ти лежи върху шкафове и при мивката на обърнати бленди което няма да позволи на плота да се чупи
Благодаря за бързия отговор.

Аз изобщо не мисля, че е лошо да се реже с циркуляр. Именно защото се притеснявах какво ще свърша със зегето и именно защото мивката е с щипки.

То и това се случва отдолу, но са се получили "кръстачки". Освен това шкафа за мивката е малък (450 светъл отвор) и голяма част от отвора за мивката ще се падне върху миялната машина.

Проблемът се състои основно в това, че съм си платил за този плот и отрязването на отвор и получавам почти отрязан плот. За мен все едно да си купиш пералня с леко пукнато стъкло на люка и да ти кажат, "абе нали не тече" и да си платиш за нова пералня. Не знам, може да не съм прав... Не ми е това професията.
bigdragon - майстор
Той, Шефа, когато има проблем, винаги е в чужбина...

Ако не успееш с рекламацията, обърни плота и запълни разрезите с лепило на епоксидна основа. Здравината ще е по-голяма и от на нов плот.

Аз когато режа плот, действително пробивам четирите ъгъла с боркороната Ф20-25, за по голям радиус на зъкрагление.
bigdragon написа:
Той, Шефа, когато има проблем, винаги е в чужбина...

Ако не успееш с рекламацията, обърни плота и запълни разрезите с лепило на епоксидна основа. Здравината ще е по-голяма и от на нов плот.

Аз когато режа плот, действително пробивам четирите ъгъла с боркороната Ф20-25, за по голям радиус на зъкрагление.
Благодаря за съвета.

Борабата с рекламацията явно ще е голяма и ако съм прав, имам нужда от доказателства, т.е. някой компетентен да каже твърдо, че съм прецакан и така не се реже плот.

Благодаря предварително.
dpp - специалист
Не знам за вас, аз със зегето го изрязах . Вярно малко се понаруши ръба отгоре ама все пак се залива буквално със силикон . Предния ми плот в другия апартамент го рязах пак със зеге / то нямаше и как че мивката е кръгла/ . Силикон после яко да избие от де може и това е истината. Да чукна за сега вече 9 години не е мръднал на фона на мизерната / тогава мислех красива и хубава/ мивка - корито, което няма вдлъбнатина и при всяко миене се мокри целия плот та са цъфнали вратичките отпреде чак - плота обаче не е мръднал!
..Та ако се реже със зеге и се внимава не виждам какъв е проблема!
..пс , съмнявам се че ще ти уважат "рекламацията", още повече че такива фирми даже и бележка не ми дават като ходих да ми режат, кантират плот/гръб..Но както е казал колегата малко епоксидна смола и стърготини и не се занимавай с глупости и нерви!
dpp написа:
Не знам за вас, аз със зегето го изрязах . Вярно малко се понаруши ръба отгоре ама все пак се залива буквално със силикон . Предния ми плот в другия апартамент го рязах пак със зеге / то нямаше и как че мивката е кръгла/ . Силикон после яко да избие от де може и това е истината. Да чукна за сега вече 9 години не е мръднал на фона на мизерната / тогава мислех красива и хубава/ мивка - корито, което няма вдлъбнатина и при всяко миене се мокри целия плот та са цъфнали вратичките отпреде чак - плота обаче не е мръднал!
..Та ако се реже със зеге и се внимава не виждам какъв е проблема!
..пс , съмнявам се че ще ти уважат "рекламацията", още повече че такива фирми даже и бележка не ми дават като ходих да ми режат, кантират плот/гръб..Но както е казал колегата малко епоксидна смола и стърготини и не се занимавай с глупости и нерви!
И те ме навиваха първоначално да си го направя сам със зегето, но на мен всичко друго ми е готово и можех да си позволя изрязване по точен размер. Сега естествено съжалявам, но рязането вече е факт.

Колкото до рекламацията аз вече им го оставих там плота и им заявих, че няма да го монтирам.

Иначе до този момент с фирмата бяхме в чудесни отношения и бях много доволен от тях. Цялата кухня ми направиха почти перфектно и сглобиха всички шкафове, аз само ги наслагах по места. Всичко беше чудесно пакетирано и сглобено. И всичко с усмивка.

Сега обаче този плот... И това прикриване на свършеното с фазера. А имаше и увещания чак като го поставя на място тогава да махна фазера, за да не вземе да се счупи.

Не харесвам подхода "не се занимавай и не си трови нервите", защото според мен държавата ни е на такова дередже от такъв начин на мислене. Повечето хора си мълчат, за да не си тровят нервите. И така се получава едно голямо мълчание и всеки прецаква всеки, както си пожелае без да се притеснява. Държа да си отстоявам правата и да се боря до край.
l_bonev - специалист
И според мен не е болка за умиране,но преди да монтираш мивката хубаво го намажи със смола или сан. силикон.
bogomilZ - специалист
няма място за притеснение - даже са го изрязали перфектно (поне което се вижда от снимките)
bogomilZ написа:
няма място за притеснение - даже са го изрязали перфектно (поне което се вижда от снимките)
Какво имате предвид "перфектно"? Така ли трябва да се отрязва с циркуляр? Нямаше ли да е по-добре да не е срязано навътре въобще? Не е ли притеснителен факта, че плота се държи на съвсем малко материал, а можеше да е съвсем добре, само ако бяха пробити 4 дупки с бормашината?

Между другото забравих да спомена, че плота е EGGER 38mm и е много тежък и твърд.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с изрязан плот от фирма с циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: