• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Stefan_62 - майстор
Здравейте, предстои ми да монтирам бойлер в кухнятя под мивката и съм се спрял на този модел http://www.diplomat.bg/bg/product/bravi ... 27-20.html. ВиК инсталацията съм я направил с един общ спирателен кран и два допълнителни/един към входа на бойлера и един към студената вода на батерията/. Въпросът ми е най-вече към колеги които използват такъв вид бойлер, при положение, че водосъдаржателя е 10л. и работи на принципа под налягане, какъв е дебита на топлата вода и колко трябва да се изчаква евентуално наново затоплянето на водата при положение, че нагревателят е 1500W /просто ще има ли достатъчно топла вода за измиване на посудата след готвене или хранене/. Проточен не мога да сложа понеже ел. инсталацията е с кабел 2,5 кв., а те са доста мощни. Евентуално дайте идея за някакъв друг модел или вариант.
zdravko77 - помощник
Имам подобен бойлер само че на Теси - 15л, 1.5 киловата. Сега се не съжалявам, че взех по-голямия размер тъй като и с него понякога не достига вода за миене на съдовете (двучленно семейство). Тесито изглежда качествено направено, изолацията му не е от най-добрите (стиропор) но пак не изстива бързо. Загрява за 15 мин като е настроено на 2/3 от от скалата.
stiv1961 - майстор
Преди две години монтирах на сестра ми такъв бойлер, но по-стария модел. До сега няма оплаквания, водата загрява бързо и има достатъчно, но...... е 15 литров. Ако имаш възможност купи си 15 литров.
dpp - специалист
Аз също ще слагам , дано ми остане място под мивката за 15 литров, че жена ми иска и кош за отпадъци да "вкарам"..не знам кое по напреде.. :?
..тръбния път от банята / бойлера/ до кухнята ми е около 10 метра че и повече, на всяко пускане за топла вода ако хвърлям групо по 5 литра вода...та затова бойлер под мивката и това е решението!
Stefan_62 - майстор
Този 10л. го дадох като пример и аз мисл да взема с по-голям топлообменник 15 или 20 л., но дали правилно съм монтирал ВиК-то и дали инсталацията ще издържи. Предполагам, че ще стига за измиване на посудата, че не ми се слушат мърморенията на жената, че не и стига топлата вода.Затова питах как се държат тия бойлерчета и вършат ли работа.
stiv1961 - майстор
Монтажа е като при големите бойлери- вход студена с предпазен клапан и изход за гореща. Какво те притеснява инсталацията, защо да не издържи? Открих темата, в която питах как се монтира- с тръбите нагоре или надолу и установих, че бойлера е ,,Елдом"/ излъгал съм те/, но сестра ми е доволна, значи водата стига.
viewtopic.php?f=7&t=21966&hilit=%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0
SoWhat - специалист
Малко по-различно мнение от исканото.
Ако имаш възможност /инсталация/ - проточен. Ползвам на Стибел-Елтрон. 8 кВ, без грешка. Ползваме го и за къпане. 4 чл. семейство.
schuldiner - майстор
Аз съм с дипломат 10 л., само че по-стар дизайн. Видях малко зор при инсталацията, че всичко по него да не го пипнеш, толкова е калпаво. Ама като смених пластмасите, включително възвратния "подарък" и кабела (автоматично преебах гаранцията), вече 4-5 години си работи добре. В момента е замръзнал, но не му е първи път и нямам притеснения - вътре поне се оказа корав. Изолацийката му е много слаба, не става да се ползва постоянно включен, щото харчи като 80 литров. Загрява за 5-10 мин., а за колко стига - според домакинята.

Стефане, каквото и да вземеш, пиши моля те след време какви са ти отзивите. Щото ми трябва още един, ама като вляза в магазина и ми се отщява от боклуци.
stiv1961 - майстор
Още в първия си пост човека казва, че инсталацията му е слаба за проточен бойлер. Пък и той няма да се къпе, а жена му ще мие чинии :)
shadowman - майстор
Аз ако правя подобни нещо ще взема Аристон (в нас съм от около 5 години с 15 литров), откакто се зачетох, че нашите БГ бойлери са повече китайки и предвид постоянните дефекти няма да взема нито дипломат, нито теси и всякакви друг. Аристон май и те вече се правят там, но ми се струват в пъти по-надеждни.
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер за кухня-отзиви" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: