Мечтата на всяка домакиня
le_bambi - помощник
Здравейте,
след известно обикаляне по многобройните магазини за мебели в София и събиране на оферти от няколко частни дърводелци в крайна сметка прецених, че нито една от офертите, които получавах не бяха достатъчно оправдани на фона на качеството на продукта, който предлагаха.
От друга страна на този етап не беше и на преден план да се платят +4k лева за кухня, та така се стигна до решението да си направя сам кухнята :razz: В крайна сметка реших, че ако толкова оплескам нещата, ще ми е струвало доста по-малко пари, а и ще знам, че сам съм си виновен... А и да си призная в интерес на истината ми се занимаваше с нещо ново, та може би това беше водещото в случая :mrgreen: Никога досега не се бях занимавал с какъвто и да е род дърводелство, нито бях монтирал кухни... но пък насреща имах около месец свободно време, в което трябваше да се вместя и най-вече - желанието бе налице :rolleyes:

Поразходих се до повечето магазини за да пробвам да обърна внимание на нещата, които биха били практични в случая - дали да има чекмеджета или рафтове, височина и дълбочина на шкафове, височината на гърба, разположение на шкафове, електроуреди и т.н. (ps. сайта на Blum бе от полза за решаване на някои от мистериите :mrgreen: ) И така след прочитането на няколко теми във форума основните неща, които ми бяха нужни за да започна с проектирането се избистриха. Наистина бе от огромна помощ и евала на хората, които пишат тук... наистина! Та всичко започна... в началото с няколко драсканици на ръка докато се добие представа кое как ще е ориентирано и лека полека към края... След като определих кои шкафове ще са индивидуални и кои ще са комбинирани(по 2 например), сметнах размерите на всяка една от страните в конкретния шкаф. Искаше ми се да мога да си представя ориентировъчно мащаба на кухнята затова направих модел в Solidworks. А и отделно исках да съм сигурен, че при тези размери дъски в крайна сметка сглобеният шкаф ще е с желаните мащаби :mrgreen: В последствие разбрах, че има разни специализирани програми, но бях се занимавал със Solidworks и преди и ми бе достатъчен за да си направя набързо нещата :rolleyes:

След като мина и този етап поръчах разкроя при Роси. Излезнаха ми 5 плочи ОРМА Апли фрез 3660х1830, малко над 1 лист бял мдф и не знам си колко метра кантове :mrgreen: Цената беше около 700лв за труда + материалите. Ако някой иска мога да снимам по-точно разписката за да се ориентира. Обкова, който избрах бе на Häfele - панти ЗК и ПЗК на клипс и плавно затваряне, няколко за челен фриз и три за високия шкаф с по-голям ъгъл на отваряне. Водачите и механизма за бутилките са от Роси. Всякаквите видии, дибли и разни такива също. Излиза доста по-евтино да се вземе кутия с видии от тях и да ви остане от колкото да ходите по кварталните железарии. Корпусите ги сглобявах с дибли плюс видии 3.5х50, а гърба с 3.5х16. Разпробивах тук таме с 2mm свредло по корпусите, не знам дали имаше нужда или не в крайна сметка :? Предвид това, че всичко сглобявах сам си взех една от тези ъгловите стяги от Praktiker, свърши доста добра работа и помага при подобни индивидуални своеволия, цената й беше 13-на лева. Шаблона за диблите си го начертах сам и дадох на един фрезист да ми го направи... В последствие видях, че в Praktiker имат шаблон на Wolf нещо си, та може би беше безсмислено да търся фрезист ама карай :mrgreen:
Относно монтажа на кухнята - и долните и горните шкафове са хванати за стената чрез едни Г-образни планки, мисля че ги наричат СКШ-та. Решението бе продиктувано от това, че ламината е с някак колеблив характер и в един момент предположих, че тук таме някой баланс ще вземе да се изметне... И така всеки шкаф бе нивелиран, маркировка на стената, дупчене, стягане и след това съседния за него - нивелиране, маркировка, дупчене, хващане на шкафа с видии за съседния и след това дозатягане на видиите към стената. Не знам дали такава е практиката, както споменах никога не съм бил в тази сфера...просто разгледах няколко клипчета в youtube на монтажи :mrgreen: Окабеляването при ремонта бе проектирано за друго разположение на електроуредите в кухнята, та се наложи да се удължават част от проводниците. В случая аспиратора, котлоните и фурната отново са на отделен кръг от захранването, но кабела се разделя на две - този за аспиратора върви над горните шкафове, а този за котлоните и фурната(с по-голямо сечение от другия предвид мощностите на електроуредите!) върви под шкафовете. За въздуховоди се спрях на тези с правоъгълно сечение, излязоха ми 50-на лева с всичките муфи и клапи, но пък бях купил и малко по-голяма дължина от необходимото, та можеше и да спестя някой лев... :|

Разбира се като с всичко в процеса на работа изникнаха разни проблеми, но в крайна сметка успях тук таме да поскалъпя положението и да получа горе долу търсеният резултат като за първа кухня...

Та така де, стига съм се обяснявал, ами ето и снимките :mrgreen:
Прикачен файл:
1 (Large).png Модела на Solidworks
Прикачен файл:
DSC01081 (Large).JPG Ето така бяха в началото
Прикачен файл:
DSC01086 (Large).JPG На следващия ден ги групирах, доста по-лесно е при сглобяването..
Прикачен файл:
DSC01088 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01089 (Large).JPG Тук се предполага, че ще трябва да бъде кухнята. Хартиеното тиксо по земята бе за да мога да добия представа на живо дали тея 30см например за шкаф са ми много или малко :D
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01094 (Large).JPG Шаблона за диблите
Прикачен файл:
DSC01098 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01107 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01109 (Large).JPG Първият шкаф с механизма за бутилките
Прикачен файл:
DSC01115 (Large).JPG Разпробиване на шаблона за дупките на пъпките за рафтовете..ако има грешка, поне да се наслагва еднакво :D
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01116 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01118 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01121 (Large).JPG Пантите...
Прикачен файл:
DSC01123 (Large).JPG Може би не трябваше да монтирам вратите толкова рано, тъй като в последствие беше по-трудно настройването им при монтирани шкафове, а на места и невъзможно за оправяне. Ако има някакво правило в практиката да го сподели някой кога се слагат :/
Прикачен файл:
DSC01134 (Large).JPG Крачето...
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01159 (Large).JPG Отново разпробиване...
Прикачен файл:
DSC01160 (Large).JPG Голям шкаф си беше :D
Прикачен файл:
DSC01165 (Large).JPG Ъгловата стяга от Praktiker
Прикачен файл:
DSC01167 (Large).JPG Монтажа на вратите + лицевия панел в глухата част
Прикачен файл:
DSC01175 (Large).JPG
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01177 (Large).JPG Изрязване на част от долната страна на шкафа за фурната за да имало въздух повечко около нея
Прикачен файл:
DSC01178 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01182 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01184 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01186 (Large).JPG
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01188 (Large).JPG Шкафа за фурната
Прикачен файл:
DSC01190 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01191 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01194 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01202 (Large).JPG Крайният шкаф с рафтове го сглобих само с дибли и лепило, без видии..
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01281 (Large).JPG Високият шкаф
Прикачен файл:
DSC01297 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01304 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01313 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01315 (Large).JPG
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01316 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01330 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01333 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01375 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01378 (Large).JPG
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01379 (Large).JPG В последствие го хванах и с 4 видии за гърба за да е по-стабилно
Прикачен файл:
DSC01381 (Large).JPG Гърба го монтирах с дюбели в края, където е нужно и след това ги скрих с разни алуминиеви профили и водобранната лайсна
Прикачен файл:
DSC01384 (Large).JPG Първият шкаф от горните е монтиран
Прикачен файл:
DSC01389 (Large).JPG ...и вторият...
Прикачен файл:
DSC01393 (Large).JPG
le_bambi - помощник
Прикачен файл:
DSC01412 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01427 (Large).JPG Шаблона за мивката...в крайна сметка се оказа,че можеше и доста по-тесен да беше според мен...
Прикачен файл:
DSC01429 (Large).JPG Дупка за ножа на зегето
Прикачен файл:
DSC01430 (Large).JPG
Прикачен файл:
DSC01433 (Large).JPG

Тема "do-it-yourself кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: