• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
eraser - специалист
От доста време се чудя дали да "спамя" с една тема, или да наспамя темите на някой друг :-)

Направил съм си един проект за кухня, но имам няколко въпросчета, които може би някои патил или по-разбиращ ще може да ми разясни :-)
за което благодаря предварително :-)

ей това е какво ще представлява самата кухня, на чертеж
Прикачен файл:
top.jpg
Прикачен файл:
3D.jpg
Прикачен файл:
wall_01.jpg
Прикачен файл:
wall_02.jpg

Долните шкафове мисля да не са отделни, а да са едно цяло нещо.
Като основата е цяла, или от 2 части заради ъгълът на мивката. Под основата или само крачета, или рамка с крачета. Върху основата страниците и на тях плотът.
Първото ми питане е :
1. Някъде гледах вариант за монтаж на плота, при който страниците са издължени (примерно) с 10мм, а в плота са направени съответните канали, за да могат да влязат страниците, и няма нужда от тези напречни гредички на тавана на шкафчетата.
Има ли някакви причини, поради които не е добра идея този вариант за монтаж, като изключим момента че е по-времеемък, и изисква наличие на определени инструменти (като оберфреза и т.н.)?
При него има ли нужда от дибли, или някакви други сглобки, или само лепило ще е достатъчно :-) ?

За горният ред шкафове също си мислех да се направи с цели основи, а страниците да са малки и между основите. Но след известно четене осъзнавам, че може да има сериозни проблеми от това че материала е МДФ (ПДЧ имах в предвид) и съответно да паднат всичките горни шкафове.

2. Може ли да се ползват дибли и минификс-ове за закрепване на основите за страните на горните шкафове или евровинтта е по-добро решение?
Мислех да си спестя някоя друга страница на горните рафтове, уж да е по-лекичко.

3. Сглобките с минифлекс имат ли някаква по-ниска товароносимост, има ли опасност някой под на горният шкаф да се откърти под тежестта, на някои друга чиния, купа и т.н.?

4. Понеже става дума за кухня и съответно наличие на влага, трябвали при изработването на детайлите всички страни да са се кантират, или да се лакират или боядисат?

5. Относно монтирането на керамичния плот и газовия плот, имали някакви изисквания за нещо като кутия под тях? И ако има такава трябва ли да има някакво „проветрение” (охлаждане), отвори от пред, от зад?

6. На много места четох, че аспиратора трябва да е на 70см от газов котлон, че можел да се запали от високата температура. Този който съм си харесал е с метални филтри. За него ли важи това правило или ... може и да се игнорира?

Хайде стига толкова въпроси, да не прекаляваме от самото начало :-D
Последна промяна от eraser на пон юли 02, 2012 8:36 pm, променено общо 1 път.
shadowman - майстор
Аз не препоръчвам да правят шкафове по 2 метра, по-трудно се работят и по-трудно се регулират. Идеята с вкопаните страници в плота ми се струва голяма хамалогия и доста пари на вятъра понеже плота за да се издълбае ще се обработва на машина с ЦПУ а цените са 6 л/м (при нас) и отделно, че всичко трябва да е много точно до мм. Горния ред ако го правиш едно цяло ще стане много тежък което значи и по-труден за монтаж, също така не виждам логика шкафовете да се правят от МДФ. Ще спестиш 50-на лева ако направиш шкафовете по 2 метра.
SoWhat - специалист
1. Това ще е голям филм.
2. Да.
3. Не.
4. На гърба не.
5. Не.
6. За височина - не. Нали ще има някакъв съд. Но на гърба се препоръчва да се сложи иноксов панел /за газ/.

ПП. Цели шкафове трудно се сглобяват и стават тежки за местене.
Успех.
eraser - специалист
извинявам се за грешката, не МДФ а ПДЧ имах в превид.

6. за иноксовият панел, няма ли да изглежда малко кофти, по средата на гърбът едно парче инокс 40-60 см?
четох някъде за гръб от лакобел, което до колкото разбрах е някакво стъкло.

2. някакви груи сметки прави, при които от 190-200кг, ако се махнат 2-ните прегради, могат да се спестят 30-тина кг. което не е малко по пък не е и кои знае колко много.

За монтажа на горните шкафове по-добре ли е цяла лайсна, или отделн комплект за всеки шкаф.
Гледах че и Блум и Хетич предлагат такова решение.
shadowman - майстор
1 квадрат ПДЧ е около 13 кг.
sstefanov - майстор
1. Няма никакъв смисъл от това. Винаги когато монтираш плота може да има милиметри разлика заради помещението. Когато са отделни шкафове това лесно се наглася, така че да пасне правилно.
2. Закрепването е с дибли и минификсове. Подовете на шкафчетата са МЕЖДУ страниците, т,е диблите и минификсовете са хоризонтални. Целите основи са безмислени както за долните, така и за горните шкафове. По отделно се произвеждат, транспортират, монтират и регулират много по-лесно.
3. Виж отговор 2.
4. Това да не би да е баня? При добро изпълнение не би трябвало да влиза вода под плота.
5. Не
6. Едва ли.
SoWhat - специалист
Иноксовите панели се продават в специализирани магазини за аспиратори, плотове и подобни. Щом са ги измислили е имало защо. Виждал съм изгорели водобранни лайстни и гърбове. /Говорим за плот на газ/.
За влияние върху лакобела нямам експириънс.
dslpowr - специалист
По т.5....
Аз съм със фурна и котлони Neff и в инструкциите <които не са за моя модел. Не можах да намеря за него. Втора ръка съм го купувал> пише че трябвало да се остави място за проветрение. http://www.neff.co.uk/cpimages/934726.pdf
Вероятно е само при тях, не за всички. Защото имам спомени че съм гледал и при други производители, пък не си спомням да е имало такова изискване
adler22 - специалист
Хубаво е всеки шкаф, горен или долен да си е отделен, стават по леки, и най-важното по лесно се нивелират, щото модулите са прави, а стените не :). Освен това според мен трябва да се спазва и цялостната линия на чекмеджетата, примерно тези под фурната са с един повече отколкото трябва , и този шкаф над фурната, защо идва по ниско, от другите. Нека и той е в линията на другите, иначе оптично няма да изглежда добре. За монтажа ние ползваме комформати, там където няма да се гледат сглобките или дибли, там където страниците се виждат.
eraser - специалист
ммм дааа, аз бях гледал ръководството за комбиниран плот Gorenje GC620ASC с 2 газови и 2 керамични котлона и там не пишеше, но сега погледнах на тези два дето съм сe спрял сега Gorenje GC340AC и ECT330AC, тук вече дават по 100мм под плота да е кутия :?
Прикачен файл:
build_in.jpg

идеята е малко да слезе фурната на долу, за да не е много високо микровълновата,
а отгоре ... има един трегер ... и няма как най-много да свалим цялата кухня до там.

На долните шкафове, има ли смисъл да се оставя повече от 20-30 мм, разстояние от гърбът до стената?
  • 1
  • 2

Тема "няколко въпросителни за кухня по собствен проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: