Мечтата на всяка домакиня
cliffburton - специалист
Здравейте!!!
Някой може ли да ме посъветва с какъв инструмент да пробия дупка за стояща батерия в мивка от алпака???
Също така къде според вас е по удачно да се пробие че в нас имаме един спор дали да бъде на позиция 1 или на позиция 2 от снимката???
Според мен на позиция 1 е по-добре защото батерията няма да пречи при използването а на позиция 2 ще стига до средата на мивката и може да се строши някоя чиния или чаша ако не се внимава.

Изображение

Благодаря предварително!!!
torbalan - Дървен философ
Преди време и аз исках да пробия една мивка - взех боркоронка за метал от едни момчета, дето правеха газови уредби и с нея дупчеха колите...

Стопих я, но не успях да пробия мивката - боркоронката беше бош.

После с обикновен сфредел очертах кръгче с малки дупчици близко една до друга, разкъсах ламарината с нещо, вече не помня какво, между дупчиците и накрая с един шмиргел, дето се слага на дрелка заоблих отвора да няма ръбове....

Със сигурност има и по-лесни начини, но просто аз разполагах с такива инструменти :)
kalpev - специалист
По принцип алпака и инокс може да се пробиват с това:
Изображение
Води се HSS боркорона с проценти кобалт и улеи за отвеждане на стружките.
Има и биметални HSS боркорони за пробиване на неръждаеми метали до 5 мм без улеи, виждал съм на Бош.
Мисля, че позиция 1 е по-правилната.
sstefanov - майстор
Пробивал съм и с фрезери за дърво с твърдосплавни пластини. Единият се изтърка моментално (явно беше менте), но другия свърши чудесна работа.
Според мен - позиция 1 с чешма, която стига до средата на мивката е по-добрия вариант.
l_bonev - специалист
Позиция 1 е правилно ,но пробиването не е лесно.Всеки е прав ,но да си купуваш боркорона за една дупка ,според мен не е оправдано.Вземи си една кобалтова бургия(винаги може да потрябва) и едно ножче за зегето за кръгли отвори и внимателно режи. :supz:
Тани - модератор
Колегите вече са описали методите за пробиване. Ще добавя и още един - с прободен трион (зеге). Очертаваш кръга с пластмасата, която се монтира от долната страна на мивката и изрязваш кръга 1мм по навътре. Тази дейност се извършва с подходящо ножче за зегето със ситни зъби, за да не изкривиш ламарината и по-важното - с много търпение и внимание. Не трябва да бързаш, а внимателно да водиш ножчето!След това с обла/кръгла пила дооформяш отвора.

Позицията много лесно можеш да разбереш къде е , като наложиш споменатата по-горе пластмаса от комплекта на смесителя, върху мивката. Ще видиш как повтаря точно кривата около позиция 1 :wink:

ПП докато напиша мнението, вече и друг е предложил зеге. Дори и ножче за кръгли отвори, което за първи път чувам и ще съм благодарен на линк! Единственото за което се сещам е да е по-тясно, за да може да взема радиуси :? Аз използвах нормално право ножче!
kalpev - специалист
Нещо такова би ли му свършило работа?
Изображение
Евтино е като вариант, но не съм боравил с такова с алпака, а само с меки метали и не съм сигурен.
unclebim - специалист
http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=productview&iID=12033

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Oi1we9IA#! виж от 09:35.

Провери диаметъра на отвора дали е ок за батерията.
nikolson - майстор
Доколкото знам, стоящите батерии се присъединяват с мека връзка на 3/8. Следователно бургия за метал 10мм ще свърши работа. Освен това, когато монтирах такава преди 3-4 години, отдолу подложих планка.
colyo - специалист
Прикачен файл:
103533.jpg
Ето това е твоят инструмент. Има и други варианти но са си утрепия. За моята си взех такова стъпаловидно свредло (пръчка от 5 лв естествено) и се получи без проблем.
Прикачен файл:
WP_000465.jpg

Тема "Пробиване на отвор в мивка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: