• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
budnikov - помощник
Здравейте, опитвам се да намеря начин да направя такива вратички за кухнята, но засега без успех:
http://www.ikea.com/be/nl/catalog/products/94636210/
Разбрах, че трябва да е МДФ, който да се обработи и боядисва.
Най-голямата трудност, която срещам, е да се направи релефа.
Разбрах, че със CNC ще излезе доста скъпо, затова се опитвам да намеря някой с обикновени машини (без ЦПУ), но засега без успех.
Ако някой се сеща за варианти, моля да пишете.
EDI - майстор
Варианти има - първо можеш да минеш крайния профил на циркуляр, като вратата е права, после с оберфрезата вътрешните канали.Може и само с оберфрезата, но ще е доста играчка за крайния профил.И защо си се спрял на МДФ.Колко дебел МДФ си си избрал и какви панти ще слагаш, защото и там може да имаш проблеми.
budnikov - помощник
МДФ избрах, за да може да се боядиса, както е на картинката. Казаха ми, че трябва да има поне 14 мм за пантите, а понеже ще се махат поне 3 мм от плочата, 18-ката май не става. Мисля да ползвам 25мм МДФ.
Ако знаете кой в София може да го мине с оберфрезата и циркуляра - благодаря.
EDI - майстор
Имаш и друг вариант - основа от 18 мм натурален МДФ и отгоре да налепиш ленти от 4 или 6 мм натурален МДФ, така ще си спестиш рязането.
budnikov - помощник
Много благодаря за идеите! Обадих се на мебелджията и, ми каза, че можело да стане. Иначе за тънките парчета МДФ ми се струва играчка да се налепят (идват около 200 парчета) и при това да се залепят право.
Сега ще трябва да измисля и тези:
http://www.ikea.bg/DefaultM.aspx?page=p ... w&iID=3894
Благодаря!
marmoz - специалист
budnikov написа:
Обадих се на мебелджията и, ми каза, че можело да стане
Малеии ........ какво доживяхме,клиента да изяснява технологията и да я обяснява на мебелиста.Аз дето съм любител,спрямо доста колеги тук в форума мога да ти обясня начина,тоя твоя дърводелец да не е само някъв банкомат с табелка - "дърводелна" :-D

Стига със спама,втората врата един от вариянтите е цяла плоскост,изрязваш вътрешноста с фреза,намираш или си изработваш пера за стъклодаржачи /може предни и задни,може и с 1 фрезоване да оставиш заден зъб за лягане на пълнежа/ и летви за декоративните кемфери,сладаш стъклото и пеи животе.... :)

П.П.Големите фирми оразмеряват вътрешният отрез да отиде я за шкафчета,я за полици ........
SoWhat - специалист
Вижте моделите на modeks.eu.
Може да Ви свършат работа.
maroka - специалист
До болка позната история :)
Клиента обяснява на мебелиста технология на изработване.
Освен това е склонен да плати част от цената на материалите, ама пък не иска да плаща за труд :)

Все пак, да дадем още един напълно безплатен съвет, нали това е целта на темата - да е по-евтино, дори от материалите на изработка :)

Вземаш си 16 мм. МДФ, който ти представлява конструктивната част на вратата. Няма начин от склада да го вземеш без пари, което може би ще ти представлява проблем :)
Самият релеф го правиш от МДФ с дебелина 8-10 мм. С фрезоване тип радиус ще постигнеш визуалният ефект. После снаждаш на сглобка тип "вафли" и си готов. Накрая лепиш върху основата от 16 мм.

Забележка: фрезоването струва пари, ако си го "правиш сам" ти трябва фреза и фрезер, които пак струват пари :) Вариант е да "намигнеш" на продавача/чката в магазина и да ти дадат уред за около 300-500 лв. заради сините ти очи :)

Лепилото за "вафлите" пак струва пари. Върни се към "намигването" и може да се оправиш и без да харчиш :)

След това лепиш със стеги и лепило за дърво. То и на преса става...ама там искат пари :)
Я по-добре да седиш върху детайлите, докато "стегнат"... щото е без пари :)
Лака си има цена...ама пак ще "намигнеш"... да минеш без пари :)

Накрая караш за пръскане - пак искат пари.
Демек вземаш валяче и лак и мажеш...щото е без пари :)

Накрая имаш резултат: плачевен разбира се :)
Ама си ти е кеф, защото си го "направил (по-скоро усрал) сам" и ти е излязло без пари :)

И за финал (че стана дълго): приеми, че всеки в тази държава взема пари за труда и инвестициите си...навярно точно като теб в твоята работа :)
Отиди на CNC и промени съзнанието си, че в сфера, в която не си компетентен труда си има цена :)

Успех и ако имаш още въпроси поемам личен ангажимент да помагам...естествено без пари :)
budnikov - помощник
Благодаря на всички за отговорите! Утре започвам да действам и ще дам отчет за резултатите накрая.
maroka, идеята изобщо да не е излезе без пари. Просто не обичам да наострям моливите с ъглошлайфа (както правеше един познат майстор). Та искам да кажа, че ако може да получа един и същи ефект с по-евтина технология, няма смисъл да се хаби ресурса. Другото е ТКЗС.
А иначе по темата - планирам да поръчам разкроя и релефа от една развиваща се фирма - просто искам да помогна на момчето.
За боята ще използвам друга фирма, защото при първата нямат машини.
Иначе благодаря за обстойното описание! =D>
  • 1
  • 2

Тема "Кухненски вратички с релеф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: