Мечтата на всяка домакиня
No_Remorse - помощник
Здравейте,

Предстои ми довършване на проект за кухня, но има доста въпроси и неизвестни, които ме мъчат. Преди години поръчвах кухня и проучването ми тогава доведе до следния избор - ПДЧ+плот - Wodego, механизми - Grass, мивка - Teka.
Сега, обаче, декорите на Wodego хич не ми харесват. Плота ще бъде пак техен, вероятно и корпусите, но за лице какво друго бихте ми препоръчали? И въобще Wodego пазят ли качеството си от преди десетина годинки?
Механизмите - нямам оплаквания от вложените на Grass, но пак са продукция от преди доста време - знаете ли сега как е хавата с тях?
Мивка - метална или композитна? Коя марка?

Отделно имам питане относно най-голямата възможна дължина/ширина на чекмедже, както и оптималната такава? Абе всъщност, оптимални и максимални размери за чекмедже изобщо :)
Каква е максималната дължина, която може да има термоплот без шкафове отдолу и все пак да не провисне?
Фурната - високо вградена или под плот? Кое е по-практично?
Мивка под прозореца - имате ли информация за проблеми при такова разположение?

Вероятно ще имам още доста въпроси, но за сега ще се спра - да не прекалявам, уж ;)

Благодаря предварително за отговорите и отделеното време :)
SoWhat - специалист
- Чекмеджетата могат да бъдат с най-различна ширина. Но ако са повече от 50-60 см. е хубаво да се сложи твърдо дъно.
- термоплот 28мм. не повече от метър. 38-40 мм. - 1,3-1,6м. Разгледай на Getalit или AKRITAS.
- Качване на фурната е по-скоро да се печели място за шкаф, отколкото за удобство. Зависи от това, колко работен плот остава. Ако има 2 м. плот, няма да е гот да се качи фурна, плюс котлони или мивка - какво ще остане. Но по принцип, по-удобно за ползване на фурната да е на по-високо.
- Какъв е проблема мивка да е под прозорец - колкото по-светло, толкова по-добре.
- За лице/вратички/ на шкафовете виж сайта на MODEKS.EU.
- Механизми и панти BLUM.

Има и доста информация из темите в подфорума.
Успех.

METALLICA FOREVER!
shadowman - майстор
Wodego за мен са добра марка и сега. Хубавите механизми са blum, hetich, hefile, saliche, adar, gras... ако не държиш на марка пазари каквото си прецениш (избягвай турските и китайските, не че не стават ама нещата са много различни). Хубавите мивки са скъпи, гледаш teka, blanko, eurolux... хората които не искат да гледат варовик по мивката взимат различна от алпака мивка. Чекмеджетата са до килограм, за фасон поне от 60 до 90 см, плот съм виждал да провисва при шкаф 120 см. Ся доста хора искат фурната да е на високо за да не се навеждат да гледат и като вкарват и изкарват тавите. Мивка под прозореца е мечта на много домакини.
No_Remorse - помощник
Здравейте,

Проекта вече е готов. Коленопреклонно моля за коментари от всякакво естество по него - може/не може, би било по-добре, а защо не така....
Имам проблем и с избора на декорите. Стените на помещението са мноого бледо жълти. Тук проблемът е, че имам вече доста закупени аксесоари в яркооранжево. Изискванията ми към декорите са - без гланц, без тъмни цветове (или евентуално тук-там малко), без дървесни декори (откровено дървесните) и без монохромни декори. За плот, гръб и корпуси съм се ориентирала към Водего 8110, лицето...Ако ви хрумва нещо и в тази посока.. :)
Изображение Изображение
Изображение Изображение
Изображение Изображение
Изображение Изображение

Пояснявам номерираните неща, тъй като за там идеите ми са "леко" алтави :)
1 - малко чекмедженце с цел изравняване на нивото на фурната и микровелето, респ. плота под фурната и масата, която се вижда под микровелето.
2 - вратичка, която ще служи само за скриване на два от краката на масата, които замислям да стоят в шкафа, а при нужда, масата да се издърпва цялата. Идеята ми за масата е да е направена от материала на плотовете, като понеже подозирам, че ще стане много тежка (дължината, която предвиждам за нея е 1,30-1,40 м.), смятам краката, които по принцип ще са скрити в шкафа, да са с колела.
3 и 4 - чекмеджета
5 и 6 - нещо като щок-вратички, т.е. зад тях както и в "слепите" чупки (ляво и съответно дясно) да няма шкаф. Разбира се, ако се налага някаква конструкция за захващането им - да, но не нормален обособен шкаф с гръб, дъно, стени, рафтове..
7 - малко шкафче с цел укритие на въздуховода, като под него и под съседните на него горни шкафове има рафтчета
8 - миялна
9 - шкаф-мивка
10 и 11 - отново щок-врата. Това е бивше мокро помещение, което сега искам да затворя с врата така, че да изглежда като част от мебелта. Разделението на две вратички с видима "корпусна" част около тях е защото иначе става много... тежко визуално ако изглежда като една цяла врата

Извинявам се за дългия пост 8-[ Надявам се на забележки и коментари [-o<

SoWhat написа:

METALLICA FOREVER!
AND EVEN AFTER! :supz:
колев - специалист
Опита е бил да се усвои цялото налично място за шкафове. Ако питаш мен, започни първо начисто като организираш кухнята. Другите шкафове- после. Гледай повечето шкафове да са със стандартна ширина - 60см. Пробвай да поставиш фурната под котлоните. Вярно че е по-неудобно,но аспиратора ще може да дърпа парата от нея. До колкото виждам, горния ред шкафове почва на височина 2,10м което го прави трудно използваем.Такива широки врати от по 80-90см са непрактични и неудобни за кухня.
shadowman - майстор
При нормални (или стандартни) размери на кухнята тя достига около 2180-2220мм което значи 860-900мм долен ред, 600мм гръб и 720мм горен ред.
Мивка до стена не е добра идея, ако зависи от мен бих препоръчал да я сложите при прозореца, а котлона се намесва по средата (ако не е пробита дупката няма да е проблем). Фурната за вграждане е трябва да влезе в шкаф с размери 600/600/550-560 инак ще настърча и ще и гледаш ламарините, отделно от това няма как да стои здраво по начина по който си направил проекта + това конструкцията на шкафа е такава, че ако под фурната няма носеща страница ще провисне понеже си е тежичка. Не виждам причина поради която не искаш да си усвоиш ъглите макар и заглушен шкаф е по-добре от нищо най-малкото заради това, че плотовете ще трябва да легнат някъде и да захванат здраво (може с някакви ъглови планки ама пак няма да е достатъчно здраво). По проекта има още да се работи, според мен има върху какво да се мисли.
VLADO66 - майстор
Вратата на хладилника се бие с масата и столовете,а влизащия ще се блъска в масата.Мивката е добре да е под прозореца.Не е лошо да се помисли за намаляване на шкафовете кухнята е малка и ми седи претрупано.
No_Remorse - помощник
Много благодаря за направените до тук коментари :) Ще се опитам да изложа съображенията си за някои от нещата. Терзанията ми са по-скоро относно евентуални препятствия в конструктивно отношение.

VLADO66 - хладилника се ще отваря на другата страна, но не ми се играеше да променям мястото на дръжките в проекта. Масата - не успях да я наместя на друго място. По скоро ме тревожи дали е изпълнима така идеята - 1.30-1.40 от термоплот на крака и една част от нея да влиза в шкафа. Врата, която се вижда в проекта е врата към хол, а от стената на кухнята остана само малкото парченце при мокрото. Няма как шкафовете да са по-малко - имам много домакински неща, обичам да си имам "резервни" продукти, намира ми се и алкохолец не малко. Даже така няма да ми стигнат шкафовете :) Знам, че става доста "тежко", но все пак трябва да си събирам някъде боклуците...

shadowman - защо мивка до стената не е добра идея (не се заяждам или споря, опитвам да си изясня нещата :) ) Също така за фурната - идеята ми е да надстърча, но не да се виждат ламарините, а да си се "облече" с ПДЧ частта с надстърчането. Не разбрах също къде трябва да има страница за да е здраво - това под нея е шкаф с по-дълги чекмеджета и термоплот отгоре. Имаш предвид, че трябва и двете страни на печката да лягат върху странички ПДЧ - т.е. шкафа под нея да е също 60 см., ли? Извинявам се за може би идиотските въпроси, но не разбирам нищо от това - аз съм си правила проекта така, че да удовлетворява няколко критерия - цена, удобство при ползване, дадености на помещението и желание какво да има в него. Затова моля за коментари по техническата част - все пак и критерия здравина е важен :) За "глухите" места - не искам шкаф защото имам неща, които искам да държа там и не би било удобно ако е шкаф, но ако не може да стане по друг начин.... Иначе аз няма да си правя сама кухнята :))) де да можех... Ще се обърна към някоя фирма/мебелист, но искам да си направя проекта предварително. Искам да кажа - няма още нищо нарязано, пробито, монтирано..

колев - да, опита е да се усвои цялото пространство и пак ще ми дойде недостатъчно - женска лакомия :yawinkle:, има само една вратичка над холната врата, която е с такива големи размери, но това шкафче може би ще го елиминирам въобще. Другата голяма врата е на мокрото. Защо трябва шкафовете да са по 60 см.? (отново не споря - просто питам) Фурната - когато започнах да се чудя за разпределението, започнах да разпитвам "за и против" висока фурна и конкретно това място за нея. Няколко женоря около мен, ползващи подобен вариант, казаха, че не е проблем, тъй като парата се издухвала напред и дори да е под аспиратор, той пак не дърпа дефакто тази пара (досегашната ми печка е съвсем различна и върху фурните за вграждане нямам никакъв поглед лично аз, та просто повярвах на това твърдение). Ще има ли някакъв проблем ако е като в проекта, какъв?

Благодаря ви още веднъж и се надявам с ваша помощ да изчистя коструктивните проблеми и въобще проблемите в проекта.
VLADO66 - майстор
Долните шкафове е много удобно да са с изтеглящи механизми,също така ъгловите шкафове събират маса неща без да заемат място,давам ти линк да поразгледаш различни видове механизми http://www.kentimpex.bg/catalog/cat.96
kozl - майстор
Влизаш през вратата и от къде се пали лампата? Вероятно ключа ще трябва да е в шкафа. Може би над мивката ще е необходима лампа.
Няма неизпълними неща, но с двата мои куненски проекта се наложи сам да си правя някои части. Много кухни се правят с модули, които са кратни на 5 см. Малко мебелисти откликнаха на идеите ми. Те налагат това, което са правили. Всяка изненада може да ги натовари финансово и логично я отказват. И все пак.....
Прикачен файл:
Resize of Kitchen_pp37.jpg

Тема "Въпроси и проект за кухничка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: