Мечтата на всяка домакиня
brum - майстор
Та изпроектирах си сам една кухня, нарязаха плоскостите, дойде ред на събирането. И почнаха да излизат въпросите :) .

1) От левият край кухнята трябва да се отдели на 35мм до 40мм от стената. И се чудя кои са удачните начини за тази работа. Това което ми минава през главата е да сложа топлоизолация в тази ниша (стената е външна, останалата част от стената има вътрешна топлоизолация, но тази няма). Обаче топлоизолацията е малко "мека" и се чудя дали гръбчето което ще е между плота и горните шкафове ще седи стабилно на нея.

Или да подложа някаква плоскост хваната към горният и долният шкаф за да държи по-здраво гръбчето?

И как да скрия тоя отвор от 40мм дето ще остане между кухнята и стената. Плоскостите съм ги поръчвал от Салекс и няма как отрежат от същият материал една лента 40мм, защото предполагам ще трябва да купя цяла плоскост. Та търся някакви други варианти :) .

2) С какво да хвана горните шкавофе за тухлената стена? Стената е само тухла, няма бетон никъде по нея. Но пък е доволно дебела :) . Колко планки да сложа? 3, може би 4 или повече?

И в кои точки. Външният размер на горният шкаф са 160см х 60см х 32см. Разделен е само вертикално по средата. И заради тая работа всичко ще тежи на долната му стена. Чудя се дали ако монтирам тия стандартните Г образните планки в горният край. Но се притеснявам дали тежеста няма да дойде много и да изкърти нещо от долу. Факт е, че и гръбчето ще подпира малко или много от долу. Обаче не ми се ще да го дупча него за да монтирам държачите под шкафа.

3) За монтажа на мивката. С какви елементи се връзва към канала :) ? Канала е нещо около 50мм вътрешно, пластмасова тръба. Потънал 15-20мм навътре в стената. И не знам как е удачно да направя връзката там.

4) Как се хваща гръбчето между плота и горните шкафове към стената?
Gadnyara - специалист
Само защото сме в "Направи сам" (и аз съм любител по темата), ще си позволя да да дам мнение.

Използвайте за гръб м/у долните и горните шкафове плоскост като работния плота - дебелината ще Ви позволи да скриете онези проблемни 35-40мм, а ако се постараете, горните шкафове ще стъпят чрез него на долния ред и тогава монтажът към стената няма да е много важен...
brum - майстор
Малко не ме радва тази идея, щото всичко е поръчано вече. Гърба е 8мм, специален бил за тези цели. Цената на гърба ако се направи от плота ще е леко неприятна... Пък и това е само едната страна, дясната. В ляво граничи с въздух, а задният край е равен (гипсокартон със някаква мазилка).

Проблема с изместването от дясната стена идва от това, че на стената има дървена ламперия която почва на 90см от стената. Обаче се подава 3-4 см над стената. И ако залепя кухнята в ъгъла няма как да отварям най-десните вратички.

Между другото като споменах ламперията - що ли не си резна една лентичка от нея да скрия дупката :) .
SoWhat - специалист
2. Когато планирахте, рязахте и сглобявахте как бяхте решили да "закачате" шкафовете!
В случая, с тази ширина на шкафа, поне на 4 места с Г-планки. макар, че за кухненски шкафове никога не ги ползвам, а слагам шина. С дюбели за тухла - фи 6-8 на 7-8 см.
3. Отходната тръба има ли си край или е рязана?
И в двата случая с мека връзка и гумен маншон, с фи на отвора според меката връзка.
4. Стенния панел /гръб/ го лепя с лепило "Moment fix" на Хенкел. Един флакон за 2-2,5м.

Успех.
brum - майстор
Като рисувах не се бях замисли над въпроса как ще закача шкафовете :) . Я разкажи малко повече за тази шина.

Тръбата на канала е с край. Сещам се за кой гумен маншон става дума, но се чудех дали не е нужно едно Г образно коляно, за да е вертикално надолу входа към канала.

Май трябваше да направя няколко снимки като бях там уикенда, че щеше да е много по-лесно да си го представи човек...

И още един проблем има - светлият отвор за мивката е широк 40см. Обаче много трудно намирам нещо което да има от отцедник, да влиза в светъл отвор 40см, да има извод за батерията и да е с дължина <78см (горе-долу толкова е максимума). За сефте правя кухня и остъзнавам колко неща не съм съобразил със закъснение :) . Единственото дето може да пасне за момента е това на картинката по-долу.

Прикачен файл

2_310.JPG
2_310.JPG (35.22 KиБ) Видяна 3861 пъти
SoWhat - специалист
1. Шината се продава на 2,4м. Захваща се с дюбели за стената, с дължина, колкото са шкафовете. Но за нея се купуват допълнителни носачи, които се прикрепят към страниците на шкафа от вътрешна страна. Във всеки магазин за обков ги има. Може да ги разгледате и в нета. Ще Ви стане ясно. Продават се и отделни парчета по около 15 см. за закачане на носачите, защото те са ляв и десен.
2. С мека връзка може да си "го" насочвате накъдето искате.
3. Щом толкова е максимума на отвора за мивка и не може да се изреже повече, какво има за мислене. Слагате това, което става и стискате зъби.

Успех.
brum - майстор
Мивката ще влезне. Точно 40мм светъл отвор е необходим - ходих и разгледах една. Даже я поръчах - Teka Universo 79 1C 1E. Та там минах на милиметър - нямах никаква идея, че 45см светъл отвор е нещо като стандарт.

А за тия шини - може ли линк, че нещо не мога да намеря такова нещо като ровя в google...
ZEDYCUS - майстор
http://www.rosi.bg/okachvach-sksh-samet-3929.html Окачвача и шината http://www.rosi.bg/shina-za-okachvach-551.html

Но за тях ти трябва друга конструкция на крайните шкафове, за да скрият фугата която се получава между шкафа и стената. Във форума някъде имаше снимки на такива правени от Шадоумен.
brum - майстор
Лошо, значи остава стандартният вариант с Г образните профили за окачане към стената...
shadowman - майстор
Я да питам и аз тази разлика от 3-4 см заради крив ъгъл ли е на стаята ли е?

Тема "Няколко въпроса за направата на кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: