Мечтата на всяка домакиня
marqn - помощник
Здравейте,
предстои да ми монтират хладилник и фурна за вграждане. Хладилникът е 180 см с долна фризерна част, а фурната е за монтаж стандартно под плот. Не се бях замислял досега , но от мебелната фирма са ми изписали две решетки за монтаж на цокъла под двата уреда за вентилация. За всички модели хладилници и фурни ли се изисква това? Защото май мебелистите си ги изписват без да се интересуват от модела на уреда. В схемите и ръководствата на уредите не видях нищо да се споменава за това или то си е ясно за всички уреди и не е необходимо да се споменава. В интерес на истината на сайта на Либхер , какъвто е хладилника ми, има съвети за монтиране на хладилници за вграждане и се споменава за монтиране на решетка при цокъла, но защо го няма в ръководствата...странно. Хладилник за вграждане по-рядко съм виждал , но при приятели като съм ходил на гости на никого не съм видял да има сложена решетка на цокъла под фурната. Нещо малко тъмна Индия ми се вижда този казус като гледам дискусиите по темата, които откривам в нета. Някой има ли идея как стоят нещата?
gkamenov - специалист
Уредите (фурна, хладилник, микровълнова) като са вградени трябва някак и да се охлаждат, т.е. от някъде да взимат по-хладен въздух (от по-ниско в помещението). В случая, решетката долу е точно за това. Ако шкафовете са направени по някакъв по-специален начин, може и без решетки, но в повечето случай решетките няма да навредят. Шкафа над хладилника не трябва да е плътно до стената, за да се отвежда топлия въздух нагоре, а над вратата на фурната има процепи от където се отвежда топлия въздух от фурната. Тя от някъде трябва да се смуче по-хладен въздух.
marqn - помощник
Да, няма да навреди решетка, дори и да няма нужда, но ми е странно защо в инструкциите и схемите за монтаж не се споменава за това като изискване. Примерно за моята фурна има много подробна схема и упътване със схеми за монтажа , но за решетка-нищо. Но след като се оставя на дъното на кутията за фурната отвор в края до стената значи отдолу също трябва да има отвор , демек решетка в цокъла. Сега се замислих, понеже имам и микровълнова за вграждане в горен шкаф дали трябва да има решетка отдолу...ново двайсе, над което да мисля:)
gkamenov - специалист
Според мен за микровълновата не ти трябва решетка, зависи от модела. Повече от микровълновите са по-малки от нишата в която се вграждат и имат декоративен панел отпред, например 60х45 см, който покрива нишата. В него има някакви процепи и от там става охлаждането. А за фурната, на тази картинка например е показан отвора на дъното на шкафа. Въздух се взима от пространството около крачетата на шкафовете.

Изображение
marqn - помощник
благодаря за отговора отново. и в този случай, тази фурна има ли нужда от решетка на цокъла? ето това е схемата на моята фурна, според теб трябва ли решетка? http://www.whirlpool.bg/productimg/pr_oven84-2.jpg
въобще достатъчен ли е въздуха около крачетата или е необходимо решетка , за да влиза още въздух. много е объркващо, а не ми се иска да си загрозя новата кухня с решетка, която може да не е необходима. Ако е нужна , то е ясно, ама...
maroka - специалист
На твоята фурна конкретно е дадено зарязване на самото дъно на шкафа отзад, а именно 500х30 мм.
Нужда от решетка нямаш :) Щом и не ти харесва визуално - то няма какво да се чудиш :)

Принципно повечето проектанти изписват тези решетки винаги, за да са налични по време на монтажа. Понякога клиентите вдигат скандали за тях, независимо дали са необходими, или не. И за да не ходи някой от монтажниците до магазина, което губи доста време им ги изписват да са налични.

Както е видно и от схемата ти - свежият въздух се взима от задната част на електроуреда. Зад самият ред шкафове има достатъчно място за това.
Някои модели фурни имат изискване за широк отвор отдолу под самата фурна - тогава решетката е уместна.
Конкретно в твоят случай - не! По-скоро не е необходима.

Без да съм виждал схемата на хладилника ти - предполагам, че пода на шкафа е по-плитък с около 2 см. Решетка също няма да бъде необходима.
marqn - помощник
Тъкмо щях да напиша , че звънях във Уърлпул и ми казаха, че няма нужда от решетка:) Благодаря ти отново:) А иначе хладилника ми е Либхер , това му е схемата http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/112827. ... -36775_448
Според теб за него трябва ли? Показано е , че отдолу би трябвало да влиза свежия въздух, но дали има нужда от решетка...
maroka - специалист
Не, не е необходима. Отново е дадено зарязване в задната част, което показва къде ти трябва обем за свеж въздух.
Нещо повече - шкафа ти ще е с дълбочина поне 560 мм, освен ако не си коментирал друго с проектанта (например 580 мм).
Това означава, че съвсем спокойно може да няма и зарязване, защото ще имаш отвор за навлизане на свеж въздух.
При повечето схеми, производителите дават предписания в случай на напълно затворен обем. В практиката обаче винаги остава повече място.

Така че няма от какво да се притесняваш. Всичко ще е ОК и без решетки.
gkamenov - специалист
На чертежа на хладилника е дадено 200 квадратни сантиметра отвор отпред (за решетка). Отзад шкафа винаги е по-плитък (или изрязан). Зависи колко е затворен обема около хладилника. Ако отдолу има достатъчно място (т.е. до него има доста други шкафове) сигурно може и без решетка. Още повече, ако решетките те дразнят, не ги слагай в началото. Ако прецениш в последствие, че има нужда, винаги може да махнеш цокъла (той сигурно ще е на щипки), да си изрежеш две дупки със зегето и да си сложиш решетка. Тъкмо ще е "направи сам" :) и не е сложно.
maroka - специалист
На чертежа на хладилника е дадено 200 квадратни сантиметра отвор отпред (за решетка)
Бе тази решетка от 2 кв.м. ще да е някаква екзотична :-D То цялото лице на хладилника е по-малко :)

Иначе въпреки малката и размазана схема, изискването за 200 кв.мм е по-скоро към самите отвори в горна и долна част на шкафа.
Поради тази причина е приложено към отворите с размер - 500х40 мм.
Макар наистина да са посочили сантиметри в самата схема, знам ли... :?

Има и вариант да са кубични сантиметри за гарантирана циркулация, но по правило трябва да бъде зададена и единица време.

Тема "Решетка за хладилник и фурна за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: