Мечтата на всяка домакиня
terziisky - специалист
Здравейте
Аспиратора ми има една клапа,която е на края на тръбата,която излиза от него. Тоест към стената в дупката. И пак връща миризми яко... много смърди.. какво да правя.Само една клапа е! Какво да правя? :vom: :vom: :vom: :vom: :vom: :vom:
iliya_i - майстор
Понеже от вайкане не ти е останало време да се сетиш да дадеш диаметъра на въздуховода, стрелям на слуки - за втора клапа:
http://moby-bg.com/product/688/klapa-za ... ia-ko.html
Виж нещо подобно - тук няма изрези за стави и пружинки. Състои се от едно тънко фолио, което приляга плътно към пластмасата при обратен поток. Търси нещо подобно, подходящо за твоя диаметър. Има 100 мм, 125 мм и 150 мм. Лятото ги продаваха в Бриколаж.
Последна промяна от iliya_i на нед яну 17, 2016 8:56 pm, променено общо 2 пъти.
terziisky - специалист
Значи тръбата в стената е 17см и съм с някакъв преходник 150 към 80....едни 2см... ми се губят.. и са заместени с някаква гума... която... прилепва ушш плътно... какво да правя? :?: [-o< :? :shock:
Самата клапа не си държи понеже миризмата си излиза направо от аспиратора....
iliya_i - майстор
Проблема е, че повечето клапи не са плътни (имат изрези). Виж тази която ти дадох по-горе.Сложи ф150 мм. като втора клапа.
terziisky - специалист
Къде да я сложа тая клапа? Една след друга или..? :?
iliya_i - майстор
terziisky написа:
Къде да я сложа тая клапа? Една след друга или..? :?
На място, където няма да пречи на другата - може и в другия край на тръбата - където влиза в стената или някъде на въздуховода (ако ползваш гъвкава тръба може да стегнеш някъде по нея със скоба клапата, без да я прекъсваш) - между двете клапи да има разстояние, така че да могат да се отварят. Може и веднага след аспиратора, където тръбата излиза. Всичко е според конкретната ситуация - твоят аспиратор, тръба, комин. Не си ни го показал за да видим точната ситуация - къде е най удачно? - прецени го сам.
terziisky - специалист
Здравейте, извинявам се,че чак сега отговарям.
Сложиш още една клапа пред другата. Няколко дена минаха,не мирише. Обаче първата клапа не се отваря на 100процента ,което за сега не е проблем аспиратора си смуче. :) Благодаря на всички :)
Здравейте! Проблемът ми е сходен, за това няма да отварям нова тема. Закупихме апартамент на втори етаж ( в блок на 4 ет) , тухла. Имаме проблем с миризмите в банята и кухнята от отдушниците. Банята и кухнята са с една обща стена. Когато готви съседката от 1-я етаж, всичко идва вкъщи. Не е като да намирисва леко, а сякаш аз готвя :vom: В банята положението е същото, същата миризма. Купихме абсорбатор, сложихме 2 клапи, няма промяна - същата воня на запържен лук :( . Снощи отидохме до тях, като отвори вратата и щях да падна, как седят вътре не знам ама съседката казва, че от както са се нанесли, имат проблем с абсорбатора , не дърпал добре, но нея това не я притеснява :rolleyes: На 3-я етаж , кухнята не се ползва- готвят на терасата , а собственика на 4-я ет. твърди, че е в отделна тръба. На покрива на блока има 3 тръби, 1та от които двойна. Разглабяме вентилатора в банята и с фенер от нас, горе на покрива, погледнато вътре, се вижда перфектно, следователно запушване няма. В кухнята обаче, най-вероятно са на сифонен принцип, защото надолу няма дупка. Палим хартии там и чакаме горе да видим какво се случва :lol: , горят си много добре даже, но пушека излиза от 2 тръби. Отидох в общината да взема проекта на блока, но незнайно защо нямат проекта за отдушниците. Извинявам се за лаишките обяснения. Някакви идеи какво може да се случва или какъв е пътя за решаване на проблема ?
nikolovvd - майстор
И у нас бе същото, с тази разлика, че съм на 5-ти етаж и можеш да познаеш кой какво готви под теб.
Зимата не издържах и разглобих целия въздуховод от входа в стената до изхода на аспиратора.
Коригирах глупостите, които са правили монтажниците на кукнята и монтирах втора клапа, която е метална (аспиратора си има собствена) и я монтирах хоризонтално, т.е. успоредна на клапата на абсорбатора. Намазах с пръста малко олио, за да може да прилепва плътно клапата към основата и за сега миризмата намаля чувствително. Има само леки наченки на запържен лук или чесън, но почти не се усеща. Въпреки това съм планувал ново разглобяване и монтиране на правоъгълен въздуховод (сега е с Ф110 PVC тръба и гофре от алуминий), с още 2 клапи - кръгла на стената, правоъгълна на въздуховода (може и две да сложа) и сегашните 2.
kozl - майстор
Съдейки по описа имате 2 коминни тела. Едното единично за баните и едно комбинирано за кухните.
Имате ли вентилатор в банята. Ако да ще се наложи да го подмените с такъв, който може да се комбинира с обратна клапа (ОК). Най-добрите обратни клапи са тези с мека мембрана, която служи и като пружина.
Вентилаторите САТА се продват комплект с такава клапа (не всички модели). Има вентилатори със автоматичен затвор, но лично аз не ги препоръчвам за бани, защото без подадено ел.захранване към тях те са затворени и спират конвекционалната вентилация.
Комбинираното тяло завършва на изхода (покрива) с два отвора - голям и малък. Големия е общия, а малкия е от етаж до етаж и от даден етаж почва и се включва в голямото на горния етаж. На последния етаж малкия отвор не се включва в голямия отвор и извърля директно през малкия в атмосферата.
Когато заработи абсорбатор, той създава налягане в целия щранг и въздуха върви във всички посоки. Т.е. и към покрива и към другите апартаменти. Само уплътнен въздуховод и добре затваряща ОК могат да спрат миризмите да не нахлуват в апартамента.
Когато пуснете абсорбатора и не сте отворили балконската врата - създавате подналягане в апартамента и ако на банята няма ОК - от там смуче и пълните с миризмата от долния апартамент, където според Ваше писано всичко е вмирисано :wink:
Ако инсталирате вентилатор в банята и го пуснете и едновременно с това пуснете и абсорбатора и отворите балконска врата миризмите трябва да изчезнат. Освен ако от балкона не пристигат същите миризми, ако по това време готви горния съсед :shock:
Трябва да се направи проверка и за пропуски в коминните тела. Недобре измазани, грешно направени отвори в телата и др. Примерно в един апартамент контакта се случил в-у коминното тяло и електричара го пробил. После от контакта влиза дим в стаята и стана лисичарник.
Още една идея. При затворени балконски врати и прозорци, може да се инсталира вентилатор, който да смуче от вън и да вкарва въздух в апартамента. Така ще се създаде повишено налягане в апартамента и това ще предпазва от миризми постъпващи през вентилациите. Но какво ще стане когато комшията на балкона пече риба на скара :shock:
А :roll: сетих се за тва.
Изображение
Мноо го рекламират ма като не съм пробвал :?

Тема "Кухненски аспиратор - проблем с клапата връща миризми от съседите." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: