Мечтата на всяка домакиня
Здравейте!

На няколко места из форума се натъквам на темата за свързване на аспиратори в комин и въобще вентилиране на помещения. Останах с впечатление, че доста хора не познават принципа на действие на комините и отдушниците.

Прилагам една схема на комин и отдушник, на която е показан един общ случай на изграждане на комин и отдушник.

Предназначението на комина е осигури отвеждането на пушек от печки с твърдо гориво или нафта. Както се вижда общият комин минава през всички етажи и обслужва всички апартаменти, като всеки етаж се свързва към него не директно, а на по-високо ниво над самия етаж. Изключение прави само последния етаж, при който пушека се отвежда директно към комина на покрива. Пушекът е загрят въздух, който е по-лек от студения въздух и създава тяга нагоре. Движейки се нагоре по общия комин пушекът осигурява добра тяга за всеки от етажите (закон на Бернули). За всеки етаж за разстоянието от розетката на етажа до мястото, където пушека се влива в общия комин, се създава тяга, която е достатъчна да не позволява обратно връщане на пушека, който се движи по общия комин, към по-долу разположения етаж.

Няма проблем да се свърже аспиратор към комина на етажа. Не е редно да се включва аспиратор директно към общия комин. Недопустимо е да се свързва аспиратор към отдушника за баните (тоалетните).

Предназначението на отдушниците за баните (тоалетните) е да се осигури естествена вентилация на помещения, например за отвеждане на парата от банята. Естествената вентилация е с малък дебит. Отдушниците на баните и тоалетните обикновено са с по-малко сечение отколкото на комина.

В отдушника за баните (тоалетните) може да се монтира вентилатор за подобряване на естествената вентилация. В банята това ще доведе до по-бързо отвеждане на парата. Дебитът на такъв вентилатор не трябва да е много голям.

Когато се включи мощен аспиратор в отдушника на баните (тоалетните) дебитът на нагнетявания въздух е голям и естествената тяга на отдушника не може да насочи потока само нагоре и част от потока тръгва надолу по отдушника. Повишеното налягане в отдушника довежда до това, че потока излиза през вентилационните отвори както на горните, така и на долните етажи и съответно миризмите от готвене навлизат в баните (тоалетните) на съседите.

В някои от панелните блокове, при които се е предполагало отопление само с парно, няма комини, а само отдушници. В тези случаи аспираторите не бива да се включват към отдушниците, а би трябвало да се извеждат направо навън през стената.

Надявам се тези пояснения да са полезни комуто е необходимо.

Прикачен файл

Chimney.jpg
Схема на комин и отдушник
Chimney.jpg (51 KиБ) Видяна 46854 пъти
ето защо, като влезна в банята винаги разбирам какво готви съседката отгоре :lol:
shadowman - майстор
ofkud написа:
ето защо, като влезна в банята винаги разбирам какво готви съседката отгоре :lol:
По добре да ухае на чорба, а на г... сещаш се (има и рима).
velsi - Почетен майстор
mitkobg, поздравления за този материал! =D>
Здравейте,
При мен в кухнята има и комин и отдушник. Тънкия момент е, че отдушника предполагам е предвиден точно за аспираторите в кухнята, тъй като по тази вертикала няма никъде бани и тоалетни (те са в другия край и си имат отделен отдушник). При този вариант кое от двете е за предпочитане ? Аспиратора ми ще е доста мощен (около 800m3/h) и се чудя къде да го свържа.
gss - специалист
Нека и аз да се изтаковам по темата.
Според мен проблемът е в простите и бездарни архитекти и техници, които пестят от сечението на въздуховодите. Да не говорим за тъпите строители, които не използват каквото трябва за строителство.
dito - специалист
gss написа:
Нека и аз да се изтаковам по темата.
Според мен проблемът е в простите и бездарни архитекти и техници, които пестят от сечението на въздуховодите. Да не говорим за тъпите строители, които не използват каквото трябва за строителство.
Така е, но нека си го признаем - най-виновни са политиците. И централните защитници. И чак тогава са архитектите, които не проектират ОВ инсталациите и техниците, които пък нямат нищо общо с проектирането.

Страхотна тема, която не заслужава коментари като нашите :) Моля модераторът да изтрие и моето мнение, след това на колегата.
MaistorqgA - специалист
а защо като пусна аспиратора печката започва да пуши?
shadowman - майстор
Аспиратора засмуква. Другия път като го пуснете и започне да пуши печката отвори вратата на стаята.
solo5 - майстор
shadowman написа:
Аспиратора засмуква. Другия път като го пуснете и започне да пуши печката отвори вратата на стаята.
това означава ли че газов котлон ще харчи повече газ заради засмукването от аспиратора?

Тема "Комини и отдушници. Свързване на аспиратори" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: