Мечтата на всяка домакиня
Arhangel - напреднал
Изгоря ми компресора на хладилник Минск 16, купен през далечната вече 86-та година на миналия век. Досега не са му правени никакви ремонти, и си работеше що годе добре. Подозирам обаче, че уплътненията не са в много добро състояние. Намерих майстор, който констатира повредата, като спомена, че за годините си хладилникът е много запазен. Компресорът обаче е сдал багажа, и трябва да се смени, а цялото това начинание ще ми струва около 160 лева. Човекът ми предлага да го сменим е някакъв компресор на LG, като дава 1 година гаранция за въпросната марка. Как мислите, тази марка достатъчно надеждна ли е, или да се търсят някакви по-елитни мотори от рода на Danfoss и Еmbraco? Притеснява ме и това, че може впоследствие да се появят и други проблеми, и сметката да набъбне драстично. Като например гореспоменатите уплътнения и може би зареждане с фреон, защото все пак машината е на близо 40 години. Другият вариант е да си купя нов хладилник, но някак си не ми се иска, особено след като знам за влошеното качество на ел. уредите напоследък.
Някой ако знае за качествен хладилник с параметрите 140/55-60/ 60, съответно за Височина/ Ширина и Дълбочина, който да е с камера и цена не повече от 500-600 лева, нека сподели! Важно е също така да отбележа, че помещението, в което се намира хладилникът, се отоплява сравнително рядко през зимата, а температурите понякога спадат под 10 градуса. Възможно ли е новите компресори да не работят ефективно при ниски температури, и да се изключват?
Antonii - майстор
По отношение за избора на нов хладилник, от личен опит това е по-добрия вариант.
Ние имаме един Минск от 1973 година и си работи без проблеми, но навърта по около 15лв ел. енергия на месец.
От няколко месеца в един апартамент имам един Bosch на A++ с два пъти по-голям полезен обем и разхода му е около 5лв на месец.
Така, че сам може да си направите сметките.
За дадения бюджет с който разполагате може да се вземе сравнително сносен нов хладилник.
plamen6703 - майстор
Да се дават 160 лв. за ремонт на хладилник, който в работещо състояние струва около 50 лв. ако се намери кой да ги даде, на мен ми се струва налудничаво!
Какъвто и нов хладилник да избереш, все ще е по-добър от старият кютюк! Много хубав, доказал се във времето, но морално и технически остарял убиец на сметки за ток, и както се казва му е минало времето!
За посочените пари си избери хладилник, които те устройва като габарит и обем и гледай да е с най-продължителната гаранция! :partyman:
8180 - майстор
Наскоро решавах същия проблем - Минск 74г.
Познат техник ми каза, че реставрацията е проблемна - старите не държали на новия фреон.
Посъветва ме да взема независимо от марката - 5год. гаранция.
Намерих такъв, но с фризерна част тук - http://technoplus.bg/?post_type=product - 380лв. с доставката.
Огледай си местото и размерите - новият е с доста по-малък обем не само заради фризера. А+ се води HANSA - Полски, както и "новите" отстъпи от триете страни.
П.П. Във стария неопакованите продукти съхнеха, а в този – (със саморазмразяване) ми стоят влажни - може да се литкам, но е възможно камерните да имат такова действие.
Arhangel - напреднал
Извинете за грешката, годината е 82-ра! :-D Малко го подмладих.
ben84 - специалист
чет авг 23, 2018 5:36 pmArhangel написа:
Другият вариант е да си купя нов хладилник, но някак си не ми се иска, особено след като знам за влошеното качество на ел. уредите напоследък.
Ами то основното, което работи в един хладилник е компресора.
Тъй че ако смениш компресора, ще имаш нов хладилник със стари уплътнения и изолация. :partyman:
vlax - майстор
чет авг 23, 2018 8:18 pmben84 написа:
Ами то основното, което работи в един хладилник е компресора.
Тъй че ако смениш компресора, ще имаш нов хладилник със стари уплътнения и изолация. :partyman:
Те уплътненията за толкова години са станали на камък,да взима нов с повече гаранция. :partyman:
preslav - майстор
Аз не бих си вкарал таралеж в гащите с ремонт на този сандък. След смяната на компресора може да се окаже, че изпарителят е пробит, като се сменят и уплътненията почти докарахме до цената на нов хладилник.
Колкото до питането ти дали новите хладилници работят при ниски температури - работят си и не им дреме на капелите. Единствения проблем с ниските температури е при еднокомпресорните хладилници с минусова камера - ако околната температура е като тази в плюсовата камера, терморегулаторът не включва и минусовата камера се размразява, но това не е проблем на компресори и фреони.
nikolson - майстор
През 1982 хладилникът е работил на фреон 12. Един хладилник не е само компресор.
Duke_BG - специалист
горение 5 годнини гаранция 360 лв

не си заслужава ремонта - едни нови уплътнения ще ти стъпят още 100 лв. и за какво ??
новите обаче в повечето случаи не подлежат на ремонти - всичко е залято затова задъжително поне 5 год гаранция

Тема "Нов хладилник или да поправям стария, но вече доказал се?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: