Мечтата на всяка домакиня
Вкарах се в приключението да направя една кухня за вкъщи сам. Всичко до тук мина може да се каже гладко, но дойде момент за окачване на горния ред шкафове и тук нещо смелостта ми се изпари. Стената на която се закачат е панел с турбозол отгоре 10-20мм. Оказа се, че по тази стена минават кабелите за съседната стая и по самата стена има налични 3 разклонителни кутии на различни нива и кабели отделно за абсурбатор, съдомиялна, контакт, осветление ...мрежа от кабели. Поради тази причика пробиване на стената в горния край е мисия нявъзможна. Търся кабелите с един уред и логика спрямо разклонителните кутии. Вземах някакви планки за монтаж, който се захващат с две рапидки към страниците и после в стената. Притеснява ме, че заради кабелите монтирам планките прекалено ниско спрямо шкафовете, а също и самото закрепване на планките към шкафа - 2 винта за дърво 4х20. Особенно единия шкаф идва точно върху кабели по цялото си продължение надолу - на едната снимка се виждат само отворите в стената, само там мога да пробивам. Свързвам шкафовете и един към друг. Моля за някакво мнение спред вас достатъчно ли е това окачване и да продължавам ли в този дух без притеснения, че трябва да я завършвам днес и утре кухнята. В стената залагам на дюбели fisher duo 8x65 с винтове 5х80 и 6х80.
Прикачен файл:
IMG_20181104_184157.jpg
Прикачен файл:
IMG_20181106_070751.jpg
Прикачен файл:
IMG_20181106_070756.jpg
Antonii - майстор
Аз лично високите шкафове ги хващам поне на 4 точки както са и в случая, но предварително им монтирам на гърба пречки с ширина 10-15см, които от своя страна са хванати към страниците чрез дибли и евровинтове или минифискове. Иначе ползвам подобни планки и дюбели на fisher, но 10мм с винтове 6мм, че 8мм винтове понякога превъртат в отвора заедно с дюбела.
Друг начин на монтаж при който не е много от значение къде ще са отворите за диблите в стената е чрез окачваща шина.
Самата шина се монтира на стената и на нея се редат шкафовете.
Но понеже лично не съм ползвал нека някой монтирал такава да каже какви са особеностите при монтажа.
Гледах с шина, но шкафовете не са направени за такъв монтаж, гърба им влиза навътре като са с шина. Тези шкафове са широки 370мм с вратичките. Значи като монтаж на планките правилно съм ги сложил. Довечера ще разкъртя по-смелко в горния край да оцеля между кабелите :)
  miliad - майстор
Не, не сa добре плaнките. Основните плaнки трябвa дa сa високо горе в ъгълa, a тези дa ти остaнaт спомaгaтелни. Плътно под тaвaнa рядко пускaт кaбели. Aко толковa те е стрaх, рaзкърти две три тясни ивици по височинa дa видиш къде сa хоризонтaлните линии и по възможност монтирaй окaчвaчите мaксимaлно високо. Двa съседни шкaфa може дa си позволиш дa ги хвaнеш сaмо в три точки горе, aко единия окaчвaч попaдa върху вертикaлен кaбел.
С шинaтa е песен рaботaтa, но aко ти попaдне върху хоризонтaлнaтa линия кaбели стaвa ужaсТ.
joroantonov - специалист
Остави си ги така - най вдясно удари един дюбел през страницата и за да си сигурен че няма да мръдне нищо и в някой от левите шкафове дюбел в тавана някъде отзад да не се вижда ако ти е дълга кухнята.

Тема "Моля малко помощ и мнение за окачване на кухненски шкафове" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: