Мечтата на всяка домакиня
tpv88 - напреднал
Здравейте банда,

Наскоро се сдобихме със четиристаен апартамент в сграда ЕПК от 86 година. Сградата е на 22 етажа, а нашия апартамент е на 14-ти.
Предишния собственик е бил доста лош съсед и си е позволил да разруши цялата коминна/вентилационна инсталация в кухненския бокс. В резултат на това съседката от долу събира манджите на всички 13 етажа и е живяла в кошмар. Днес успях да отворя дупките, които според мен са за главния комин на моят под и таван. Мисля, че са такива защото виждам небето нагоре, а надолу стига до мазето. Въпросът ми е дали някой има опит и познание с това как трябва да се изгради наново комина в моята кухня. При съседите самата структура е доста масивна и предполагам, че всеки етаж има собствен отвор, който се включва към главния комин. Прикачам снимка и импровизиран чертеж. Това което в момента съм разкрил е със червено, а синята линия показва как изглежда комина при съседите.
Прикачен файл:
IMG-e5ff977d8d6461cf0643cbf11bff0cb8-V.jpg
Прикачен файл:
IMG_20201116_161342.jpg
Прикачен файл:
kitchen vent.png
kitchen vent.png (11.62 KиБ) Видяна 2243 пъти
Моля за помощ с инфомация и съвети. За мен е важно да съм коректен и не исках да продължава това страдание за съседите надолу.
Иска ми се да постигна функционалност с минимален footprint от към изгубено място.

Благодаря предварително! :partyman:
fbr - майстор
пон дек 07, 2020 5:09 pmtpv88 написа:

Иска ми се да постигна функционалност с минимален footprint от към изгубено място.
Това става с неръждаеми тръби, изолирани с вата, и затворени в пожароустойчив гипскартон. но икономията няма да е кой знае каква, тъй като трябва да изработиш коминен сифон, който предотвратява обратното движение на газовете от общия към апартаментните розетки. Принципно, са строени с беттонни коминни тела, които са с два отвора, като няма средна преграда между двата отвора, под горната плоча. Така газовете от твоята розетка до тавана ти, се движат през по-малкия отвор, и под тавана се вливат в общия по-голям отвор.
tpv88 - напреднал
Благодаря за разяснението. Имайки в предвид, че това се ползва за абсорбация на кухненски изпарения дали е подходящо да изградя връзката от въздуховоди (правоъгълни примерно) и да създам изкуствен такъв коминен сифон?
iliya_i - майстор
пон дек 07, 2020 6:45 pmfbr написа:
пон дек 07, 2020 5:09 pmtpv88 написа:

Това става с неръждаеми тръби, изолирани с вата, и затворени в пожароустойчив гипскартон. но икономията няма да е кой знае каква, тъй като трябва да изработиш коминен сифон, който предотвратява обратното движение на газовете от общия към апартаментните розетки. Принципно, са строени с беттонни коминни тела, които са с два отвора, като няма средна преграда между двата отвора, под горната плоча. Така газовете от твоята розетка до тавана ти, се движат през по-малкия отвор, и под тавана се вливат в общия по-голям отвор.
Сифон има на комините. На отдушниците няма сифон и са изградени от единични тела. А връзката не е под плочата, а на 1.5-2 метра над плочата.
Последна промяна от iliya_i на пон дек 07, 2020 11:06 pm, променено общо 1 път.
tpv88 - напреднал
пон дек 07, 2020 10:51 pmiliya_i написа:
Сифон има на комините. На отдушниците няма сифон и са изградени от единични тела.
Aко това е така, немога да си обясна как и защо розетката, в която се включват абсорбаторите на съседите е в съседство а не на самия одушник, който аз изкопах.
chapara - майстор
В такъв филм си че чак не можеш да си представиш. Първо това са комини ,а не въздуховоди за което аз няма да си губя времето да обяснявам. Са мо ще кажа че ако някой от първите етажи си запали печка в тях........ГОРИТЕ. В буквалния смисъл, рано или скоро, та гледай пожара, ама няма как, да не го вкараш при себе си! Отворил си бутилката на Пандора. Стария собственик не случайно го е изолирал! Камери и експертни реешения от институции, с глоби за нарушители и възстановяване на цеия възел е решениет, а възела е Обща част на сградата. Ако искате да спите спомойно сантиметрите са ви последния проблем. Успех, дано не четете през ред😎
tpv88 - напреднал
пон дек 07, 2020 11:51 pmchapara написа:
В такъв филм си че чак не можеш да си представиш. Първо това са комини ,а не въздуховоди за което аз няма да си губя времето да обяснявам. Са мо ще кажа че ако някой от първите етажи си запали печка в тях........ГОРИТЕ. В буквалния смисъл, рано или скоро, та гледай пожара, ама няма как, да не го вкараш при себе си! Отворил си бутилката на Пандора. Стария собственик не случайно го е изолирал! Камери и експертни реешения от институции, с глоби за нарушители и възстановяване на цеия възел е решениет, а възела е Обща част на сградата. Ако искате да спите спомойно сантиметрите са ви последния проблем. Успех, дано не четете през ред😎
Благодаря за мнението, щеше да ми е полезно да обесните и малко повече за самите комини и как да ги възстановя. Видях от други Ваши мнения, че сте работил в Зоната в София, където е и този апартамент. За мен това, че предишния собственик е запушил 14 етажа на долу неможе да бъде оправдано по никакъв начин, макар и да е му е било по удобно. Ако е необходимо да се въвличат и институции така да бъде ...

Тема "Изграждане на разрушен комин/вентиалция в ЕПК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: