Мечтата на всяка домакиня
surfthesummer - специалист
Здравейте,
Направих едно килерче от Ytong 7.5см и искам да отделя две пространства в него и да го затворя с врати от ПДЧ/МДФ. Размерите на всяко са В=80, Ш=60см. Искам да монтирам панти като на кухненски шкаф, с две вартички всяка по 80х30см. Ползвал съм разни дюбели за Ytong и на пръв поглед хващат доста здраво, но се чудя дали ще издържат във времето при всекидневно отваряне/затваряне на вратичките. Ще се радвам, ако някой сподели личен опит. Още не съм го шпакловал и ако трябва мога да издълбая малко блокчетата и да монтирам - дюбелирайки и залепяйки - вътре 2 вертикални метални шини по 2мм, на които да хвана пантите. Или цели ПДЧ страници... :? Но ако ще държи здраво, предпочитам директно пантите на итонга :-D
Antonii - майстор
Незнам с какви панти ще са ви вратите.
Но ние сме монтирали към итонг такива врати с панти за кухненски шкафове и до сега не са мръднали.
Дюбелите са пластмасови и лепени с монтажен кит, възможно най-дългите за съответния винт с който ще се монтира основата на пантата.
За вашата височина на вратите пантите трябва да са поне три.
zz_stefanov - майстор
Имам закрепени една врата и една стенна печка чрез това. https://itt-shop.bg/fischer-gb-dubel-za-gazobeton-46694
Става здраво. Но ти искаш в тези 7,5 см близко до ръба да поставиш директно панти.
Притеснява ме дали постепенно няма да се напука.
surfthesummer - специалист
Благодаря за отговорите! Ще пробвам с дюбели и лепило, ако се прецака, ще мисля варианти...
naster - майстор
Аз мисля, че с някаква рамка/бленда от дърво/пдч, за която да се хванат вратичките е по-добре, отколкото директно панта в автоклавен бетон. Ако съм разбрал правилно.
ESPACE - майстор
Може да пробваш да завиеш директно винт с остър връх в итонг-а. Правил съм го, държи си много здраво.
Sandman - специалист
вт фев 09, 2021 9:56 amnaster написа:
Аз мисля, че с някаква рамка/бленда от дърво/пдч, за която да се хванат вратичките е по-добре, отколкото директно панта в автоклавен бетон. Ако съм разбрал правилно.
Точно това и аз съм намислил, понеже ми предстои и на мен подобно упражнение. Рамка отпред, рамка отзад и на тях ще се крепи рафт по средата. Определено би било по-здраво според мен имайки предвид, че ще има натоварване от честото отваряне на вратичките.
surfthesummer - специалист
Първоначално повечето дюбели държат много здраво в итонга - направих няколко опита от любопитство и на опън издържат поне до около 100 кг, но понеже материалът е ронлив, ме притеснява, че крепежите ще се разхлабят от постоянните вибрации. Иначе като се шпаклова с мрежа се надявам, че няма да се спука блокче от 7.5 см, ако пантите са на около 5см от ръба... :? Но да, по-добрият вариант ще е с допълнителни рамки.
miliad - майстор
Междуосовото разстояние на винтовете държащи пластината е 32мм. Като дупнеш с ф8 или ф10 за тоя вид дюбели и то не остана итонг по средата..
А разликата между това да мушнеш две самостоятелни рамки и да ги укрепваш или да напъхаш цяло завършено шкафче в дупката познай къде е?!
Не си въобразявай, че правиш икономия някаква.
ПДЧ то е 10-20лв/м2.
Помисли върху операциите необходими за изработката на две рамки и вратичка, и съответно корпус на шкаф и вратичка.
На времето ти си сложи цена.
naster - майстор
Килерчета с р-ри 80х60, зидано с ютонг 7.5, предполага тясно пространство. И ПДЧ-то като "изправи" светлия отвор, току виж останала една кутия за обувки място.

Тема "Захващане на панти и вратичка в Ytong" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: