Мечтата на всяка домакиня
Chiracheto - помощник
Здравейте майстори,

Влязох в едно приключение с комбинирана пералня сушилня AEG 7000 Kombi Dual Sense. Пере нормално, но скъсява цикълът на сушене и резултатът е влажен, ако не мокър. Скъсява автоматичните и неавтоматичните програми. Мислех си че има нещо задръстено с мъх и затова прегрява и спира, но никакви грешки не показва. Дотук какво съм направил: изчистих филтъра (не беше особено мръсен), пуснах една къса програма с препарат за миене на перални, измих с оцет барабана отвътре, отворих мотора и изчистих турбината (имаше един фин прах набит по перките) макар че не беше чак задръстен. Турбината е в затворен канал, който в предната част тръгва от горната страна пред барабана обхванат от уплатнението на вратичката, а в задната част отива в кожуха на барабана. Както бях махнал целия "въздуховод" там където влиза в кужиха напипах много мъх. Измъкнах го и и уж го почистих добре. Само дето сух резултатът няма. Да уточня че филтър за мъх няма или поне аз не прочитам и не намирам такъв. Някакви идеи може ли да дадете?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Центруфугата как е?
Chiracheto - помощник
вт мар 09, 2021 10:06 pmn_a написа:
Центруфугата как е?
Върти та се къса.
preslav - майстор
Предполагам парата от сушенето кондензира в специално устройство и се събира в казанче, от което се източва автоматично - трябва да провериш и тези места за запушвания и функционалност. Другото, което надали можеш да провериш сам, са сензорите за теглото на прането - прекалено интелигентна е паралнята.
krasi92 - майстор
Мисли си пералносушилнята че ги е изсушила и готово. Какво би я накарало да си го мисли това освен датчика и за влага.
zz_stefanov - майстор
ср мар 10, 2021 12:24 pmkrasi92 написа:
Мисли си пералносушилнята че ги е изсушила и готово. Какво би я накарало да си го мисли това освен датчика и за влага.
+1
Chiracheto, пусни малко снимки отвътре на това чудо. То не е ли в гаранция.
На много старо канди кондензацията беше решена като кондензатора се охлаждаше с вода от водпровода. Тук сигурно всичко ще да е по интелигентно направено. Надали има бункер за събиране на вода, сигурно я изхвърля дренажната помпа. Някъде трябва да има сензор за влага, който ако е цифров не знам как ще провериш у вас. Не пречи обаче той да е зацапан. Зацапването може да е от отлагания от препарати с времето или еднократно от някоя дрешка което не е била подходяща за сушене.
Сега чета инструкците на други марки (Сименс и Беко), в тях пише, че сензора може и трябва да се почиства регулярно от потребителя (на моя вече стар електролукс не е чистен никога).
ZMeyGorianin - майстор
Знам, че този пост с нищо не ти помага, но заради такива проблеми избягвам т.н. "умни техники". На работата старата сушилня /промишлен размер/ беше изкарала 30 г. и накрая един умник я смени, защото и падал ремъка :x . Следващите 3 бр. - все модерни с термопомпи изкарваха по година/две. Затова, доста търсих, но накрая за в къщи си взех пак обикновен сушилен барабан, който отвежда влагата с тръба на вън.
А още щях да карам със стария /набор '85/, ако не му изгоря двигателя от ниско напрежение :cool:
Chiracheto - помощник
Благодаря за отговорите. В събота ще я разкостя отново и ще пусна снимки.

Иначе не е нищо особено - сушенето е едно превъртане на въздуха през "въздуховод" направен от две парчета лят алуминий хванати едно за друго с болтове и закрепени върху кожуха на барабана. Вместо уплатнение са сложили дзифт и отварянето е майка плаче. В този въздуховод има перка (моторчето е отгоре на въздуховода), реотан и няколко датчика. Кондезационно казанче не видях.

Мръсен или отказал сензор е първото което си помислих, или нещо от сорта на задръстен въздуховод, който вдига температурата и сензора се бърка. Но се чудя, защо сензора отказва при програма за време? Не трябва ли като и кажа да суши два часа да суши два часа и да не мисли много.
krasi92 - майстор
И като е изсушила всичко според сензора защо да се пъне да суши сухото.Щом ще разкостваш всичко вземи един контактен спрей и разкачи и напръскай всички куплунзи и буксички по платката.Датчика е с определено съпротивление което се мени с промяна на температурата.Ако има запушване по трасето на въздуха и прегрее ще изключи някоя термозащита.
Chiracheto - помощник
"Датчика е с определено съпротивление което се мени с промяна на температурата"

Т.е. според теб подава аналогов сигнал към платката? Аз мислех че работи като реле, достига определена температура и прекъсва верига.

Мога ли да закача мултицет на клемите на датчика да си го гледам съпротивлението докато машината работи?

Тема "Пералносушилня скъсява програмите за сушене" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: