Мечтата на всяка домакиня
Ivo_Dinkov - специалист
Ситуацията е следната- в момента кухнята представлява три стени(едната е отворена от тухли четворки, облечени с два пласта гипсокартон(от12.5мм), като между картона и тухлите има 5 см отстояние.
Проекта, по който са изведени кабелите и изводите за вода не съвпада с вижданията ми, направил съм си нов проект и за целта картона на две от стените трябва да се свали, за да си преместя кабелите, тръбата за аспиратора и да закарам вода за хладилника.
Понеже само на тези две стени ще има горни окачени мебели, се чудя дали да заменя картона с нещо по- удачно за закрепване на мебели. Какво мислите за:
  • циментфазерни плоскости в два слоя, ползвайки профилите, за които е закрепен сега картона, т.е. оново на отстояние 5см от тухлите
  • разкарване на профилите от картона и измазване на стените с тухли четворки
  • разкарване на профилите и иззидване с 7см итонг пред тухлите, като всяко блокче ще се дюбелира към четворките
  • запазване на текущата конструкция след преместването на изводите на кабелите

Прикачен файл

zamazka kuhnq.jpg
krasi92 - майстор
След като имаш идея за размери на шкафовете дюбелираи една талпа 5 см. на височината за монтаж на шкафовете и връща картона
brum - майстор
И аз дълго време го мислех това. Накрая оставих гипскартонентата конструкция без подсилване.

И аргументите ми бяха, че тия шкафове упражняват усилие в две посоки - вертикално (надолу) и хоризонтално (напред, към помещението).

Вертикалното усилие ще го поеме в голяма степен от гърба между плота и шкафовете.

За хоризонталното усилие - шкафовете ще бъдат закачени към тези които им се падат от ляво и дясно. Реално горният ред шкафове ще бъде свързан в едно цяло. По този начин голяма част от товара се поеме от шкафовете които лягат на съседната стена и реално пак пада на гръбчето което е между плота и шкафовете.

Има и осукване в шкафовете поради което част от хоризонталните сили ще се поемат от стената на която са монтирани шкафовете. Не съм изпадал в подробности да смятам колко, но очаквам дори с нормалната гипскартоенена конструкция да няма проблеми.
шоп - майстор
А какъв е проблема да си купиш една шина за окачване на горен ред шкафове + окачавачи леви и десни и с дълги дюбели шината да си я хванеш за четворките.?
ulieliadi - специалист
Не сваляй целият гипсокартон, а изрежи дупки през които да си прекараш тръби кабели и т.н. После само изкърпваш дупките.
За гония ред шкафове е достатъчно да заковеш на гърба на картона, между профилите, на нужната височина парчета осб или пдч.
Естествено после пак изкърпваш. После в него захващаш много лесно с винтове за дърво.

А и за полипропилена използвай фитинги за закрепване на гипсокартон :wink:
brum - майстор
вт апр 20, 2021 10:23 amшоп написа:
А какъв е проблема да си купиш една шина за окачване на горен ред шкафове + окачавачи леви и десни и с дълги дюбели шината да си я хванеш за четворките.?

Я да питам за тази шина - тя не повдига ли горният ред? И ако го повдига - как се компенсира това за да застане шкафа вертикално. Надявам се не се оставя шкафа наклонен...
miliad - майстор
Когато ще се монтира кухня върху такава стена първия пласт картон се подменя с ОСБ плоскост 10-12мм.
Относно шината- да шкафа си изтегля напред и има 15-20мм разстояние между гърба и стената.
В много случаи е предимство. Осигурява вентилиране.
шоп - майстор
Повдига 8-9 мм
винаги слагам горният ред да застъпи 0.5см от гръбчето, което е със същата дебелина и всичко е вертикално
Отделно окачвачите имат две възможности за реглаж
  Ivo_Dinkov - специалист
Варианта със шината за закачване и подмяната на единия лист картон вместо с циментфазер с ОСБ3 също го имам като вариант.
Харесва ми, че вариантите, които съм обмислял се покриват с предложенията, които давате тук :) Строителството и мебелите са много далече от сферата, в която си изкарвам прехраната, но покрай къщата станах доста вещ в шпакловане, боядисване, кофраж, силно- и слаботокови инсталации + топологии на мрежи, контрол на достъпа, видеонаблюдение :mrgreen:
chapara - майстор
Измажи, шпакловай и боядисай.

Тема "Избор на тип стена за закачване на мебели" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: