• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
pitankata00 - специалист
Здравейте, имаме стара пералня Siemens xlm1462. От известно време не загрява водата. Проверих нагревателя - здрав е. Проверих термо сондата със замерване и след това със топла вода и се оказа здрава, но за всеки случай купих нова и я смених не знам защо го направих. И все пак не загрява водата. Проверих кабела от термостата до платката - здрав. Чудя се как може да пере без проблем и да не прекъсва никъде след като сондата работи. Според мен докато не загрее водата до определена температура да не продължава напред програмата. И след като сондата и нагревателя са здрави защо не загрява водата. Иначе пералнята си работи нормално, изкарва си всички програми от начало до край.
iliya_i - майстор
Контактите на програматора провери ли?
Hoвoceлckи - майстор
Не се занимавам с ремонти от много отдавна, но ... Преди класиката беше: в даден момент програматорът (механичен) подава напрежение на нагревателя. Превключването на програматора ставаше на ~2 минути, от електромоторче въртящо механизъм. С подаването на напрежение на нагревателя, се подава и на една бобинка, която задейства "съединител" на механизма за времето (образно казано). Т.е. програматорът не престъпва след изтичането на 2-те минути. Във веригата на бобинката са контактите на термостата (които са затворени до загряване до дадена температура). След достигане на зададената температура термостата разкъсва веригата на бобинката. Тя освобождава "съединителя". Той зацепва и в рамките на следващите 2 минути програматорът прави стъпка и изключва напрежението към нагревателя.
При теб ако програматорът ти е от този тип най-вероятно имаш повреда в "съединителя". По-малко вероятно - късо между проводниците отиващи на термостата.
ESPACE - майстор
Като и гледам лицевия панел на тази пералня, хич не е с механичен програматор. Автора да вади платката и да види какво го включва тоя нагревател, реле вероятно.
Прикачен файл:
1462.jpg
1462.jpg (57.06 KиБ) Видяна 242 пъти
krasi92 - майстор
Има цял куп с релета и е долу в ляво по спомен. Не съм сигурен точно за модела но доста от тази марка са така
zz_stefanov - майстор
Както ти чета описанието, при здрава сонда и нагревател, за да продължава програмата без да се замисля, че не е загряла, вероятно е повредена входната верига или входа на термо сондата на процесора. Така, че приема че водата е загряла и продължава директно напред. Огледай платката почисти куплунзите, другото е да я караш електрончик.
pitankata00 - специалист
Благодаря за отговорите. Ще погледна какво мога да направя.
Панелът е точно този който ESPACE е показал.
pitankata00 - специалист
Това какво точно е ?

Прикачен файл

snimka.jpg
ESPACE - майстор
pressure switch, следи нивото на водата.
pitankata00 - специалист
съб юни 05, 2021 8:10 pmESPACE написа:
pressure switch, следи нивото на водата.
Проследявайки кабелите мисля, че единият кабел към нагревателя преминава през него. Не го проверих с мултицета, понеже трябваше да обръщам цялата пералня но на 99% съм сигурен че от там минава.
  • 1
  • 2

Тема "Пералня не загрява водата." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: