Мечтата на всяка домакиня
Здравейте. Имам съдомиялна за вграждане Zanussi (стар модел, мисля че е ZDTS105) която има следния проблем - не загрява водата. Малко избързах да купя нов нагревател, но не е от него. Започнах по-задълбочено да меря елементите по веригата (като имате предвид, че към момента нямам с какво да меря, освен с фазомер) и установих, че при включена миялна (дори когато не работи, просто е включена в контакта) има постоянна фаза на нагревателя (даже я пробвах с пробна лампа). При стартиране на миялна фазата остава на нагревателя, но нагревателя не работи. Трябва ли да имам фаза на нагревателя винаги?
Сензорът и "тахо"-то не знам как да ги замеря дали работят, дори не знам къде се намират и дали моделът има такива. Датчикът, предполагам, е в кошницата, където се събира вода и мръсотия, тахо-то, ако е малко след нагревателя.... него го разглобих, почистих и сглобих, и не видях нищо нередно. Захранващия кабел на нагревателя, по който тече фазата, минава първо през този датчик, съответно на него също винаги има фаза, а той мисля че идва от платката. Отворих платката и намерих релето, което отговаря за нагревателя, което е 12V 17A, но не знам как да го проверя дали работи. Мога да го сменя, ако установя, че то е проблема. Но загадка за мен остава това дали трябва да имам фаза на нагревателя винаги, и как имам, а нагревателя не работи?
Благодаря предварително за помощта!
MamaMy - майстор
Съдейки от мнението ти, нямаш достатъчно компетентност за да ремонтираш тази машина. Над твоето ниво е и за това моят съвет е да потърсиш техник. Съжалявам, че не ти помагам много! :)
iliya_i - майстор
Стечение на обстоятелствата.
Ако завъртиш щепсела в контакта, най-вероятно на мястото на фазата ще се появи нулата.
Но за да работи нагревател или кавото и да било, освен фаза трябва да имаш и нула.
За наличие на нула как проверяваш с фазомер?
ср ное 27, 2024 8:37 amiliya_i написа:
Стечение на обстоятелствата.
Ако завъртиш щепсела в контакта, най-вероятно на мястото на фазата ще се появи нулата.
Но за да работи нагревател или кавото и да било, освен фаза трябва да имаш и нула.
За наличие на нула как проверяваш с фазомер?
Благодаря за насоката - оказахте се прав :) В такъв случай може би релето за нагревателя е залепнало?.. не знам как да го проверя, но мога да го сменя. Мисля че видях къде е температурния датчик, ще се пробвам да го премеря с мултицет заедно с нагревателя.
vlax - майстор
Извинявай да попитам за един приятел,ти искаш Сам да я ремонтираш за да спестиш някой лев или за тръпката от ремонта?
ср ное 27, 2024 3:50 pmvlax написа:
Извинявай да попитам за един приятел,ти искаш Сам да я ремонтираш за да спестиш някой лев или за тръпката от ремонта?
Да кажем, че съм си поставил предизвикателство ;)
Само в българския форум "Направи си сам" ще се намерят 100 майстори, които ще ти обяснят как не можеш да си я направиш сам :)
hidrazin - майстор
ср ное 27, 2024 5:10 pmstochod написа:
Само в българския форум "Направи си сам" ще се намерят 100 майстори, които ще ти обяснят как не можеш да си я направиш сам
Тая "опорка" вече се изтърка.
Истината е че в задграничните форуми "Направи си сам" потребителите не задават въпроси за неща които не са им работата. :)
:partyman:
vlax - майстор
ср ное 27, 2024 5:10 pmstochod написа:
Да кажем, че съм си поставил предизвикателство ;)
Само в българския форум "Направи си сам" ще се намерят 100 майстори, които ще ти обяснят как не можеш да си я направиш сам :)

Да разбирам ли,че четеш форума Направи сам отдавна и сега се престраши да се регистрираш и зададеш въпрос и ний тук 100 майстора ти прекършихме интусиазъма?
За един приятел питам.
:partyman:
Влакси, ко ти стана ве?!
До скоро не беше такъв заядлив.
vlax - майстор
Не съм заядлив по природа.
Скоро не си ми скачал с рогата напред.
Някой календар от пожарникарските няма ли дадеш,да си направя устата че Коледа чука.

Тема "Съдомиялна Zanussi ZDTS105 - не загрява водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: