• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Apostol Todorov - напреднал
Здравейте,

Става въпрос за лед лента, да осветява кухненски плот.
Прочетох няколко теми, че лентата е хубаво да е около 10-12W на метър, и към 70-90 диода на метър. Харесах този модел, но тотално се обърках с лумени, ватове и т.н....около 330 lm на метър гледам в сайта. В други сайтове попадам на инфо- 14W на метър.
Този модел съм харесал на Eglo : https://www.eglo.com/bg/sveteshchi-lent ... 99687.html

Може да се димира и е със Zigbee, ще мога да я свържа с хъба на Philips Hue.

Просто ако може да ми кажете като параметри ще свети ли на плота както трябва, или ще дойде слаба. В единия сайт я пишат на 12V, в другия на 24V.....
И не мога да взема решение..

Благодаря предварително!
kozl - майстор
нед фев 02, 2025 10:05 pmApostol Todorov написа:
Просто ако може да ми кажете като параметри ще свети ли на плота както трябва, или ще дойде слаба. В единия сайт я пишат на 12V, в другия на 24V.....
И не мога да взема решение..
Не разбрах кое ти спъва решението, светлината или напрежението :?
"Както трябва" е относително, субективно усещане и ще трябва да направиш свое сравнение с различни интензитети на лентите, както и с различно К на лентите.
Съдя по мен, съпружката и синовете ни.
У нас аз монтирах лентите и съм заложил 14,4W/m, 3000К, 600-900lm/m. На синовете им е много силна тази светлина, но за мен и съпружката е супер.
При синовете лентите са от мебелистите. Не съм гледал какви са, но по усет светлината ми малее (мъжди :roll: ), а за младите е супер.
Това де си избрал е некъв комплект с обща мощност 22W, или лентата е към 3W/m, 330 lm/m, но при какво К :?
#-o За мен това е ще е слабо.
Общата дължина на лентата е 8 м.
В характеристиката пише, че е за 24V.
По-скоро дали 330 lm/m ще е ОК, или ще идва слабо. Нещо не мога да си представа как ще свети.
На Philips имам 3 крушки, 860 lm е всяка, демек 3те трябва да са 2580 lm. Стаята която осветяват е около 10м2 и ми е ОК, просто не знам за под плота дали ще е достатъчно.
Плота и гърда са бели, няма да поглъщат голямо количество от светлината.

Поздрави!

[/quote]
Не разбрах кое ти спъва решението, светлината или напрежението :?
"Както трябва" е относително, субективно усещане и ще трябва да направиш свое сравнение с различни интензитети на лентите, както и с различно К на лентите.
Съдя по мен, съпружката и синовете ни.
У нас аз монтирах лентите и съм заложил 14,4W/m, 3000К, 600-900lm/m. На синовете им е много силна тази светлина, но за мен и съпружката е супер.
При синовете лентите са от мебелистите. Не съм гледал какви са, но по усет светлината ми малее (мъжди :roll: ), а за младите е супер.
Това де си избрал е некъв комплект с обща мощност 22W, или лентата е към 3W/m, 330 lm/m, но при какво К :?
#-o За мен това е ще е слабо.
Общата дължина на лентата е 8 м.
В характеристиката пише, че е за 24V.
[/quote]
radius - майстор
Има значение и дали лентата е в предния или задния край на горния ред. Също и пластмаската, затваряща профила, дали е мат или прозрачна.
brum - майстор
Има. Мат е по-добре. Слагам от към стената, че ме дразни да виси отпред на шкафа.

Гледаш разни неща, но не гледаш важните! Ще пиша малко по-подробно, че може да почнеш да гледаш и правилните след като го прочетеш :) .

Мощност - колкото повече, толкова повече. Нали ще я димираш. И гледай профила да може да охлади лентата.

Напрежение - 24 волта задължително. При 12 волтовите пада на напрежение по дължината на лентата е по-осезаем и свети силно там където влизат кабелите и по-слабо в далечният край. При 24 волта също го има, но много по-малко. Аз съм захранил по средата лентата и съм на 24 волта. Дължина около 3 и малко метра във всяка посока.

Цвят! Това е до предпочитания, но аз поне клоня към 2700 за вечерно ползване и 4000 за дневно. Ние си ползваме осветлението на плота и в облачни, дни, и вечер. Съответно съм монтирал две ленти и копчето за лампите е на плота е двойно. Кеф ти 2700 (топло и жълто), кеф ти 4000 (леко студено), кеф ти и по средата като пуснеш двете.

И сега едно параметър дето всички го подценяват - CRI. Ако възпроизвеждането на цветовете е 100%, то и CRI-я е 100. Така е при крушката с нажежаема жичка. На 70 става меко казано дразнещо - хем виждаш, хем не виждаш, щото голяма част от цветовете се губят. Лед-ове има с нисък и висок CRI. Гледай CRI - 90+ поне. 95+ е за фотогравски цели и е труден за откриване, но се намират ленти. Правиш го да го ползваш с кеф. Не искаш домата дето го режеш да ти синее, нали :) ?

Лумени и ватове са свързани през един параметър - ефективност на светодиода. Всеки има определни лумени при определена мощност. Обаче високоефективните са с кофти CRI. Та гледай висока мощност и висок CRI. Лумените - колкото дойдат.

ПС: Мойте ленти са китайски. 14 вата на метър, 800-1000 лумена на метър, CRI 95. Едната е 2700К, другата 4000К. С 330lm/m си за никъде.
Последна промяна от brum на пон фев 03, 2025 11:08 am, променено общо 2 пъти.
Мат е капака на профила.
Благодаря за инфото, вече знам какво да гледам.

пон фев 03, 2025 10:58 ambrum написа:
Има. Мат е по-добре. Слагам от към стената, че ме дразни да виси отпред на шкафа.

Гледаш разни неща, но не гледаш важните! Ще пиша малко по-подробно, че може да почнеш да гледаш и правилните след като го прочетеш :) .

Мощност - колкото повече, толкова повече. Нали ще я димираш. И гледай профила да може да охлади лентата.

Напрежение - 24 волта задължително. При 12 волтовите пада на напрежение по дължината на лентата е по-осезаем и свети силно там където влизат кабелите и по-слабо в далечният край. При 24 волта също го има, но много по-малко. Аз съм захранил по средата лентата и съм на 24 волта. Дължина около 3 и малко метра във всяка посока.

Цвят! Това е до предпочитания, но аз поне клоня към 2700 за вечерно ползване и 4000 за дневно. Ние си ползваме осветлението на плота и в облачни, дни, и вечер. Съответно съм монтирал две ленти и копчето за лампите е на плота е двойно. Кеф ти 2700 (топло и жълто), кеф ти 4000 (леко студено), кеф ти и по средата като пуснеш двете.

И сега едно параметър дето всички го подценяват - CRI. Ако възпроизвеждането на цветовете е 100%, то и CRI-я е 100. Така е при крушката с нажежаема жичка. На 70 става меко казано дразнещо - хем виждаш, хем не виждаш, щото голяма част от цветовете се губят. Лед-ове има с нисък и висок CRI. Гледай CRI - 90+ поне. 95+ е за фотогравски цели и е труден за откриване, но се намират ленти. Правиш го да го ползваш с кеф. Не искаш домата дето го режеш да ти синее, нали :) ?

Лумени и ватове са свързани през един параметър - ефективност на светодиода. Всеки има определни лумени при определена мощност. Обаче високоефективните са с кофти CRI. Та гледай висока мощност и висок CRI. Лумените - колкото дойдат.
Днес виждам темата, благодарение на секс предложенията и дано не е много късно. Поне би било информативно за следващи терзания.
https://photos.app.goo.gl/HCByLXdpUaUeArqK6
zz_stefanov - майстор
Осветил си плочките.
Лентата по към предният ръб на шкафа. Аз имам и pvc винкел за сенник.
Мястото го избрахме според жена ми да не и блестят светодиодите в очите.
Последна промяна от zz_stefanov на пет фев 07, 2025 12:43 pm, променено общо 1 път.
Ако сега ми предстоеше монтаж, бих ползвал предходен опит- тогава го нямах, осветителнияТ.
Ще е изместя отпред, но съвсем евентуално и само след като порастЪ голям.
Помислял съм го, през годините, мимолетно някак и не съвсем задълбочено.
Не съм от особено снажните, но поне не ми пече в очите. Инак бих се разчевръстил.......едва ли.
radius - майстор
И аз съм фен на предния монтаж, има много повече плюсове.
  • 1
  • 2

Тема "Лед лента над кухненски плот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: