Мечтата на всяка домакиня
Alfa_D - специалист
Трябва да изкарам през тухлена стена гофрираната алуминиева тръба от аспиратора. Тя е с диаметър 120 мм, пробил съм отвора, но изглежда много грозно на фасадата.
Мислих да направя кръгла метална рамка и мрежа, но може да се получи някакво омасляване около отвора и да съсипе фасадата.
Някакви идеи с какво да прикрия този отвор?
Има ли готови решения за подобни отвори?
miliad - майстор
И не ползвай метално гофре при това положение, че ще се видиш в чудо после.
ПВЦ въздуховоди, по възможност изолирани и качествени клапи на входа и изхода на стената.
5kof - специалист
Есента подменихме абсорбера. а заедно с него и целия въздухопровод. Старият беше от гофре и при свалянето изглеждаше ужасно. Открихме защо понамирисва в кухнята на мазнини. Закупих ПВЦ тръба за абсорбери, със съответния преход. 130/110. Цялата линия у нас е 1,60м. Отвън монтирахме клапа, като показаните по-горе. Запенихме и фиксирахме фасадните жалюзи. Получи се много добре. Сега остава да видим колко време ще изкара цялата линия и конструкция. Предната издържа 22 (двадесет и две) години.
Alfa_D - специалист
Пластмасовите тръби са по-красиви, но подходящи ли са от гледна точка на пожарната безопасност?
Все пак по тях ще минава сравнително гореща пара, дим и нагрят въздух. Отлагат се мазнини и т.н.
Alfa_D - специалист
[quote="Трифон П.Трифонов" ... [/quote]

Благодаря! Една такава фасадна решетка ми решава проблема.
Бях тръгнал да огъвам един Г-образен профил в кръг :-)
5kof - специалист
чет май 22, 2025 3:01 pmAlfa_D написа:
Пластмасовите тръби са по-красиви, но подходящи ли са от гледна точка на пожарната безопасност?
Все пак по тях ще минава сравнително гореща пара, дим и нагрят въздух. Отлагат се мазнини и т.н.
В търговските вериги се предлагат пластмасови тръби специално за абсорбери. Колко и да е горещ изходящият въздух смятам, че тръбата ще издържи. На вид тези тръби се различават от другите, предназначени за канал, вода, или каквото и да е. Смятам, че няма да има проблеми.
hidrazin - майстор
Сравнително колко гореща пара, дим и нагрят въздух?
На PVC тръбите им дават работна температура до 90°С - едва ли ще изливаш в тръбата вряща вода.
В края на краищата ти ще ги използваш за аспираця или за комин на печка? :-D
И какво за мазнините? Все пак тези тръби се използват основно за канализация.
През тях минават мазнини, киселини и основи...
:partyman:
chapara - майстор
Нещо от личен опит. Пластмасовия въздуховод трябва да се почиства от мазни налепи.
Аз ползвам и газови котлони. Преди две години се запали олиото в тигана, абсорбатора дръпна пламъка и на момента хванах запалването на тръбите. Добре че съм заложил пожарогасител на място до печката. Не ми се спомня какво щеше да стане. Сега пак съм с пласмасови тръби уж спецялни, като предните, но от печката не се мърда!
Имайте едно, две на ум!
kozl - майстор
chapara написа:
Преди две години се запали олиото в тигана, абсорбатора дръпна пламъка и на момента хванах запалването на тръбите.
Не съм ровил в правилника за ПБ, но на приемателни комисии са проверявали дали въздуховодите, специално на кухненските щрангове са от пластмасови тръби [-X и комините дали имат необходимо ПП покритие. Пък профи изпълнипелите си знаят и към кухните залагат въздуховоди от поцинкована ламарина.

Тема "Тръба от аспиратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: