Всичко за правенето на уеб страници и езици за програмиране.
torbalan - Дървен философ
От няколко дни се опитвам да подкарам линукс от флашка...

Та днес горе-долу пожънах успех. Успях да стартирам едно opensuse, обаче върви безумно бавно... Кликаш да отвориш нещо - понякога чакаш повече от три-четири минути... Като тръгне - половин минута работи, после пак чакаш няколко минути...

На същия компютър уиндоус 7 върви идеално.

Има ли някакъв начин да разбера що се бави и да го позабързам малко?

За сега единственото, което ми хрумва е да направя втори партишън на флашката и да преместя там временните файлове...
Тани - модератор
Да не би флашката да ти е бавна?
MrMurdjo - майстор
Лайв дистрибуциите ползват само РАМ памет и много рядко пространство на наличен хард диск за суоп. Като добавим към това и че обикновено всичко е в компресирана файлова система и всяко нещо, което се зарежда от там, се разкомпресира в реално време, а поради първата причина постоянно маха и зарежда модули и библиотеки в оперативната памет, няма как да са много бързи. Относително бързо работят олекотените дистрибуции, компилирани и сглобени специално с тази цел.
Махни му на Уиндоус 7 суоп файла и кешовете и гледай сеир :-D
torbalan - Дървен философ
а възможно ли е на флашката да си инсталирам "нормална" дистрибуция?
MrMurdjo - майстор
Да, стига лаптопът на ниво БИОС да поддържа стартиране (бутване) от флашка. Ако не, пак има начин, но на хард диска трябва да се сложат файлове за началано зареждане - ядрото, първичен рам диск и стартираща програма. И това трябва да стане без Уиндоус. Например съвсем малък ДОС дял, който да се стартира с буут мениджър. Може и с инсталиране на глобален буут мениджър, като GRUB, но там трябват известни познания.
Първият вариант е най-прост и удобен. Практически може да си го стартираш на всеки компютър, който поддържа начално зареждане от УСБ. Ако ти трябва нещо, което бързо да ти осигури достъп до компютъра, интернет и най-необходимите неща, нещо от рода на Puppy Linux е твоята дистрибуция. Освен, че работи само в РАМ при стартиране от CD, може сама да се инсталира на хард диск или на флашка. Ако имаш пространство на флашката, може да се допълва, като си тегли пакети от сайта-майка.
gandonov - специалист
При мен няма особена разлика в скоростта между live-системата, стартирана от USB, и същата, стартирана от хард-диска.
Разбира се, става дума за не особено натоварена система - Chrome, Gedit, Skype, Rhythmbox, ...

Може да опиташ Ubuntu от USB флашка. Така се прави, ако си с Windows - http://www.ubuntu.com/download/help/cre ... on-windows
torbalan - Дървен философ
аз направих "нормална" инсталация на друга флашка...
малко по-бързо работи, но пак е бавно... но е приемливо :)

сега остава да успея да направя флашката бутъбъл :)
hygro - майстор
Според мен по-добре е вместо live-инсталация да използваш нормална, но във виртуална машина. Ако не се опитваш да използваш някое натоварено с графика или жадно за памет приложение, разлика в бързодействието почти няма да усетиш. Ползвай VMware и не би трябвало да имаш проблеми под Windows. А има и готови инсталирани виртуални машини например с OpenSUSE или Ubuntu, така че ще можеш да сменяш между Windows и разни Linux дистрибуции с Alt-Tab... a пък по-късно можеш да си пуснеш Windows под Linux :-D
ArturDent - Почти Безобиден
VMware, позволява даже да си направиш инсталация и/или Live на тази виртуална машина. Така ставаш независим от хардуера.
Позволява също и 64 битова върху 32 битова...

Откланям се малко от темата, но можеш да си направиш виртуална машина от съществуваща инсталирана ОС на физически компютър.
Аз така процедирам, когато преинсталирам важен компютър. Правя от него виртулна машина и после преинсталирам...
torbalan - Дървен философ
варианта с виртуалната машина за сега го пропускам :)

Тема "Live Linux ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: